Autor:

Dušený králík (nejen) se zeleninou

Snadné
Porce: 4
Ingredience
Králík
naporcovaný, nebo 4 stehna...
1 ks
Celer
menší (nebo polovina většího)
1 ks
Pórek
menší
1 ks
Mrkev 2 ks
Máslo  
Olej  
Sůl  
Pepř mletý  
Rozmarýn
nebo tymián (dle chuti)
 
Hořčice plnotučná
nebo dijonská
2 lžíce
Bílé víno
lze i použít i suché červené - vyzkoušeno
1,5 dl
Vývar
dle potřeby
 
Smetana ke šlehání 2 dl
Hladká mouka
nebo jíška na zahuštění
 
Dušený králík (nejen) se zeleninou

Postup přípravy:

Naporcovaného očištěného králíka, případně stehna... osolíme, opepříme a v kastrolu s trochou rozpáleného oleje ho osmažíme ze všech stran dozlatova. Do výpeku přidáme kousek másla, necháme ho rozpustit a přidáme orestovat pokrájenou zeleninu dosklovata až dorůžova. Poté přidáme posekaný česnek, snítku rozmarýnu nebo tymiánu a hořčici, promícháme a vše ještě krátce orestujeme. Vše zalijeme vínem, promícháme, vložíme zpět porce osmaženého masa a přilijeme vývar (lze jen vodu). Vývaru jen tolik, aby bylo maso ponořené. Králíka dusíme pod poklicí doměkka, za občasného promíchání a případného podlití.

Pokud máme maso měkké, maso vyndáme, vyndáme i snítku z rozmarýnu a do hrnce vlijeme smetanu. Vývarem zredukujeme omáčku do požadovaného množství, ochutíme solí a pepřem dle chuti a zahustíme buď trochou hladké mouky rozmíchané v malém množství studené vody nebo jíškou. Vše necháme ještě krátce provařit a odstavíme. Do hotové odstavené omáčky přidáme cca 1,5 - 2 centimetrový plátek másla, který necháme za stálého míchání volně rozpustit v omáčce (již bez vaření!).
Do omáčky vrátíme zpět prohřát porce králíka a můžeme podávat.

Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s bramborovo-houskovým, noky...

Dušeného králíka můžeme připravit i v troubě.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 8 x
1
5 8 5 1
Krémová houbová polévka s nočky Houbové recepty z chalupy Články z

Komentáře k receptu: Dušený králík (nejen) se zeleninou

Komentáře

  1. Ilona   17.02.2017 | 18:23 | reagovat |

    Děkuji za recept. Doposud to pro mne je nejlepší recept podle kterého jsem králíka připravovala a byl výtečný.

  2. Martina Kottová   23.05.2016 | 21:49 | reagovat |

    Je to vyborny recept a dekuji za nej. Omacka i maso byly uplne jako od babicky.

  3. Tomáš Vaněk   14.03.2016 | 12:07 | reagovat |

    Recept na dušeného králíka je okay a i maso které jsem nakrájel a do omáčky namíchal mi kluk snědl bez ohrazení. No uvidíme co na to večer mamka, ale je to fakticky hodně jedlé.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Chce vás jen do postele? 5 znaků, podle kterých to poznáte! Chce vás jen do postele? 5 znaků, podle kterých to poznáte!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web