Autor:

Český chleba v cizině

45 minut PT0H45M
Střední
Ingredience
Hladká mouka 1 kg
Brambory
střední, den předem ve slupce uvařené
2 ks
Pivo 1/2 l
Sůl
vrchovatá
1 lžíce
Kmín
vrchovatá
1 lžíce
Drcený kmín
vrchovatá
1 lžíce
Kvásek
Teplá voda 2 dl
Sušené droždí
vrchovatá
1 lžíce
Cukr 1 lžička
Český chleba v cizině

Postup přípravy:

Nechte si vykynout kvásek (i ze sušeného droždí), na jemno nastrouhejte brambory a vše vypracujte v nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidejte trochu teplé vody. Nechte na teplém místě kynout hodinu až hodinu a půl, potom si zapněte na maximum troubu, aby se předehřála, vytvořte si na pomoučněném plechu bochník a nechte kynout ještě půl hodiny. Vložte do trouby na prostřední mřížku, úplně dolů do trouby dejte plech s vodou, jak se odpařuje, tak se bochník nevysuší. Pečte na maximum deset minut, pak zmírněte na střední teplotu a pečte ještě tak 35-40 minut. Uprostřed pečení potřete bochník vodou. Po vyndání z trouby zabalte do čisté utěrky a dejte na pár hodin (já dávám přes noc) do peřin nebo nějakých dek, chleba tam krásně změkne. A k snídani bude ještě teplý... Z tohoto množství bude jeden velký bochník. Také můžete polovinu zmrazit, po rozmrazení bude jako čerstvý.
Žiji několik let v USA a ne a ne tady narazit na chleba, který by se vyrovnal tomu poctivému českému. Zkusila jsem spoustu receptů, ale žádný nebyl přesně ono, tak jsem zkoušela a kombinovala, až jsem došla k tomuto receptu. Chleba je naprosto skvělý, vláčný a ješte po třech dnech chutná jako čerstvý.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Reklama
Bylinkový koláč Koláče z křehkého těsta - sladké i slané recepty Články z

Komentáře k receptu: Český chleba v cizině

Komentáře

  1. Miri   16.11.2014 | 3:03 | reagovat |

    Ahojky, patrim take k tem, kdo stravil v zahranici nekolik mesicu pokusu..nyni pecu stary kvaskovy chlebik. Vyborny, zadne paleni zahy a jine zdravotni problemy, ktere u me nastaly po roce konzumovani mistniho (ne)peciva...je potreba jen zitna mouka na kvasek (ten pak drzim v lednici "pri zivote" (ten muj jiz 2.rok), psenicna nebo chlebova mouka, kmin nebo namichane koreni a voda ;o). Na pozadani mohu zaslat receptik ;o).

  2. Alena   18.10.2014 | 19:46 | reagovat |

    :-) pecu velmi dobry "cesky chleba" v USA. Jednoduchy!! Jestli ma nekdo zajem o recept, poslu mailem. Adresa: ja.pesek@seznam.cz
    Rovnez jsem stradala bez ceskeho chleba a konecne tenhle je skutecne dobry a hlavne neni sladky!!! Jen doba kynuti je delsi, ale pravdepodobne I v tom byl ten problem, proc se me nedarily ty chleby predchazejici. Zdravim vsechny Cechy, zijici v cizine a pokousejici se o peceni chleba z mistni - jedine mouky, ktera je ve svete k dostani! Alena - Texas :-))

  3. Krystof.K   10.03.2013 | 12:00 | reagovat |

    Děkuji za skvělý recept, po půl roce v Japonsku jsem konečně ochutnal dobrý chleba!
    Jenom jsem na radu Hanky z předchozího komentáře omezil množství piva a opravdu to bylo akorát.

  4. Hanka   27.02.2013 | 15:21 | reagovat |

    Velké díky paní autorce za skvělý recept !!! Jen si dovolim malou poznámku k dávkování. Pani autorka zřejmě myslela 1/2 lahve piva (ne litru) a to je zde v US pivo třetinkové. Já dala na vámi uvedené množství jednoho celého Yenglinga ( a jednoho jsem vypila...) a +2dc vody s kváskem a stejně jsem dosypávala dost mouky . Těsto bylo příliš řídké...Takže pro ne úplně zkušené kuchaře s kynutým těstem to může být problém... Jinak chutná báječně a ještě jednou děkuji... :-) http://www.facebook.com/media/set/?set=a.133877960120993.27056.100004963693830&type=1&comment_id=138702&notif_t=photo_album_comment

  5. Lucie   23.01.2013 | 23:21 | reagovat |

    Konecne ceskej chleba.Roky ziju v cizine a trpim bez ceskeho chleba.Netrapte se pokud nejste zdatni pekari.Davam udelat testo do domaci pekarny a pak chleba pecu v troube.Lehci uz to byt nemuze.Vysledek je luxusni .Velmi dekuji za tento recept,jinej chleba uz k nam do domu nesmi.
    Ps:brambory nemam cas varit den predem,takze Dont worry ,cerstve uvarene jsou taky ok
    Takze diky Marketo ,sem Ti neskonale vdecna Lucie

1 2 3 4 5 6 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete
Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů! Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů!
Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách! Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web