Guláš od mámy

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 22
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: macouch

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg hovězí kližka
    • 1
      kg cibule
    • 1
      plechovka rajský protlak
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      pálivá paprika
    • 1
      špetka majoránka
    • 3
      stroužek česnek
    • sádlo nebo olej
    • 3
      lžíce hladká mouka
    • 1
      kostka masox
    • 1
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Maso nakrájíme na kostky a hodíme do rozpáleného hrnce (bez tuku), aby se zprudka opeklo a zatáhlo. Poctivě mícháme, to že se maso přichytává na dně je normální, ve chvíli, kdy pustí šťávu, tak se přípeky ztratí.(pokud máme víc masa, opékáme ho raději po půlkách). Potom necháme dusit ve vlastní šťávě a později podle potřeby podlíváme. Zatímco se maso dusí, nakrájíme cibuli (platí, že kolik masa, tolik cibule) a smažíme ji na sádle do zlatova. Pak přidáme sladkou i pálivou papriku a asi 3 lžíce mouky a osmažíme. Cibuli přídáme do hrnce s masem a podle potřeby podlejeme. Přidáme kostku masoxu, rajský protlak, asi 3 stroužky česneku, majoráku, sůl a dusíme, až je maso měkké.
Zařazení: Maso Hovězí
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • xx
    xx |

    30. 11. 2016 22:50

    Protlak se musí také orestovat, pak ztratí kyselost.

  • xx
    xx |

    30. 11. 2016 22:42

    Přesně tak. Máš pravdu, předsedo.

  • xx
    xx |

    30. 11. 2016 22:05

    Přesně tak. Máš pravdu, předsedo.

  • Pavel
    Pavel |

    9. 1. 2016 11:31

    Rajsky protlak by se mel take osmazit, jinak bude kysely ....

  • Macouch
    Macouch |

    3. 11. 2013 12:52

    Ja toho protlaku davam jen malou plechovecku, a je fakt, ze ho predem ochutnavam, aby byl dobry. A to oprazeni masa bez tuku ma oravdu svuj vyznam. Delat to v podstate s jakymkoliv masem, i s kurecima nohama...

  • Monca
    Monca |

    27. 6. 2013 00:02

    Recept je asi uplne v poradku, ale je jsem zkusila dat poprve v zivote do gulase protlak a muzu rict, ze uz nikdy vice protlak . A to jsem dala jen lzici a pul toho protlaku, ne cely jak je uvadeno a uplne to zmenilo celou chut. Bylo citit ze zaklad je velmi dobry, ale ta chut protlaku uplne prostoupila tim gulasem a nebylo to vubec ono. Mozna se jednalo o spatne zvoleny protlak, protoze gulas kvuli nemu mel nakyslou chut, kere se uz nealo zbavit a takovou slackokyselou a trochu nahorklou, i kdyz jsem jej nepripalila. Je pravda, ze kdyz sem pak protlak okusila samotny byl sam o sobe presne takovy, nakysly a horky, takze chyba byla asi evidentne ve spatnem protlaku, ale i tak priste uz experimentovat s protlakem byt dobrym, radeji nebudu. Rada z me spatne zkusenosti- nez tam nejaky protlak date, zkuste ho predtim na spicku jazyka jaky je,neni protlak jako protlak a to jsem mela z tech drazsich :-( Co ovsem na receptu velmi ocenuji, je rada osmahnout maso bez tuku na sucho a pak dusit ve vlastni stave. Delala jsem srnci a zverina je normalne dost sucha a bylo vyborne a stavnate, takze takto budu dela uz porad u jakehokliv masa . Dekuji za recept

  • henessi
    henessi |

    29. 9. 2012 13:02

    Vyborny gulasek :-).

  • Jana Hýblová
    Jana Hýblová |

    11. 6. 2012 18:23

    I když mám svůj oblíbený recept na guláš do trouby a doma nám všem chutná, tak jsem chtěla vyzkoušet zase něco nového. Tento guláš je opravdu vynikající, na přípravu sice složitější než můj oblíbený do trouby, ale doma jsme se shodli na tomto, že tento je ještě úžasnější. Prostě mňaminka:O)))

  • JanickaR
    JanickaR |

    15. 5. 2012 21:24

    Vynikající guláš. Už jiný nedělám :)

  • David
    David |

    18. 12. 2011 16:20

    Velmi zdařilý recept. . . . děkuji za doladění mé verze. . . . :-)

  • SIMCAmax14
    SIMCAmax14 |

    9. 5. 2011 15:15

    Budu ho dělat, jelikož ho má přítel MOC rád. Pak napíšu jak to dopadlo O:-)

  • CHUJ
    CHUJ |

    28. 4. 2011 20:54

    SPINAVE PICKY :-$

  • Petr G.
    Petr G. |

    7. 4. 2011 09:21

    Luxusní záležitost, bylo to jednoduché a rychlé. Fakt super!!!!

  • katka
    katka |

    13. 3. 2011 11:36

    Vynikajici gulasek, mohu jen doporucit. I kdyz jsem delala gulas snad potreti v zivote, musim rict, ze tento byl exkluzivni a urcite jej budu delat casteji. Dekuji za recept. :)

  • Lucie K.
    Lucie K. |

    1. 3. 2011 16:11

    Mooc dobry gulasek,akorat jsem vynechala rajsky protlak ;-)

  • Hanule00
    Hanule00 |

    23. 1. 2011 13:00

    Můj první guláš, mňam, mňam :)

  • recepty73
    recepty73 |

    29. 11. 2010 17:53

    Ke konci jsem přidal kousek čerstvé červené papriky-výborné!

  • barus297
    barus297 |

    14. 11. 2010 11:05

    Výborný guláš

  • Kája
    Kája |

    24. 10. 2010 13:29

    Gulášek je výborný! Moc jsme si pochutnali. Připravovala jsem ho přesně podle receptu. Použila jsem ale jen Papriku na guláš místo sladné a pálivé. Vynechala jsem rajčatový protlak a přidalala trochu chili. Rozhodně doporučuji.

  • Peter Anetta
    Peter Anetta |

    28. 11. 2009 11:34

    Výborné.Akorát bych chtěl napsat něco o mýtu "kolik masa tolik cibule".Ono to tak je, ale objemově ,ne váhově.Ale jinak dobré a cibule každý dle libosti.

  • Veronika Žáková
    Veronika Žáková |

    18. 2. 2009 11:39

    Recept je celkem známý, akorát ten protlak by se měl také orestovat, protože pak může dojít k tomu, že má guláš trochu pachuť...Stejně tak česnek je lepší dát přímo do základu a případně pak ještě přidat dle chuti, ale jen uvařený česnek...no nevím

  • a_cook
    a_cook |

    22. 3. 2008 16:52

    Jo,tento recept znam,ale jakykoli gulas doporucuju krome vody podlejt jeste vinem,to je pak uplne neco jinyho.Ja davam bile.Hlavne dlouho varit,at je maso krasne mekky.A jeste jedna vec pro milovniky gulase: krome cibule vezmu papriku(normalni,zelenou)-tak pulku,par strouzku cesneku(pak ale pridam jeste ke konci lisovany na dochuceni) a kousek mrkve,vse spolecne s cibuli rozsekam na jemno v robotu a smazim dozlatova.Zbytek postupu viz vyse.Tento zeleninovy zaklad udela z vaseho gulase opravdovou delikatesu:)Vyzkousejte,nebudete litovat!

  • Naďa Lhotáková
    Naďa Lhotáková |

    1. 3. 2008 17:57

    Nevěřila jsem že může být takový guláš vynikající.Nedala jsem akorát protlak,nemusela jsem ani dohušťovat ani ředit.Opravdu velmi dobrý doporučuji!!!!!

  • jirka rys
    jirka rys |

    27. 2. 2008 11:32

    dekuji za recept na to ze jsem dneska varil poprve tak se mi to podarilo,jen jsem trochu vahal jak ho zredim jestli ho vice podlejt vodou a tak.to mi tam chybelo .to vite mi chlapy nejsme moc na vareni a tak potrbujem polopate vysvetli diky jirka

  • hanka
    hanka |

    16. 2. 2008 11:41

    No tak gulasek je opravdu super,protlaku jsem tam dala jen 2 kavove lzicky a je moc dobry

  • Anonym
    Anonym |

    6. 12. 2007 18:52

    výborný guláš! (a protlak nebyl problém)

  • Divid
    Divid |

    14. 11. 2007 14:13

    Guláš je opravdu výborný! Ale místo protlaku jsem přidala brusinky a nemá chybu:)

  • Anonym
    Anonym |

    30. 10. 2007 00:18

    ten protlak...můžete poradit výrobce? taky jsem tam cítila hooodně výraznou chut až pachuť. Děkuji za odpovědi, snad se to na potřetí už povede...

  • Zdenka Fridrichvá
    Zdenka Fridrichvá |

    4. 9. 2007 13:34

    Chutnal nám moc díky za recept

  • Martina
    Martina |

    3. 8. 2007 10:03

    Musím se přidat a pochválit paní Marcelu,ted sem to dovařila a je to opravdu mňamka!!!Sem zvědavá jak si rodinka pochutná,,díky za receptík .-))

  • Marek
    Marek |

    28. 7. 2007 16:05

    To jsou po něm tak agresivní?

  • Hanka
    Hanka |

    22. 7. 2007 14:16

    Je to opravdu "žrádlo". Už ho dělám asi po 10. a všichni se můžou utlouct.

  • Jituš
    Jituš |

    4. 6. 2007 10:33

    Paní Vrbcová,děkuji mnohokrát za váš SUPER recept!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jsem doma za hvězdu a manželovi jsem stoupla v ceně!Je opravdu luxusní!

  • Hanča
    Hanča |

    21. 4. 2007 09:56

    Tento guláš je vynikající, i když jsem ze začátku měla strach z toho protlaku. Dopado to dobře, manžel se olizoval a i tchýně mi jej pochválila. Díky za recept

  • Jenye
    Jenye |

    27. 3. 2007 11:51

    Tak mně se nepovedl...ten rajský protlak to celé zkazil. Dala jsem tam jeden malý protlak a ta chuť byla tak výrazná, že mně to nechutnalo.Zkusila jsem to zachránit trochou piva, ale už to nebylo ono. Takže já příště bez protlaku!

  • Hellis
    Hellis |

    27. 2. 2007 17:10

    Jen jsem přečetl začátek 1Kg masa ku 1Kg cibule a recept je jasný...takový dělávala máma. Přítelky ně se vrátí z práce a bude jak vlčák, tak jdu na to. Držte mi palce

  • David
    David |

    2. 2. 2007 15:08

    Osobně maso opékám už na té cibulce a paprice - poctivě míchám a pro náročné doporučuji si dát trochu více práce a věnovat guláši čas - podlévat pouze takovým množstvím vody, aby bylo maso v hrnci pouze vodou zalité-nikoli aby plavalo, tak se udělá "přirozené" množství omáčky a dohušťuje se pouze malým množstvím jíšky / tmav. chleba apod.

  • Marty777
    Marty777 |

    28. 12. 2006 11:32

    Doporučil bych cibuli osmahnout na sadle, do kterého se přidá na kostičky nakrajený a vyškvařený kousek špeku. Já navíc k masu přidávám 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a několik kuliček černého pepře. A taky není na škodu vydusit s masem kousek na kostičky pokrajené červené papriky.

  • Majda
    Majda |

    29. 11. 2006 14:07

    Tak dneska jsem ho vařila již podruhé a musím opět říci, že je vynikající. Jiný už ani vařit nebudu.

  • Tereza Rosova
    Tereza Rosova |

    24. 11. 2006 22:06

    Ahojky všechny a všichni:-)) Zítra přijde "tchán již nečekatel" ale stejně, musím se vytáhnout, inu, blíží se Vánoce:-))Miluje guláše a vše, ci se hovězího masa týký. Takže:rozhodla jsem se vyzkoušet tento recept, neboť se mi ze všech zdál nejlepší.Doufám, že se povede a o výsledku budu určitě informovat. Mějte se prima a autorce vřelé dííííky:-)) Tereza

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    23. 11. 2006 06:22

    Mám jen pocit,že hodit to maso do rozpáleného hrnce,tak s ním asi nezamíchám.Možná je na čase investovat do nějakého s nepřilnavým povrchem..:o))

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    22. 11. 2006 18:32

    Ja právě maso opékám úplně na sucho, i když to vždycky ze začátku vypadá hrozivě. Ale jak říká máma, jen tak se pořádne zatáhne.

  • Eva H.
    Eva H. |

    11. 10. 2006 14:00

    Já dělám guláš obdobně, jen místo sádla smažím masíčko na olivovém oleji a zahušťuji strouhaným tmavým chlebem (chlebová strouhanka).

  • Edita
    Edita |

    9. 9. 2006 11:02

    Guláš jsem uvařila a je vynikající. I můj přítel byl nadšen. Mám ráda recepty co nejjednodušší. Proto jsem použila místo jednotlivých koření hotové gulášové koření z obchodu. Nemělo to chybu. Díky za recept.

  • Filip
    Filip |

    1. 9. 2006 15:32

    Opravdu je vynikající

  • Kačka
    Kačka |

    1. 9. 2006 13:53

    Dnes přijel "tchán čekatel", tak jsem včera sháněla nějaký recept, kterým bych se vytáhla a musím říct, že tenhle gulášek fakt bodl :) Je výborný a jednoduchý. Dávám za jedna :)

  • Milan Hudik
    Milan Hudik |

    24. 5. 2006 06:34

    Je vynikajicí doporučuji všem

  • Radek Kloza
    Radek Kloza |

    20. 5. 2006 22:38

    Musím pochváli autora gulášku, dle receptu se mi to povedlo, je vynikající

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    24. 4. 2006 13:46

    Musím přihodit i svoji trošku "do mlýna" - taky jsem už vyzkoušela papriku gulášovou a je daleko lepší, než lahůdková nebo sladká! A posledně jsem ještě přidala trochu Adžiky a bylo to ještě lepší !! A do gulášové polévky taky...

  • Jitka
    Jitka |

    24. 4. 2006 13:26

    Já dělám guláš více méně obdobně, jen místo mouky dávám nadrobený chleba bez kůrky, papriku dávám gulášovou a někdy hodím i chilli. Gulášky my doma rádi, pokaždý může mít malinko jinou chuť.

  • Dana
    Dana |

    3. 4. 2006 12:09

    O víkendu vyzkoušeno přesně dle receptu, akorát z poloviční dávky. Musím dát za 1. Opravdu vynikající guláš.

  • Lída
    Lída |

    23. 3. 2006 17:17

    zkusila jsem, gulášek byl vynikající. Jen se mi připálila ta mouka během vaření. Nebylo by lepší mouku přidat až na konci?

  • Roman
    Roman |

    26. 2. 2006 16:08

    Rozhodne protlak! ne kecup.

  • Helena
    Helena |

    9. 2. 2006 17:47

    Nema to chybu,jako od moji babicky.

  • Anonym
    Anonym |

    10. 1. 2006 16:25

    Ale do klasického guláše trocha protlaku (ne kečupu) opravdu patří.

  • Ajka
    Ajka |

    10. 1. 2006 13:29

    Raději zůstanu u klasické přípravy guláše, s protlakem to není ono. Když podusíte maso na cibulce i s kořenám, tak vám vznikne krásná hustá, gulášová šťáva a už nemusíte přidávat ani masox, ani protlak. A nezhořkne ta smažená paprika s cibulí, to bych teda měla strach ?

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    10. 1. 2006 10:59

    Jsem rada ze chutna. Z veproveho uz jsem zkousela taky, jen pak zacnu cibuli a az po te masem, protoze veprove se udela rychleji. Mame radi hodne hustou stavu a toho dosahnu prave mnozstvim cibule. Ale jak vzdycky mama zduraznovala, nejdulezitejsi je opect maso rychle a opravdu bez tuku.

  • Pavel
    Pavel |

    10. 12. 2005 14:28

    Super, jen jsem vynechal mouku. Cus P.A Dík.

  • Jana
    Jana |

    21. 11. 2005 01:28

    Marcelko,zkusila jsem,velmi dobré,krásná barva,chutné i z vepřového masa.