Autor:

Jahodová roláda - rychle a chutně

Snadné
Těsto
Vejce 5 ks
Cukr krupice 100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Olej 2 lžíce
Teplá voda 3 lžíce
Polohrubá mouka 120 g
Prášek do pečiva 1 lžička
Pečící papír
nebo fólie
 
Krém
Smetana ke šlehání 250 ml
Mascarpone
nebo měkký tvaroh
250 g
Jahody
očištěné
250 g
Moučkový cukr
dle chuti a sladkosti jahod, cca
3 lžíce
Dohotovení dle chuti a času
Moučkový cukr
na posypání
 
Čokoládová poleva  
Šlehačka  
Jahody  
Jahodová roláda - rychle a chutně

Postup přípravy:

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej, promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na velký nízký plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova - nepřesušit. Po upečení ještě teplou roládu zavineme a necháme téměř zchladnout, pak rozmotáme a opatrně sundáme pečící papír. Po vychladnutí roládu potřeme krémem, opět pevně zavineme a dáme do chladna odležet a ztuhnout.

Krém: smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem do tuha, přimícháme mascarpone (tvaroh) a poté do hladkého krému vmícháme na kousky pokrájené zralé, ale pevné jahody.

Dohotovení: roládu stačí před podáváním jen zlehka posypat moučkovým cukrem, nebo jí můžeme poprášit kakaem, přelít čokoládovou polevou, potřít našlehanou smetanou ke šlehání, můžeme si například udělat i více krému, ze kterého trochu odebereme, než přidáme jahody...

Na odležení jsem měl jen zhruba hodinu čas a i to stačilo, aby se dala dobře krájet.

Pokud chceme, můžeme před natřením krémem nejprve plát těsta potřít marmeládou. Krém v tomto případě nemusíme příliš sladit.

Místo jahod můžeme použít také například borůvky, maliny, ostružiny, rybíz...

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1
Mazanec Velikonoční recepty: mazanec, jehněčí, jidáše a další dobroty Články z

Komentáře k receptu: Jahodová roláda - rychle a chutně

Komentáře

  1. Ptáčková   05.12.2016 | 20:17 | reagovat |

    Smetanu jsem nesladila, protože jsem přidávala sladké jahody z kompotu. Geniálně jednoduché a vynikající <3 .

  2. Lúca   05.06.2016 | 21:21 | reagovat |

    Skvělá rychlá báječná <3 <:-) <3

  3. zdeňka s.   02.07.2015 | 18:05 | reagovat |

    Ježíš,to byla dobrota !Nemám už nízký plech,tak jsem těsto nalila na ten velký s vyšším okrajem a těsto tedy bylo trošku silnější.Neriskovala jsem popraskání rolády a těsto po upečení rozřízla podél na tři pruhy,promazala krémem a bylo.Do krému tvaroh a čerstvé borúvky.Bylo to výtečné,vynikající,strašně moc dobré jak těsto tak krém,prostě zas jedna lahůdka od Jiříka 8-)

  4. Pavla Maršálková   10.06.2015 | 19:51 | reagovat |

    Je výborná, piškot rychlý a náplň víc než chutná. Použila jsem teda tvaroh místo mascarpone, protože se mi pro něj jít nechtělo a tvaroh jsem tu měla a obešla jsem se i bez vanilkového cukru který jsem taky neměla.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních
Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne! Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne!
Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web