Autor:

Dušený králík (nejen) se zeleninou

Snadné
Porce: 4
Ingredience
Králík
naporcovaný, nebo 4 stehna...
1 ks
Celer
menší (nebo polovina většího)
1 ks
Pórek
menší
1 ks
Mrkev 2 ks
Máslo  
Olej  
Sůl  
Pepř mletý  
Rozmarýn
nebo tymián (dle chuti)
 
Hořčice plnotučná
nebo dijonská
2 lžíce
Bílé víno
lze i použít i suché červené - vyzkoušeno
1,5 dl
Vývar
dle potřeby
 
Smetana ke šlehání 2 dl
Hladká mouka
nebo jíška na zahuštění
 
Dušený králík (nejen) se zeleninou

Postup přípravy:

Naporcovaného očištěného králíka, případně stehna... osolíme, opepříme a v kastrolu s trochou rozpáleného oleje ho osmažíme ze všech stran dozlatova. Do výpeku přidáme kousek másla, necháme ho rozpustit a přidáme orestovat pokrájenou zeleninu dosklovata až dorůžova. Poté přidáme posekaný česnek, snítku rozmarýnu nebo tymiánu a hořčici, promícháme a vše ještě krátce orestujeme. Vše zalijeme vínem, promícháme, vložíme zpět porce osmaženého masa a přilijeme vývar (lze jen vodu). Vývaru jen tolik, aby bylo maso ponořené. Králíka dusíme pod poklicí doměkka, za občasného promíchání a případného podlití.

Pokud máme maso měkké, maso vyndáme, vyndáme i snítku z rozmarýnu a do hrnce vlijeme smetanu. Vývarem zredukujeme omáčku do požadovaného množství, ochutíme solí a pepřem dle chuti a zahustíme buď trochou hladké mouky rozmíchané v malém množství studené vody nebo jíškou. Vše necháme ještě krátce provařit a odstavíme. Do hotové odstavené omáčky přidáme cca 1,5 - 2 centimetrový plátek másla, který necháme za stálého míchání volně rozpustit v omáčce (již bez vaření!).
Do omáčky vrátíme zpět prohřát porce králíka a můžeme podávat.

Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s bramborovo-houskovým, noky...

Dušeného králíka můžeme připravit i v troubě.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
1
5 9 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 9x)
Králičí vývar s quinoou Porcování králíka krok za krokem Články z

Komentáře k receptu: Dušený králík (nejen) se zeleninou

Komentáře

  1. Martina Kottová   23.05.2016 | 21:49 | reagovat | závadný

    Je to vyborny recept a dekuji za nej. Omacka i maso byly uplne jako od babicky.

  2. Tomáš Vaněk   14.03.2016 | 12:07 | reagovat | závadný

    Recept na dušeného králíka je okay a i maso které jsem nakrájel a do omáčky namíchal mi kluk snědl bez ohrazení. No uvidíme co na to večer mamka, ale je to fakticky hodně jedlé.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web