Autor:

Kapr na černo

Střední
Ingredience
Kapr 6 ks
Ocet 1 lžíce
Cibule
Menší
1 ks
Nové koření
Několik zrnek
 
Pepř mletý
Několik zrnek
 
Bobkový list
Malý kousek
 
Tymián 1 špetka
Máslo 50 g
Kořenová zelenina 100 g
Vývar
Z kapra
1/2 l
Chleba
Strouhaného
2 lžíce
Perník
Strouhaného
40 g
Karamel 1 lžička
Povidla
2-3
3 lžíce
Červené víno 1/4 l
Mandle 10 ks
Rozinky 30 g
Sušené švestky 1 hrst
Citronová šťáva  

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Rybí

Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky vložíme rybí porce, a jakmile se začne opět voda vařit, zmírníme teplotu a vaříme 12-15 minut. Potom rybu opatrně děrovanou lopatkou vyjmeme na talíř. Zvlášť rozehřejeme máslo, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, osmahneme, podlijeme procezeným vývarem z ryby, přidáme strouhaný perník a chléb, karamel, změklá povidla a víno a vaříme do zhoustnutí.

Uvařenou omáčku procedíme, přidáme oloupané na nudličky nakrájené mandle, přebrané, omyté rozinky a předem namočené švestky. Ještě krátce povaříme (ze švestek by neměly vypadnout pecky) a dochutíme podle chuti citronovou šťávou a cukrem. Do hotové omáčky vrátíme porce kapra a necháme v chladnu do druhého dne rozležet (v dřívějšíh dobách se kapr na černo připravoval o dva až tři dny dříve). Před podáváním zvolna ohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Paella Tip na víkend: Barevné Španělsko Články z

Komentáře k receptu: Kapr na černo

Komentáře

  1. Libor   22.12.2014 | 14:29 | reagovat | závadný

    Nejlepší příloha je domácí vánočka ;-)

  2. Frank   21.10.2014 | 21:24 | reagovat | závadný

    Pokud si dobře pamatuji, tak název tohoto jídla zní "Kapr na černo s polskou omáčkou. Jinak moc dobré jídlo. :-)

  3. Zdenka Korábová   21.12.2006 | 16:21 | reagovat | závadný

    Kapr na černo mám spojený s vánocemi,pod Blaníkem se nedávalo ani pivo, ani víno, místo karamel, na osměženou zeleninu lžícii cukru a nechat zežlotnout . Omáča se jedla na štědrý den s houskovým knedlíkem a pak i další dny a to studenou -odražen ou - s vánočkou . Ach ty vzpomínky na dávné dětství.

  4. Magda M   13.12.2006 | 12:16 | reagovat | závadný

    Kapr na černo je výborný způsob přípravy. Škoda, že se nedělá častěji. Já dávám místo červeného vína černé pivo, ale i takto je určitě výborný. Hlavní problém je nesníst ho ten samý den a nechat ho odležet.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web