Český chleba v cizině

Hodnocení:

Moje:

45 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg hladká mouka
    • 2
      ks brambory střední, den předem ve slupce uvařené
    • 0,5
      l pivo
    • 1
      lžíce sůl vrchovatá
    • 1
      lžíce kmín vrchovatá
    • 1
      lžíce drcený kmín vrchovatá
  • Kvásek
    • 2
      dl teplá voda
    • 1
      lžíce sušené droždí vrchovatá
    • 1
      lžička cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nechte si vykynout kvásek (i ze sušeného droždí), na jemno nastrouhejte brambory a vše vypracujte v nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidejte trochu teplé vody. Nechte na teplém místě kynout hodinu až hodinu a půl, potom si zapněte na maximum troubu, aby se předehřála, vytvořte si na pomoučněném plechu bochník a nechte kynout ještě půl hodiny. Vložte do trouby na prostřední mřížku, úplně dolů do trouby dejte plech s vodou, jak se odpařuje, tak se bochník nevysuší. Pečte na maximum deset minut, pak zmírněte na střední teplotu a pečte ještě tak 35-40 minut. Uprostřed pečení potřete bochník vodou. Po vyndání z trouby zabalte do čisté utěrky a dejte na pár hodin (já dávám přes noc) do peřin nebo nějakých dek, chleba tam krásně změkne. A k snídani bude ještě teplý...
2
Z tohoto množství bude jeden velký bochník. Také můžete polovinu zmrazit, po rozmrazení bude jako čerstvý.
3
Žiji několik let v USA a ne a ne tady narazit na chleba, který by se vyrovnal tomu poctivému českému. Zkusila jsem spoustu receptů, ale žádný nebyl přesně ono, tak jsem zkoušela a kombinovala, až jsem došla k tomuto receptu. Chleba je naprosto skvělý, vláčný a ješte po třech dnech chutná jako čerstvý.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Miri
    Miri |

    16. 11. 2014 03:03

    Ahojky, patrim take k tem, kdo stravil v zahranici nekolik mesicu pokusu..nyni pecu stary kvaskovy chlebik. Vyborny, zadne paleni zahy a jine zdravotni problemy, ktere u me nastaly po roce konzumovani mistniho (ne)peciva...je potreba jen zitna mouka na kvasek (ten pak drzim v lednici "pri zivote" (ten muj jiz 2.rok), psenicna nebo chlebova mouka, kmin nebo namichane koreni a voda ;o). Na pozadani mohu zaslat receptik ;o).

  • Alena
    Alena |

    18. 10. 2014 19:46

    :-) pecu velmi dobry "cesky chleba" v USA. Jednoduchy!! Jestli ma nekdo zajem o recept, poslu mailem. Adresa: ja.pesek@seznam.cz Rovnez jsem stradala bez ceskeho chleba a konecne tenhle je skutecne dobry a hlavne neni sladky!!! Jen doba kynuti je delsi, ale pravdepodobne I v tom byl ten problem, proc se me nedarily ty chleby predchazejici. Zdravim vsechny Cechy, zijici v cizine a pokousejici se o peceni chleba z mistni - jedine mouky, ktera je ve svete k dostani! Alena - Texas :-))

  • Marki
    Marki |

    9. 8. 2013 03:54

    Ahoj muzu mit taky ten recept? marketa.kolackova@gmail.com

  • Krystof.K
    Krystof.K |

    10. 3. 2013 12:00

    Děkuji za skvělý recept, po půl roce v Japonsku jsem konečně ochutnal dobrý chleba! Jenom jsem na radu Hanky z předchozího komentáře omezil množství piva a opravdu to bylo akorát.

  • Hanka
    Hanka |

    27. 2. 2013 15:21

    Velké díky paní autorce za skvělý recept !!! Jen si dovolim malou poznámku k dávkování. Pani autorka zřejmě myslela 1/2 lahve piva (ne litru) a to je zde v US pivo třetinkové. Já dala na vámi uvedené množství jednoho celého Yenglinga ( a jednoho jsem vypila...) a +2dc vody s kváskem a stejně jsem dosypávala dost mouky . Těsto bylo příliš řídké...Takže pro ne úplně zkušené kuchaře s kynutým těstem to může být problém... Jinak chutná báječně a ještě jednou děkuji... :-) http://www.facebook.com/media/set/?set=a.133877960120993.27056.100004963693830&type=1&comment_id=138702&notif_t=photo_album_comment

  • Lucie
    Lucie |

    23. 1. 2013 23:25

    Ahoj,posli prosim na email. breichova@seznam.cz

  • Lucie
    Lucie |

    23. 1. 2013 23:21

    Konecne ceskej chleba.Roky ziju v cizine a trpim bez ceskeho chleba.Netrapte se pokud nejste zdatni pekari.Davam udelat testo do domaci pekarny a pak chleba pecu v troube.Lehci uz to byt nemuze.Vysledek je luxusni .Velmi dekuji za tento recept,jinej chleba uz k nam do domu nesmi. Ps:brambory nemam cas varit den predem,takze Dont worry ,cerstve uvarene jsou taky ok Takze diky Marketo ,sem Ti neskonale vdecna Lucie

  • terka
    terka |

    10. 1. 2013 19:22

    Vlado, nech si kvasnice nejdriv vykynout vedle a pak az je pridej do hotoveho testa. Pak by ti to melo vykynout bez problemu. V pripade, ze je testo moc tekute, tak pridej mouku.

  • Vlada
    Vlada |

    9. 11. 2012 14:58

    Ahojte, nevím jestli tady ještě někdo je, ale přesto se zeptám. Žiju v USA a posledních par dni jsem se pokoušel upect kmínový chleba. Mám s tím trochu problém. Buď je těsto příliš husté a nekyne nebo je příliš řidké a nakyne pekne ale potom když to dam na pekač tak se to rozlehne a stane se z toho takova placka. Tady je postup jak to dělám: Smícham 150 gramu žitne mouky a 150 gramu pšenicné mouky. Přidám asi 30 gramu kvasnic, suchých, potom kminu, 5 gramu soli a trochu cukru. Smícham to a zaleju to asi 200 ml vlazne vody. Dle potreby. Smícham to mixerem. Těsto je lepkavé. Nasypu na stůl trochu mouky a do ni vysypu to těsto. Ručně to domicham a zformuji do tvaru chleba. Pak to dam do obdélníkové misky a nechám kynout asi hodinu až dvě. Tady nastává ten problém. Buď to nekyne, nebo je to řidké a kyne ale potom co to dam na plech tak se to roztece a úplne to ztratí tvar. Pokud někdo muže poradit co dělám špatně, tak bych to ocenil. díky. Vlada Vvaculik@me.com

  • marky
    marky |

    26. 10. 2012 12:34

    dobry den mela bych taky zejem o ten recept, pokud nevadi, muj mail je kucharinka@seznam.cz. dekuji mnohokrat, anglinčtina nevadi,

  • Monika
    Monika |

    20. 10. 2012 17:57

    Namuzu si tento recept vynachvalit... je opravdu vybornej, konecne mam recpt tak jak jsem si vzdy predstavivala a neni to ani drahe. Moc dekuji :-*

  • hana
    hana |

    30. 7. 2012 14:46

    Taky bych rada zkusila ten vas chleba, prosim o zaslani receptu na hanamuhlsteinova@yahoo.com Dekuji

  • Martina
    Martina |

    25. 6. 2012 23:26

    Ahoj,žiju již půl roku na KKey Westu a české pečivo mi chybí jako sůl,ráda bych,kdyby jste mi mohla poslat recept na chlebíka.Děkuji mnohokrát bartlovamartina@seznam.cz

  • Pavlina
    Pavlina |

    21. 2. 2012 01:17

    Take se pripojim s prosbou o zaslani receptu. Dekuju moc. sikolova@aol.com

  • Nika
    Nika |

    18. 12. 2011 18:28

    Ja tenhle recept vazne miluju. Zkusila jsem jich nekolik a tenhle je jediny, ktery chutna jako pravy Cesky chleba. <:-) A dokonce i muz mi ho jit a to uz je co rict. Vzdy pecu 3 bochanky, 2 male a jeden velky, male vydlabu a pojidame z nich zelnacku a z velkeho si pulku snime hned a druhou si zamrazime.. ;-)

  • moravacka
    moravacka |

    31. 10. 2011 10:30

    Prosim o zaslani receptu na ten cesky chlebik.Jsem v USA pres deset let,ale tem chlebum tady nemuzu prijit na chut.Moc vas prosimo zaslani receptu. akjedorac@yahoo.com

  • Petr
    Petr |

    22. 8. 2011 00:47

    Dobrý den Mám zájem o Váš recept na chleba! Může být v angličtině. Děkuji předem za brzkou odpověď. 2123247@upcmail.cz Petr :-)

  • Já
    |

    1. 5. 2011 19:39

    udělal jsi mi radost chlapče,už dlouho jsem se tak nepobavil.nechápu proč ostatní tak rozčiluje co jsi upřímně napsal. já jako čech(čechoslovák)za sebe říkám, ža Já se za to na tebe nezlobím, je mi Tě líto . . . euroobčane

  • Terinka
    Terinka |

    11. 1. 2011 11:10

    Pridavam jeste email, kam prosim o zaslani receptu na cesky chleb. terezacek(at)post.cz

  • Terinka
    Terinka |

    11. 1. 2011 11:07

    Zdravim, prosim taky o recept na cesky chleba. Dekuji. Pekny den. :-)

  • ADriana
    ADriana |

    17. 12. 2010 04:16

    byla bych velmi rada pokud by jste mi mohla zaslat ten recept :-) dekuji predem adriankak@yahoo.com

  • Apina Hrbek
    Apina Hrbek |

    8. 8. 2008 19:21

    Ziji pres 25 roku v USA a mam stejny problem s chlebem jako vy. Mam recept na velmi dobry chleba, rada ho poslu kazdemu zajemci ale recept je anglictine a pokud ho nebudu muset prekladat budu radeji. Kdo ma zajem, poslete mi email.

  • Zdenka Hegerová
    Zdenka Hegerová |

    6. 8. 2008 19:05

    Zili jsme 20 let v Kanade a tam se zitna mouka dala koupit, ae ted jsme v Dominikanske republice a tady takova neexistuje, jen obcas v nemeckych obchodech a to Nemci hned vykoupi. Vyzkousim recept a uvidime jak nam bude chleba chutnat. Diky

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    26. 3. 2008 16:53

    Třeba proto, že administrátor je taky jenom člověk a občas mu něco proklouzne. Příspěvek v databázi dohledám a smažu.

  • Di
    Di |

    26. 3. 2008 16:42

    Naprosto s Vámi, milé dámy, souhlasím. Musím jen znovu opakovat, že vůbec nechápu, proč administrátoři publikují příspěvky urážející jejich čtenáře. Je to opravdu nutné?!

  • Anonym
    Anonym |

    25. 3. 2008 20:14

    Ivetko, souhlasím s vámi. U každého receptu, který chci vyzkoušet čtu nejdříve komentáře. Takové o kterém píšete mě natolik rozladí, že pak dlouho raději navštěvuji jiné stránky s recepty, kde se něco podobného nevidí. Škoda je to vada na kráse a asi zbytečná stačilo by se řídit poznámkou na této stránce uvedenou. A to hlavní recept za 1 *. Markéto podobný jsem pekla před lety a už jsem na něj zapomněla, ale ten váš je ještě lepší.

  • Iveta Odvárková
    Iveta Odvárková |

    25. 3. 2008 13:32

    Tento recept mě zaujal a chystám se ho vyzkoušet, přestože žiju v Čechách. Až se tak stane, dám vědět, jak to dopadlo. Zaráží mě ale fakt, že se sem dostal celkem obsáhlý komentář od Pavla Pražáka z 22.1.2008. Ani trochu se nevyjadřuje k receptu, pouze napadá a uráží ostatní. Myslím, že takový komentář se tu vůbec neměl objevit.

  • Hana
    Hana |

    24. 3. 2008 22:26

    Mile damy,potesily jste me. Ziju tady uz 16 let a na dobry chleba jsem nenarazila ,jenom u Nemcu ale Ti bohuzel putuji dal a dal od Chicaga. Ani Polaci nemaji to po cem patram. Diky Hana

  • K. Le.
    K. Le. |

    11. 2. 2008 02:30

    Pavle, vy bezte nekam!!!!

  • Pavel Prazak (Prazsky)
    Pavel Prazak (Prazsky) |

    22. 1. 2008 08:21

    ... kdyz mate tak tezky ZIVOTNI PROBLEM s tzv. "ceskym"(???, ... oh, opet ten falesny cesky nacionalismus!) chlebem, ktery se bohuzel pece se po cele Evrope, tak se vratte zpet do Cechystanu!, ... a nebude vam smutno!, ... tam muzete lizat varecku od rana az do vecera. Otazkou ovsem zustava, "proc jste se z te zaostale Kotlivy vubec z hladovosti prestehovavali?". S tim ceskym "fnukanim" jdete do p....e! S pozdravem Pavel

  • Monika Mankin
    Monika Mankin |

    4. 1. 2008 03:16

    Tak tomu rikam zazrak.... davam 1 .. ziji v USA teprve 2 roky a jsem nestastna ze nemuzu tu najit poradny chleb... Super ted si ho muzu delat sama

  • Eva
    Eva |

    16. 8. 2007 13:18

    Dlouho se snažím upéci dobrý chleba a došla jsem k tomuto receptu na tmavý žitný chleba se slunečnicí, který váží asi 900g.2 hrnky 250 ml hladké mouky,1 hrnek žitné mouky,2 pol. lžíce oleje,2 pol. lžíce octu, 2 káv.lžičky soli, 2 káv. lžičky kmínu,2 krajíce chleba bez kůrek rozmočené v 11/2 hrnku vody s 1 káv.lžičkou rozp.kávy a kvásek ze 3/4 kostky droždí,5 dkg loup.slunečnice. Nechám vykynout a přendám do teflon.formy tvaru krychle asi 22x12 cm. To je tak akorát na toto množství. Peču v el.horkovzd.troubě na 200 st. 1 hod. 1/4 hod. před koncem pečení 2x potřu povrch vodou. Těsto není tak tuhé, aby nemuselo být ve formě. Musím říci, že není nikdo, komu tento chleba nechutná. Zkuste a napište, jak se vám povedl a jak chutnal.

  • Helena
    Helena |

    9. 8. 2007 09:58

    Markéto, žitná mouka špatně kyne, neboť obsahuje málo lepku, takže musíte zdvojnásobit dávku droždí a žitné mouky dát jen 1/3 celkového množství. Pokud chcete upéct opravdu "poctivý český" chléb, třeba i s vyšším podílem žitné mouky, je nutné použít žitný kvas. Pokud zadáte toto heslo do vyhledávače, vyjedou Vám odkazy na jeho přípravu.Není to nic těžkého, já takto peču už 2 roky, i když žiju v Praze. On už ten poctivý český také není to co býval :( Kromě toho chléb připravený s žitným kvasem je lépe stravitelný, chutnější (typická nakyslá chuť chleba) a déle vydrží.

  • Ivca
    Ivca |

    9. 8. 2007 02:35

    Marketo, ja tu medium rye flour objednavam na web.adrese:www. bakerscatalogue.com. U nas k dostani ve velkomarketech take neni. Ale v bakerscatalogue je v tripoundovem baleni. Ja nakoupim 4 sacky a dam do mraznicky. Cena je dostupna. V katalogu je take koreni, kmin, drozdi, kdo rad vari a pece, prijde si na sve. A tak doufam, ze se katalog bude libit a mozna, ze si i neco objednate. Preji mnoho stesti a mejte se moc hezky.

  • Marketa
    Marketa |

    8. 8. 2007 17:28

    Ivco a prosim vas, kde kupujete tu medium rye flour? U nas maji ve stop and shopu jen celozrnou rye flour a s tou to neni ono... Jinak to pivo urcite zkuste, neni tam citit.

  • Ivca
    Ivca |

    8. 8. 2007 05:11

    Ziji v USA nekolik let a cesky chleb mi dal par mesicu zabrat nez jsem se ho trosinku naucila.Ja davam necela dve tretiny chlebove mouky a vice jak jednu tretinu medium rye flour, no a samozrejme vareny vetsi brambor. S tim pivem to vyzkousim. Pivo davam do jineho chlebiku, ktery pecu v pekarne a pridavam ruzna seminka.

  • Marketa
    Marketa |

    8. 8. 2007 00:25

    Hlavne tady neni bila zitna mouka a z te celozrne to z nejakeho duvodu neni dobre, chleba je z ni tvrdy a drobivy, ac jsem dala jen tretinku. Ale tenhle chutna jako cesky i bez zitne mouky, myslim ze to zito se obelsti tim pivem.

  • Jana z Kanady
    Jana z Kanady |

    7. 8. 2007 20:07

    To mate ale bily chleba,ne ten cesky zitny.Ziji v Kanade,mame tady i ten zitny cesky,ale presto si nekdy upecu domaci.Pridam aspon jednu tretinu mouky zitne.Take davam pivko.Mam tez zkusenosti,kdyz cestujeme do statu,ze dobry zitny chleba neni k dostani.