Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1x
1 1 5
Autor: Mariona

Domácí chleba z žitné mouky

225 minut
Středně obtížné
Porce: 1
Ingredience
Žitná mouka
kdo si troufne, může dělat z kila mouky, já dělala jen z půl kila, žitnou mouku můžeme nahradit i hl
1/2 kg
Droždí
1 kostka postačí i na kilo mouky
1 kostka
Vlažná voda 4 hrnek
Kmín
kmín se zapracuje do těsta
1 hrst
Sůl 2 lžička
Cukr krystal 1 špetka
Domácí chleba z žitné mouky

Postup přípravy:

Zařazení: Ostatní, Pečiva

Do hrnku dám opravdu malou špetku cukru a špetku soli, přidám rozdrobené kvasnice a zaliju vlažnou vodou tak, aby kvasnice byly potopené a necháme chvilku nakynout.
Mezitím si odvážíme půl kila žitné mouky.
Mouku dáme do mísy, přilijeme nakynuté kvasnice a zamícháme. Podle potřeby přilijeme vlažnou vodu. Vařečkou zamícháme a vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu pod utěrkou kynout.
Po hodině těsto vyválíme. Zapracujeme kmín. Vytvoříme bochník, který dáme na plech lehce posypaný moukou a necháme další hodinu kynout. Po hodině si rozehřejeme troubu na nejvyšší stupeň. Než dáme chleba do trouby, potřeme ho vodou se solí. Pak ho necháme 10 minut péct na nejvyšší stupeň a po 10 minutách troubu snížíme na zhruba 180 stupňů a pečeme zhruba 50-60 minut, dokud se na chlebu neudělá kůrka. Dá to sice práci, ale máte záruku domácího chleba. Dobrou chuť.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Oznámkujte recept jako ve škole 1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 1x)

Komentáře k receptu: Domácí chleba z žitné mouky

Komentáře

  1. Karin   05.02.2014 | 17:27 | reagovat | závadný

    Já dala 2 hrnky vody a hruza bylo to jak kaše tak jsem něco dosypala,ale pořád to bylo celkem řídké tak jsem to dala do pečíci formy s pečícím papírem tak jsem zvědavá jestli z toho něco bude.Nechtělo se mi to dělat z kila mouky,tak jsem to riskla.Kdybych nebyla hloupá tak si ty recenze přečtu rychleji,ale co už.Z chyb se člověk učí

  2. Ester   01.02.2014 | 14:17 | reagovat | závadný

    myslim, ze i 4 hrnky vody jsou hodne na pul kila...dala jsem jen hrnek a kousek a musela jsem jeste dosypavat mouku, protoze to bylo hrozne tekuty...ted uz je v troube a na to jaka to byla rozkydla placka se to zacalo tvarit jako bochanek :D

  3. MARKÉTA   24.10.2013 | 11:52 | reagovat | závadný

    PROSÍM PROSÍM,neni 8 hrnků vody hrozně moc,dělám to z kila mouky(peču chleba poprvé) a mám z toho takovou kaši,tak nevím. :-\ =-O

    1. Hanka   15.12.2013 | 14:51 | reagovat | závadný

      No těsto by mělo držet pěkně pohromadě :)

    2. marcela   31.01.2014 | 15:08 | reagovat | závadný

      Markétko, osm ne, píše se v receptu o čtyřech :-) :-! ;-)

      1. Andrea   09.03.2014 | 12:45 | reagovat | závadný

        Markéta , ale píše že peče s kila takže x2.

  4. Katka0501   23.10.2012 | 7:30 | reagovat | závadný

    při druhém kynutí na plechu se chleba celý rozkydnul, přendala jsem ho do pečící formy a vytvořil se krásný bochánek, sůl bych dala i do celého těsta, to není v receptu psáno, kůrka je tedy chutná, ale chleba je bez soli jak sladká buchta. Byl to náš první chleba a ještě teplý byl výborný ;-)

Přihlášení

zapoměl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Jak aktivovat svůj účet

Pokud již máte účet v předchozí verzi webu, přihlašte se pomocí svých původních přihlašovacích údajů. Při prvním přihlášení Vás web vyzve k nové registraci, pomocí které se aktivuje Váš účet. Po aktivaci účtu se již budete přihlašovat pomocí emailu a hesla.

Jak aktivovat svůj účet?

Další weby Mladé fronty

Dialog
X