Autor:

Dušený králík (nejen) se zeleninou

Snadné
Porce: 4
Ingredience
Králík
naporcovaný, nebo 4 stehna...
1 ks
Celer
menší (nebo polovina většího)
1 ks
Pórek
menší
1 ks
Mrkev 2 ks
Máslo  
Olej  
Sůl  
Pepř mletý  
Rozmarýn
nebo tymián (dle chuti)
 
Hořčice plnotučná
nebo dijonská
2 lžíce
Bílé víno
lze i použít i suché červené - vyzkoušeno
1,5 dl
Vývar
dle potřeby
 
Smetana ke šlehání 2 dl
Hladká mouka
nebo jíška na zahuštění
 
Dušený králík (nejen) se zeleninou

Postup přípravy:

Naporcovaného očištěného králíka, případně stehna... osolíme, opepříme a v kastrolu s trochou rozpáleného oleje ho osmažíme ze všech stran dozlatova. Do výpeku přidáme kousek másla, necháme ho rozpustit a přidáme orestovat pokrájenou zeleninu dosklovata až dorůžova. Poté přidáme posekaný česnek, snítku rozmarýnu nebo tymiánu a hořčici, promícháme a vše ještě krátce orestujeme. Vše zalijeme vínem, promícháme, vložíme zpět porce osmaženého masa a přilijeme vývar (lze jen vodu). Vývaru jen tolik, aby bylo maso ponořené. Králíka dusíme pod poklicí doměkka, za občasného promíchání a případného podlití.

Pokud máme maso měkké, maso vyndáme, vyndáme i snítku z rozmarýnu a do hrnce vlijeme smetanu. Vývarem zredukujeme omáčku do požadovaného množství, ochutíme solí a pepřem dle chuti a zahustíme buď trochou hladké mouky rozmíchané v malém množství studené vody nebo jíškou. Vše necháme ještě krátce provařit a odstavíme. Do hotové odstavené omáčky přidáme cca 1,5 - 2 centimetrový plátek másla, který necháme za stálého míchání volně rozpustit v omáčce (již bez vaření!).
Do omáčky vrátíme zpět prohřát porce králíka a můžeme podávat.

Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s bramborovo-houskovým, noky...

Dušeného králíka můžeme připravit i v troubě.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 7 x
1
5 7 5 1
Těstoviny s mozzarellou Rychlé večeře na celý týden Články z

Komentáře k receptu: Dušený králík (nejen) se zeleninou

Komentáře

  1. Ilona   17.02.2017 | 18:23 | reagovat |

    Děkuji za recept. Doposud to pro mne je nejlepší recept podle kterého jsem králíka připravovala a byl výtečný.

  2. Martina Kottová   23.05.2016 | 21:49 | reagovat |

    Je to vyborny recept a dekuji za nej. Omacka i maso byly uplne jako od babicky.

  3. Tomáš Vaněk   14.03.2016 | 12:07 | reagovat |

    Recept na dušeného králíka je okay a i maso které jsem nakrájel a do omáčky namíchal mi kluk snědl bez ohrazení. No uvidíme co na to večer mamka, ale je to fakticky hodně jedlé.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, které zpomalují hubnutí: Patří mezi ně sport i detox! 8 věcí, které zpomalují hubnutí: Patří mezi ně sport i detox!
Video: Co udělá levný šampon s barvenými vlasy? Video: Co udělá levný šampon s barvenými vlasy?
Tipy na víkend: Na nákupy, na polévku i za sluníčkem Tipy na víkend: Na nákupy, na polévku i za sluníčkem
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web