Jahodová roláda - rychle a chutně

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 5
      ks vejce
    • 100
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 2
      lžíce olej
    • 3
      lžíce teplá voda
    • 120
      g polohrubá mouka
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • pečící papír nebo fólie
  • Krém
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • 250
      g mascarpone nebo měkký tvaroh
    • 250
      g jahody očištěné
    • 3
      lžíce moučkový cukr dle chuti a sladkosti jahod, cca
  • Dohotovení dle chuti a času
    • moučkový cukr na posypání
    • čokoládová poleva
    • šlehačka
    • jahody

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej, promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na velký nízký plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova - nepřesušit. Po upečení ještě teplou roládu zavineme a necháme téměř zchladnout, pak rozmotáme a opatrně sundáme pečící papír. Po vychladnutí roládu potřeme krémem, opět pevně zavineme a dáme do chladna odležet a ztuhnout.
2
Krém: smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem do tuha, přimícháme mascarpone (tvaroh) a poté do hladkého krému vmícháme na kousky pokrájené zralé, ale pevné jahody.
3
Dohotovení: roládu stačí před podáváním jen zlehka posypat moučkovým cukrem, nebo jí můžeme poprášit kakaem, přelít čokoládovou polevou, potřít našlehanou smetanou ke šlehání, můžeme si například udělat i více krému, ze kterého trochu odebereme, než přidáme jahody...
4
Na odležení jsem měl jen zhruba hodinu čas a i to stačilo, aby se dala dobře krájet.
5
Pokud chceme, můžeme před natřením krémem nejprve plát těsta potřít
6
marmeládou. Krém v tomto případě nemusíme příliš sladit.
7
Místo jahod můžeme použít také například borůvky, maliny, ostružiny, rybíz...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Ptáčková
    Ptáčková |

    5. 12. 2016 20:17

    Smetanu jsem nesladila, protože jsem přidávala sladké jahody z kompotu. Geniálně jednoduché a vynikající <3 .

  • Lúca
    Lúca |

    5. 6. 2016 21:21

    Skvělá rychlá báječná <3 <:-) <3

  • Ewa
    Ewa |

    30. 5. 2016 10:32

    Proste i dobre rolki :-) .

  • zdeňka s.
    zdeňka s. |

    2. 7. 2015 18:05

    Ježíš,to byla dobrota !Nemám už nízký plech,tak jsem těsto nalila na ten velký s vyšším okrajem a těsto tedy bylo trošku silnější.Neriskovala jsem popraskání rolády a těsto po upečení rozřízla podél na tři pruhy,promazala krémem a bylo.Do krému tvaroh a čerstvé borúvky.Bylo to výtečné,vynikající,strašně moc dobré jak těsto tak krém,prostě zas jedna lahůdka od Jiříka 8-)

  • Pavla Maršálková
    Pavla Maršálková |

    10. 6. 2015 19:51

    Je výborná, piškot rychlý a náplň víc než chutná. Použila jsem teda tvaroh místo mascarpone, protože se mi pro něj jít nechtělo a tvaroh jsem tu měla a obešla jsem se i bez vanilkového cukru který jsem taky neměla.