Autor:

Český chleba v cizině

45 minut PT0H45M
Střední
Ingredience
Hladká mouka 1 kg
Brambory
střední, den předem ve slupce uvařené
2 ks
Pivo 1/2 l
Sůl
vrchovatá
1 lžíce
Kmín
vrchovatá
1 lžíce
Drcený kmín
vrchovatá
1 lžíce
Kvásek
Teplá voda 2 dl
Sušené droždí
vrchovatá
1 lžíce
Cukr 1 lžička
Český chleba v cizině

Postup přípravy:

Nechte si vykynout kvásek (i ze sušeného droždí), na jemno nastrouhejte brambory a vše vypracujte v nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidejte trochu teplé vody. Nechte na teplém místě kynout hodinu až hodinu a půl, potom si zapněte na maximum troubu, aby se předehřála, vytvořte si na pomoučněném plechu bochník a nechte kynout ještě půl hodiny. Vložte do trouby na prostřední mřížku, úplně dolů do trouby dejte plech s vodou, jak se odpařuje, tak se bochník nevysuší. Pečte na maximum deset minut, pak zmírněte na střední teplotu a pečte ještě tak 35-40 minut. Uprostřed pečení potřete bochník vodou. Po vyndání z trouby zabalte do čisté utěrky a dejte na pár hodin (já dávám přes noc) do peřin nebo nějakých dek, chleba tam krásně změkne. A k snídani bude ještě teplý... Z tohoto množství bude jeden velký bochník. Také můžete polovinu zmrazit, po rozmrazení bude jako čerstvý.
Žiji několik let v USA a ne a ne tady narazit na chleba, který by se vyrovnal tomu poctivému českému. Zkusila jsem spoustu receptů, ale žádný nebyl přesně ono, tak jsem zkoušela a kombinovala, až jsem došla k tomuto receptu. Chleba je naprosto skvělý, vláčný a ješte po třech dnech chutná jako čerstvý.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Reklama
Fazole, čočka a hrách jsou opravdový energetický zázrak. Nechybějí vám luštěniny? Články z

Komentáře k receptu: Český chleba v cizině

Komentáře

  1. Miri   16.11.2014 | 3:03 | reagovat | závadný

    Ahojky, patrim take k tem, kdo stravil v zahranici nekolik mesicu pokusu..nyni pecu stary kvaskovy chlebik. Vyborny, zadne paleni zahy a jine zdravotni problemy, ktere u me nastaly po roce konzumovani mistniho (ne)peciva...je potreba jen zitna mouka na kvasek (ten pak drzim v lednici "pri zivote" (ten muj jiz 2.rok), psenicna nebo chlebova mouka, kmin nebo namichane koreni a voda ;o). Na pozadani mohu zaslat receptik ;o).

  2. Alena   18.10.2014 | 19:46 | reagovat | závadný

    :-) pecu velmi dobry "cesky chleba" v USA. Jednoduchy!! Jestli ma nekdo zajem o recept, poslu mailem. Adresa: ja.pesek@seznam.cz
    Rovnez jsem stradala bez ceskeho chleba a konecne tenhle je skutecne dobry a hlavne neni sladky!!! Jen doba kynuti je delsi, ale pravdepodobne I v tom byl ten problem, proc se me nedarily ty chleby predchazejici. Zdravim vsechny Cechy, zijici v cizine a pokousejici se o peceni chleba z mistni - jedine mouky, ktera je ve svete k dostani! Alena - Texas :-))

  3. Krystof.K   10.03.2013 | 12:00 | reagovat | závadný

    Děkuji za skvělý recept, po půl roce v Japonsku jsem konečně ochutnal dobrý chleba!
    Jenom jsem na radu Hanky z předchozího komentáře omezil množství piva a opravdu to bylo akorát.

  4. Hanka   27.02.2013 | 15:21 | reagovat | závadný

    Velké díky paní autorce za skvělý recept !!! Jen si dovolim malou poznámku k dávkování. Pani autorka zřejmě myslela 1/2 lahve piva (ne litru) a to je zde v US pivo třetinkové. Já dala na vámi uvedené množství jednoho celého Yenglinga ( a jednoho jsem vypila...) a +2dc vody s kváskem a stejně jsem dosypávala dost mouky . Těsto bylo příliš řídké...Takže pro ne úplně zkušené kuchaře s kynutým těstem to může být problém... Jinak chutná báječně a ještě jednou děkuji... :-) http://www.facebook.com/media/set/?set=a.133877960120993.27056.100004963693830&type=1&comment_id=138702&notif_t=photo_album_comment

  5. Lucie   23.01.2013 | 23:21 | reagovat | závadný

    Konecne ceskej chleba.Roky ziju v cizine a trpim bez ceskeho chleba.Netrapte se pokud nejste zdatni pekari.Davam udelat testo do domaci pekarny a pak chleba pecu v troube.Lehci uz to byt nemuze.Vysledek je luxusni .Velmi dekuji za tento recept,jinej chleba uz k nam do domu nesmi.
    Ps:brambory nemam cas varit den predem,takze Dont worry ,cerstve uvarene jsou taky ok
    Takze diky Marketo ,sem Ti neskonale vdecna Lucie

1 2 3 4 5 6 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web