Houbová omáčka II.

Hodnocení:

Moje:

40 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g houby hříbky, nebo i více druhů
    • 2
      ks cibule
    • 1
      l mléko
    • 1
      lžíce jíška
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • 1
      kelímek smetana
    • 2
      lžíce ocet
    • 1
      lžíce sádlo
    • 1
      kostka masox
    • kmín dle chuti
    • pepř mletý dle chuti
    • sůl dle chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Očistěné, vyprané houby nakrájíme na kousky. Do kastrolu dáme sádlo a na drobno pokrájenou cibli. Cibuli necháme zesklovatět a přidáme houby, masox, kmín, pepř. Houby takto dusíme 20 minut. Vlijeme mléko a povaříme. Ve smetaně rozmícháme zásmažku (jíšku) a hladkou mouku. Povařené houby zalijeme smetanou a necháme přejít varem. Dochutíme octem a solí.
2
Podáváme s knedlíkem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • zuzulienka
    zuzulienka |

    10. 1. 2015 10:20

    výbornááááá :-) :-) :-) :-) :-) :-)

  • zuzulienka
    zuzulienka |

    10. 1. 2015 10:17

    výborná omáčka všem nám mooooc chutnala :-) :-*

  • ida
    ida |

    6. 9. 2014 19:15

    Dobrý den, chci se zastat těch co sem dávaji recepty.Preferuji zdarvou stravu a vše, co se dá ukuchtit doma z domácích ingrediencí ale zároven děkuji těm, co sem recept daji a inspiruji mě. Pokud se vám nelíbí jiška, masox a jiné věci, co se daji nahradit podle Vás něčim jiným/ lepším, tak to nahradte ale rýpat do lidí, kteří si daji tu práci a napíšou sem recept přece nemusíte. Zato odsuzuji já vás ty rypálky a ne ty, kteří s oblibou používaji hotové ingredience.

  • Patrik
    Patrik |

    10. 11. 2013 10:06

    Nechápu vaše poznámky o mouce. O masoxu ano, ale co je špatného na mouce? Když jí uvaříte v omáčce, tak je to to samý, jako když jí tepelně upravíte v jíšce... :-\

  • Petra
    Petra |

    27. 4. 2013 11:57

    Protože jsme kuchařky z Čech :-( a neumíme si udělat ani domácí jíšku z másla a mouky.

  • kovarikova.jana
    kovarikova.jana |

    22. 1. 2013 14:57

    Masox??? Proč??? :-(

  • Martina
    Martina |

    14. 12. 2012 23:33

    mouka, masox, o můj bože :-(

  • Renata
    Renata |

    26. 11. 2012 10:36

    Přidejte recept i na tyto stránky a soutěžte o nový iPad mini :) http://www.soutezplus.cz/s/uMaWTQdh/

  • Marcceli
    Marcceli |

    14. 10. 2012 09:57

    nevím, proč se pořád do všeho cpe masox, jde to i bez něj a je to zdravější

  • Petra
    Petra |

    5. 10. 2012 10:42

    Smetanu prosím jakou? Jsem amatér, takže vůbec nevím kolika procentní :) Díky.

  • Nika
    Nika |

    1. 8. 2012 13:24

    Omáčka je výborná ,moc všem chutnala. :-) :-) :-)

  • DrozdovaM
    DrozdovaM |

    29. 4. 2012 12:53

    Vyzkoušeno .... zařadila jsem ji mezi oblíbené recepty.

  • routteer
    routteer |

    15. 3. 2012 18:55

    Ahoj. Možnost stálého měsíčního platu Zkuste http://pritel007.w-e-b-n-o-d-e.cz Vše je zdarma, přečtěte si info. Z odkazu si vymazte pomlcky.

  • nnln
    nnln |

    8. 3. 2012 12:09

    Vařím omáčku podobně, dnes byla na oběd. Ze žampionů a s těstovinami. Výborná! Vynechávám ale masox a pepř, mouku rozmíchám v mléce a přidávám smetanu zakysanou, většinou tak není třeba ocet.

  • giovicova
    giovicova |

    6. 12. 2011 16:23

    Výborná

  • k.minnie
    k.minnie |

    20. 10. 2011 21:56

    Omáčka je dobrá i s těstovinami :-)

  • mirkavazy
    mirkavazy |

    9. 10. 2011 15:08

    Výborný recept... moooc jsme si pochutnali, chválím...

  • puffisheek
    puffisheek |

    19. 8. 2011 09:18

    Výborná omáčka - sama jí takto vařím podle receptu od babičky. Ocet tam prostě patří!

  • Naďa J.
    Naďa J. |

    24. 6. 2011 08:20

    Vy se máte! Já dávám někdy i zakysanou smetanu ;-)

  • Simča S.
    Simča S. |

    23. 6. 2011 16:33

    Výborná a už z letošních!!! Už fakt rostou!!!!

  • Pavlýsek
    Pavlýsek |

    8. 10. 2010 08:53

    Omáčka je velice chutná, jen jsem nedávala ocet. Díky za recept. Bude patřit k oblíbeným.

  • Hana Eismanová
    Hana Eismanová |

    28. 4. 2010 14:18

    Omáčka je výborná. Místo smetany jsem dala podmáslí. Dávám 1

  • lucie zichova
    lucie zichova |

    9. 11. 2007 12:24

    a maso k tomu patri nebo ne

  • Martina
    Martina |

    4. 10. 2007 11:52

    Naprosto úžasný recept, houbovka jak má být. Přítel byl nadšený a též říkal, jako od maminky :O)

  • Anonym
    Anonym |

    1. 10. 2007 11:24

    taky je dobré kdyz polovinu hub před zahuštěním rozmixujete-není potřeba tolik jíšky...vhodný pro děti které hříbky moc nemusí

  • Bibi
    Bibi |

    28. 9. 2007 15:33

    Dělala jsem jí včera poprvé a povedla se! Jen jsem nepřidávala ocet. Díky.

  • alena
    alena |

    24. 9. 2007 13:00

    a maso uz neni potreba?

  • L S
    L S |

    20. 9. 2007 21:58

    Omáčka je výborná. Můj muž si jí moooc pochvaloval a řekl, že takovou mu dělala maminka a že jí měl vždycky děsně rád. Tak děkuji za recept.

  • dana
    dana |

    29. 8. 2007 13:52

    nechápu, proč do smetany dávat jíšku a ještě mouku, to jsem neslyšela

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    21. 6. 2007 15:01

    Dámy, jen pro jasnost (pro ty, co třeba s bařením začínají) zásmažka JE jíška, ale NENÍ to bešamel!!! (Bešamel vznikne když do jíšky opatrně přidáme mléko nebo smetanu a povaříme do zhoustnutí. Nakonec se omáčka lehce osolí a okoření čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Někdy jsou za bešamel mylně označovány omáčky, jejichž základ také tvoří světlá jíška, ale místo mléka se základ ředí vývarem. Takové omáčky se nazývají Velouté.)

  • izabel
    izabel |

    19. 6. 2007 18:05

    Vyskúšajte ju z muchotrávky červenkastej - česky rúžovka - tá je ešte lepšia ako z dubákov. ---------- ja myslela ze to su jedovate huby

  • izabel
    izabel |

    19. 6. 2007 18:03

    jj zasmazka je besamel alebo teda jiska

  • Anonym
    Anonym |

    16. 5. 2007 07:19

    Zásmažka je jíška.

  • Anonym
    Anonym |

    15. 5. 2007 13:40

    Prosím vás co je zásmažka ?

  • Anonym
    Anonym |

    15. 5. 2007 09:10

    Lucko,žampiony použít můžeš,já si je krátce podusím na másle a pak postupuji stejně.

  • Lucik
    Lucik |

    15. 5. 2007 09:02

    Chci se zeptat zda můžu místo hříbků použít žampiony.

  • Jana
    Jana |

    27. 4. 2007 10:08

    Vážně výborná omáčka. Rychlá a chutná. Přidala jsem tam místo obyčejné smetany zakysanou smetanu a už jsem nedávala ocet. Dávám 1.

  • Markéta
    Markéta |

    25. 2. 2007 18:23

    Právě jsem doděla tuto majdu a je fantastická! Ještě k tomu rychlo-knedlíky z mikrovlnky (taky z toho serveru) a je to bašta! :o)

  • leny
    leny |

    25. 9. 2006 11:14

    tak tohle je fakt super omajda!!!rychlá a vynikající!!!děkuji za recept:-)

  • Mirka G.
    Mirka G. |

    30. 8. 2006 22:36

    Robievam ju veľmi často, je vynikajúca. Vyskúšajte ju z muchotrávky červenkastej - česky rúžovka - tá je ešte lepšia ako z dubákov.

  • lucie
    lucie |

    30. 8. 2006 22:00

    Pane Jiří tohle je ta nejlepší omáčka, kterou jsem kdy vařila!! Měla jsem tu čest vařit jen z pravých hříbků a na návštěvů přišli i dva cizinci..Nemohli pochopit,jak rádi Češi houbaří a pak ochutnali... Omáčka byla jemná, houbová a šíleně dobrá.Byl to mezinárodní úspěch!! :)) díky

  • Petra Dvořáková
    Petra Dvořáková |

    30. 8. 2006 16:20

    Teď jsem omáčku dovařila a je vynikající !!! Jednoduchá, rychlá a hlavně dobrá. Díky za recept.

  • Gábina
    Gábina |

    29. 8. 2006 21:23

    recept vypadá dobře,i jednoduchý co nejdřív vyzkouším

  • Míša
    Míša |

    24. 8. 2006 12:37

    Zkoušela jsem a musím uznat,že je to opravdu velice výborný recept,všem moc chutnal,vřele doporučuji!!!

  • Petr
    Petr |

    2. 8. 2006 11:56

    akorát bych ji přejmenoval na nejednoduší houbovou omáčku

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    3. 5. 2006 07:03

    zásmažka = jíška

  • hurvajs
    hurvajs |

    2. 5. 2006 16:29

    nesmejte se mi, ale co je to zasmazka? neni to jiska? hned az to budu vedet, tak tento recept vyzkousim.

  • Jitka Bublová
    Jitka Bublová |

    13. 4. 2006 09:58

    Takhle ji připravuji, je výborná, jen místo octa dochucuji citronem. Podávám taky s knedlíkem.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    12. 4. 2006 12:18

    Nejlepší je s vídeňskými knedlíky.Doporučuji.

  • Anonym
    Anonym |

    12. 4. 2006 11:50

    Tak to je zatím nejideálnější recept na houbovou omáčku.Zkusím.Děkuji.