Domácí čokoláda

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 4
10 minut
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g ztužený tuk
    • 250
      g cukr
    • 80
      g kakao
    • 2
      lžíce vanilkový pudink
    • 1
      balení vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Tuk rozpustíme ve vodní lázni a po lžících přidáváme smíchané přísady. Mícháme, dokud se cukr dobře nerozpustí a hmota není hladká. Nevaříme! Hotové nalijeme do malých formiček na čokoládu a necháme ztuhnout. Pak vyklopíme do papírových košíčků.
2
Pro obměnu lze přidat do směsi strouhaný kokos nebo sekané mandle, případně "utopit" půlku mandle v nalité formičce.
Zařazení: Moučníky Nepečené

Komentáře k receptu

  • Jana
    Jana |

    12. 12. 2016 18:50

    Mouka do čokolády? To snad né.

  • mildaP
    mildaP |

    9. 12. 2016 10:04

    Posílám Vám starý rodinný recept z roku 1953, jak ho dělávala maminka a čokoláda se balila do staniolu a věšela na stromek: Čokoláda na vánoční stromek (rodinný recept od Kamposů z Klatov) Suroviny:10 dkg kakao, 20 dkg 100%-ní tuk, 20 dkg moučkový cukr, 5dkg hladká mouka, 1 lžička bramborové moučky (solamyl), 2-3 kapky tekuté vanilky nebo 1 vanilkový cukr Postup: sypké suroviny důkladně promíchat, tuk nechat rozpustit ve vodní lázni, přidat do sypké směsi a 15 minut třít ve vodní lázni, poté naplnit do formiček, které byly ponořené ve studené vodě, nechat ztuhnout v chladu 15-20 min., vyklopit, kdysi se zabalila do staniolu a věšela se na stromek

  • THUNDERRR
    THUNDERRR |

    7. 6. 2016 13:36

    No tak to není v tom případě čokoláda když základem je ztužený rostlinný(palmový) tuk! základem každé čokolády je KAKAOVÉ MÁSLO!! bože můj něco tak odporného s palmovym tukem jako tohle se nedá nazývat čokoládou!!

  • Venda
    Venda |

    6. 4. 2015 12:26

    Trošku jsem to modifikoval,.. kdybych se totiž držel receptů našich babiček a vůbec, byl bych valící se koule s cukrovkou a náběhem na íčko díky tukem zarostlým cévám. Ve vodní lázni jsem proto rozpustil 7,5 dkg másla dvě lžíce třtinového cukru a malou lžíci medu. Za stálého míchání vidličkou se cukr a med postupně rozpouštěl v másle, potom jsem vzal kakao a postupně sypal a míchal a míchal, aby nevznikly hrudky. Nakonec se zhasne pod plotnou a ochutnává se, aby nebyla čokoláda příliš sladká ani hořká, podle toho lze doplnit požadované ingredience. Polil jsem s tím bábovku a je to fajn.

  • Katuš
    Katuš |

    29. 6. 2014 21:04

    Když to tak čtu, obejdu se bez, již podle složení je jasné, že tohle s čokoládou nemá nic společného, bleh.

  • dzbz
    dzbz |

    29. 6. 2014 19:35

    hnusná vůbec mi nechutnala :-X :-X

  • Jarouš
    Jarouš |

    14. 12. 2013 19:24

    no...neřek bych že problém bude v těch receptech :-D

  • Lucka
    Lucka |

    11. 12. 2013 17:23

    Nejsem žádný kuchařský talent, tak jsem se bála, že se mi čokoláda nepovede, ale povedla, je hladká, bez hrudek a moc dobrá :-) Jediné, co bych ubrala, je cukr, na můj vkus je ho tam příliš a čokoláda je moc sladká. Jinak perfektní. Přidala jsem si do ní navíc skořici.

  • Bára
    Bára |

    4. 11. 2013 16:02

    Ahoj! Jak dlouho takhle udělaná čokoláda vydrží, prosím? Vydrží mi do vánoc, když ji udělám teď? Díky, Bára

  • Bára
    Bára |

    4. 11. 2013 16:02

    Ahoj! Jak dlouho takhle udělaná čokoláda vydrží, prosím? Vydrží mi do vánoc, když ji udělám teď? Díky, Bára

  • Bára
    Bára |

    4. 11. 2013 16:02

    Ahoj! Jak dlouho takhle udělaná čokoláda vydrží, prosím? Vydrží mi do vánoc, když ji udělám teď? Díky, Bára

  • martin
    martin |

    27. 8. 2013 14:15

    já skusil už několik receptů z těchto stránek a vždy super tak uvažuj nad tím estli prostě jen nejsi špatná kuchařka :-D

  • martin
    martin |

    27. 8. 2013 14:15

    já skusil už několik receptů z těchto stránek a vždy super tak uvažuj nad tím estli prostě jen nejsi špatná kuchařka :-D

  • Sammythe
    Sammythe |

    25. 7. 2013 16:00

    V čem asi bude chyba? Ve všech těch receptech nebo.. ?

  • Kamil
    Kamil |

    4. 7. 2013 12:32

    Kakaové máslo

  • radek
    radek |

    5. 6. 2013 12:52

    Mě se takhle zdrcla víckrát - než jsem přišel na to že tuk musí být pod bodem varu vody.R

  • h
    h |

    7. 4. 2013 13:02

    :-P

  • Denča
    Denča |

    7. 4. 2013 12:59

    Můžu místo tuku přidat Heru:-S

  • Michal
    Michal |

    10. 2. 2013 14:57

    Já vařím hlavně z těchto stránek (90 procent) a vždy super,občas to doladím dle svého,ale jinak v pohodě :) 8-)

  • :-)
    :-) |

    21. 12. 2012 14:27

    ta smes se nesmí vařit jinak se oddělí tuk od zbytku surovin

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    11. 12. 2012 17:10

    nevim čim to, ale pokaždé, když se pokouším o jakýkoliv recept z těchto www tak je to vždy totální propadák. a s touto čokoládou samozřejmě také. Čokoláda se mi zdrcla do podivné měkké hmoty uprostřed kaluže z tuku. opravdu chuťovka. Vážně nevím kde je ten zakopaný pudl. Navážila jsem vše myslím zprávně a dodržela přesný postup. Tak bohužel bodík nedávám. :-\

  • Viki
    Viki |

    1. 7. 2012 20:11

    No a jaký tuk je asi v kupované čokoládě!!

  • lin
    lin |

    22. 2. 2012 10:04

    přesně tak!jak můžete dávat do čokolády ztužený tuk-fuj něco tak nezdravého plného TFA látek!!!radím-máslo,případně kakaové máslo.

  • luke
    luke |

    23. 12. 2011 19:58

    a s puckama si nedělejte hlavu :-)

  • luke
    luke |

    23. 12. 2011 19:37

    já jsem postup dělal takle: 130g Másla, 130g Cukru, 30g Kvalitní práškové čokolády(Bensdorp COCOA) , Kakaový puding(celí) . uplně to vystačí na plato od bonboniéry. :-)) :-) ;-)

  • nikdo
    nikdo |

    17. 12. 2011 12:36

    celkem dobré :-$

  • Chocoman
    Chocoman |

    7. 8. 2011 11:25

    Do čokolády ztužený tuk jo ? :-$ Blééééé.....

  • honza
    honza |

    2. 12. 2010 14:55

    bomba <3 <3 <3 <3

  • Zuzana Zlámalová
    Zuzana Zlámalová |

    23. 11. 2008 01:15

    Chápu, že v tom musí být nějaký trik... cukr není v tuku rozpustný (z chemického pohledu). Jak dlouho se míchá, případně při jaké teplotě, aby ty hrudky zmizely? Zkoušela jsem přidat několik lžiček kávy, pak se cukr ruzpustil, ale čokoláda byla matná... v čem je ten trik?

  • Stanislava Dvořáková
    Stanislava Dvořáková |

    2. 11. 2008 14:11

    Jen nerada, ale musím konstatovat, že čokoláda nebyla vůbec dobrá.

  • roman
    roman |

    18. 11. 2007 19:33

    hruza !!!!!!!!!!!!

  • Anonym
    Anonym |

    15. 10. 2007 10:53

    René ano, mám recept na čokoládu z másla a od té doby jinou nedělám. Jana

  • René
    René |

    14. 10. 2007 14:26

    Zdravím, chci se zeptat jestli se dá použít obyčejné máslo místo toho tuku?

  • Anonym
    Anonym |

    26. 5. 2007 17:45

    Zdravím, zeptám se na dvě věci, v čem se tolik liší výše uvedený recept od uvedeného v komentáři paní Němcovou? A druhý dotaz na Pepíka - nevím jan Vy, ale já tu čokoládu dělám bez hrudek, a čehokoli lze přiměřeně ubrat nebo přidat.Čokoládu také vyklápím lehkým zkřížením formičky, používám takové malinké, jsou speciálně na čokoládky. na vánoce (vyjde-li chladné počasí) chladím na terase, je to v cukuletu a nemusím vystěhovávat ledničku.

  • Pepík
    Pepík |

    30. 1. 2007 09:14

    Tak tenhle recept je spíš "domácí" než "čokoláda". Máte někdo recept na opravdovou čokoládu a ne na kakaový hrudkový tuk?

  • Jarmila Němcová
    Jarmila Němcová |

    4. 10. 2005 12:13

    Připojuji se i já se svojí troškou do mlýna! Čokoláda, kterou dělám já každé vánoce a kterou dělávala už i moje maminka, je vynikající. Recept je starý minimálně 60 let! Rozpis: 25 dkg ztuž. tuku, 25 dkg mouč. cukru, 9 dkg kakaa a 9 dkg Solamylu. Jde dobře vyklápět z formiček a je krásně lesklá.

  • Jana Han
    Jana Han |

    18. 9. 2005 20:19

    Tak presne to delam ja,chtela jsem jen otevrit diskuzi, co nejlepe pouzit. Pouzivam i nektere umele vlozky z bonbonier, hlavne na cokoladove kosicky, ktere pak plnim ruznou naplni, neco jako sladke jednohubky a nebo v nich podavame napr. becherovku a nebo jen naplnim slehackou a dam k salku s kavou.Take se daji objednat u firmy Fiala Praha sablony na bonbony s ruznymi motivy. Obcas v nich delam tvarovany cukr s motivy jednotlivych svatku. Vsichni nasi pratele to miluji. Je to rychle a jednoduche. 1/2 kg nejjemnejsiho piskoveho cukru a 5 lzicek vody, dobre promichat rukama a pak pechovat /hodne vtlacit/ do formicek nebo sablon a hned vyklopit na tacek, nechat tak 2 hodiny zaschnout a dat do krasne cukrenky. Trva to tak asi 10 minut , ale prekvaneni trva daleko dele. Take se muze cukr pred tlacenim do formicek trochu pribarvit - to ale opatrne, jen v jemnych tonech.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    18. 9. 2005 10:53

    Čokoládu liju do menších formiček, většinou tvar různých kytiček. Do pracnových je nedávám, to by byla velká porce a za chvíli bych měla po materiálu.Ale úplně ze všeho nejraději využívám v posledních letech plata po adventních kalendářích, kde jsou krásné vánoční miniaturní motivy. A z plastu to jde vylupovat jedna radost.

  • Jana Han
    Jana Han |

    17. 9. 2005 23:45

    Do hmoty nekdy pridam silnou kavu , hodne jemne strouhanou citr. nebo pomerancovou kuru a pro dospele rum, konak a pod.

  • Jana Han
    Jana Han |

    17. 9. 2005 23:39

    Mam dotaz na obe Jany. Ani u nas nejsou vanoce bez domaci cokolady. Vidim, ze pouzivate kovove formicky, jsou to stejne jako na pracny nebo mate specialni mensi prave jen na cokoladove bonbony. Diky za odpoved dalsi Jana

  • Ivana
    Ivana |

    22. 8. 2005 08:38

    Já čokoládu rovnou leju do maličkých papírových košíčků a nemusím ani umývat formičky. Abych měla víc druhů, tak dávám do košíčků před zalitím sušené švestky, meruňky, kusy ořechů, rozinky atd.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    22. 8. 2005 08:09

    Také vyklápím už léta formičky s čokoládou jako paní Jana. Je to rychlé a nestalo se mi, že by čokoláda nešla vyklopit.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    19. 8. 2005 22:23

    Dělám obdobně: 250 g ztuž. tuku, 250g práš. cukru, 60 kakaa, 2 lžíce Solamylu. Výborná, neobejdou se bez ní jediné Vánoce.Formičky vypláchnu studenou vodou a plním. Nechám ztuhnout v lednici, v zimě na mrazu. Pak chytnu za okraje a formičku jakoby zkřížím. Vykládání alobalem je možná účinné, ale zbytečně komplikované.

  • R.U.R.
    R.U.R. |

    19. 8. 2005 22:11

    Aby šla čokoláda lépe vyklopit, doporučuji vyložit formičky alobalem.

  • Anonym
    Anonym |

    25. 11. 2004 19:40

    Jednoduché, chutné a určitě lepší než-li čokoláda koupená.