Autor:

Domácí chleba z žitné mouky

225 minut PT0H225M
Střední
Porce: 1
Ingredience
Žitná mouka
kdo si troufne, může dělat z kila mouky, já dělala jen z půl kila, žitnou mouku můžeme nahradit i hl
1/2 kg
Droždí
1 kostka postačí i na kilo mouky
1 kostka
Vlažná voda 4 hrnek
Kmín
kmín se zapracuje do těsta
1 hrst
Sůl 2 lžička
Cukr krystal 1 špetka
Domácí chleba z žitné mouky

Postup přípravy:

Zařazení: Ostatní, Pečiva

Do hrnku dám opravdu malou špetku cukru a špetku soli, přidám rozdrobené kvasnice a zaliju vlažnou vodou tak, aby kvasnice byly potopené a necháme chvilku nakynout.
Mezitím si odvážíme půl kila žitné mouky.
Mouku dáme do mísy, přilijeme nakynuté kvasnice a zamícháme. Podle potřeby přilijeme vlažnou vodu. Vařečkou zamícháme a vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu pod utěrkou kynout.
Po hodině těsto vyválíme. Zapracujeme kmín. Vytvoříme bochník, který dáme na plech lehce posypaný moukou a necháme další hodinu kynout. Po hodině si rozehřejeme troubu na nejvyšší stupeň. Než dáme chleba do trouby, potřeme ho vodou se solí. Pak ho necháme 10 minut péct na nejvyšší stupeň a po 10 minutách troubu snížíme na zhruba 180 stupňů a pečeme zhruba 50-60 minut, dokud se na chlebu neudělá kůrka. Dá to sice práci, ale máte záruku domácího chleba. Dobrou chuť.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
2
3.89 9 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2 (hodnoceno 9x)

Komentáře k receptu: Domácí chleba z žitné mouky

Komentáře

  1. Kona   10.11.2016 | 18:26 | reagovat | závadný

    Jsem zvědavá, co mi z toho chlebu vznikne, samozřejmě jsem dala 4 hrnky vody a když jsem viděla, že je těsto moc řídké, tak jsem zkukla komentáře, no "mile" mě to překvapilo.... chleba peču po 1. tak mě to vůbec nedcvaklo a tudíž jsem se řídila receptem!!! opravila jsem to tím, že jsem přidala žitnou mouku a po vykynutí, jsem ještě dosypávala mouku hladkou, zatím teda vypadá celkem dobře, nerozjíždí se, tak jsem zvědavá!!! Přeji hodně štěstí s lepšimi recepty!!! :-D

  2. Very   26.04.2016 | 18:59 | reagovat | závadný

    Už jsem zkoušela podruhé a zakalil se mi. Těsto moc objem nezvětšilo, ale uvnitř kvasilo hezky. I ve formě pak vypadal hezky a i nakynul a po uoečení se propadl a uvnitř byl stále mokrý...... Nevíte v čem by to mohlo být. Dělám vše správně.

  3. Jan   18.02.2016 | 12:44 | reagovat | závadný

    Chleba jsem zkoušel . Po úpravě množství vody na méně než 2 hrnky a množství kvasnic na necelou polovinu kostky je velmi dobrý. Dělal jsem z půl kg mouky. Místo kmínu jsem dal lněné semínko.

  4. Pavel Zlín   14.01.2016 | 18:57 | reagovat | závadný

    Na kilo žitné mouky 1l vody. Mazlave ale pevné těsto. Po hodině při zpracování podsypavame další moukou takže to roztekle není.

  5. pajko01   06.12.2015 | 10:12 | reagovat | závadný

    recept doporučuji, dal jsem méně vody - 2 hrnečky a trochu celozrné mouky a samozřejmě kvásek bez soli

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web