Autor:

Jahodová roláda - rychle a chutně

Snadné
Těsto
Vejce 5 ks
Cukr krupice 100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Olej 2 lžíce
Teplá voda 3 lžíce
Polohrubá mouka 120 g
Prášek do pečiva 1 lžička
Pečící papír
nebo fólie
 
Krém
Smetana ke šlehání 250 ml
Mascarpone
nebo měkký tvaroh
250 g
Jahody
očištěné
250 g
Moučkový cukr
dle chuti a sladkosti jahod, cca
3 lžíce
Dohotovení dle chuti a času
Moučkový cukr
na posypání
 
Čokoládová poleva  
Šlehačka  
Jahody  
Jahodová roláda - rychle a chutně

Postup přípravy:

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej, promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na velký nízký plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova - nepřesušit. Po upečení ještě teplou roládu zavineme a necháme téměř zchladnout, pak rozmotáme a opatrně sundáme pečící papír. Po vychladnutí roládu potřeme krémem, opět pevně zavineme a dáme do chladna odležet a ztuhnout.

Krém: smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem do tuha, přimícháme mascarpone (tvaroh) a poté do hladkého krému vmícháme na kousky pokrájené zralé, ale pevné jahody.

Dohotovení: roládu stačí před podáváním jen zlehka posypat moučkovým cukrem, nebo jí můžeme poprášit kakaem, přelít čokoládovou polevou, potřít našlehanou smetanou ke šlehání, můžeme si například udělat i více krému, ze kterého trochu odebereme, než přidáme jahody...

Na odležení jsem měl jen zhruba hodinu čas a i to stačilo, aby se dala dobře krájet.

Pokud chceme, můžeme před natřením krémem nejprve plát těsta potřít marmeládou. Krém v tomto případě nemusíme příliš sladit.

Místo jahod můžeme použít také například borůvky, maliny, ostružiny, rybíz...

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 13 x
1
4.85 13 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 13x)
Kantonská rýže s kachními prsíčky Ochutnejte Čínu doma Články z

Komentáře k receptu: Jahodová roláda - rychle a chutně

Komentáře

  1. Ptáčková   05.12.2016 | 20:17 | reagovat | závadný

    Smetanu jsem nesladila, protože jsem přidávala sladké jahody z kompotu. Geniálně jednoduché a vynikající <3 .

  2. Lúca   05.06.2016 | 21:21 | reagovat | závadný

    Skvělá rychlá báječná <3 <:-) <3

  3. zdeňka s.   02.07.2015 | 18:05 | reagovat | závadný

    Ježíš,to byla dobrota !Nemám už nízký plech,tak jsem těsto nalila na ten velký s vyšším okrajem a těsto tedy bylo trošku silnější.Neriskovala jsem popraskání rolády a těsto po upečení rozřízla podél na tři pruhy,promazala krémem a bylo.Do krému tvaroh a čerstvé borúvky.Bylo to výtečné,vynikající,strašně moc dobré jak těsto tak krém,prostě zas jedna lahůdka od Jiříka 8-)

  4. Pavla Maršálková   10.06.2015 | 19:51 | reagovat | závadný

    Je výborná, piškot rychlý a náplň víc než chutná. Použila jsem teda tvaroh místo mascarpone, protože se mi pro něj jít nechtělo a tvaroh jsem tu měla a obešla jsem se i bez vanilkového cukru který jsem taky neměla.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web