Autor:

Česká maková vánočka

Střední
Těsto
Mléko
1/8 l
 
Droždí 15 g
Cukr 35 g
Máslo
Změklé
60 g
Vejce 1 ks
Hladká mouka 250 g
Sůl 1 špetka
Citronová kůra
Z 1/2 citronu
 
Nádivka
Mléko
1/8 l
 
Med 1 lžička
Cukr 40 g
Mák mletý 125 g
Dětské piškoty
Pomleté
50 g
Mandle
Strouhané nebo ořechů
25 g
Hnědý rum 1 lžíce
Rozinky 40 g
Skořice
Trochu
 
Na potření
Meruňkový kompot  
Citronová poleva  

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Záviny

Z uvedených surovin zaděláme polotuhé vláčné těsto a necháme vykynout. Během kynutí si můžeme přpravit nádivku ze svařeného cukru a dalších ingrediencí. Potom těsto rozválíme na na plát asi 30×40 cm a rozřízneme na 3 pruhy. Na každý pruh nastříkáme (navrstvíme) vychladlou nádivku. Jeden okraj každého pruhu potřeme rozšlehaným vejcem, aby se těsto lépe spojilo, a utvoříme z pruhů válečky.

Položíme je spojem dolů a upleteme z nich hustý cop, který potřeme máslem a necháme na plechu vykynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 1/2 hodiny. Vychladlou vánočku lehce potřeme rozehřátou zavařeninou a po zaschnutí ještě citronovou polevou.

Poznámka: dělám ze dvou dávek, je toho plný plech, peče se pak déle. Řekl bych, že je to spíše zákusek než vánočka.

Zdroj: Menu; autorka receptu - Eva Zapletalová.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Kantonská rýže s kachními prsíčky Ochutnejte Čínu doma Články z

Komentáře k receptu: Česká maková vánočka

Komentáře

  1. Oldřich Gargulák   26.10.2008 | 21:38 | reagovat | závadný

    Dámy, výborně :-) děkuji. Do jedné dávky ořechová+povidlová+maková. Do druhé(jenom idiot nemění názor) už by mohla jít ta tvarohová do dvou válečků, ke které by se taky hodila ta povidlová.Zkusí někdo navrhnout ještě pudingovou a čokoládovou(kakaovou)

  2. Lenka Sedlářová   26.10.2008 | 20:57 | reagovat | závadný

    A co ta povidla zahustit strouhaným perníkem?

  3. Oldřich Gargulák   26.10.2008 | 19:35 | reagovat | závadný

    To by se mi líbilo, ale jak vyřešit plnění? Tato vánočka je velmi pohledná na řezu-když už se ji podaří naplnit, NESMÍ nádivka vytékat z nakrájených plátků

  4. Eva Červenková   26.10.2008 | 10:51 | reagovat | závadný

    napadlo mě třetí pramen naplnit náplní povidlovou..

  5. Oldřich Gargulák   25.10.2008 | 20:56 | reagovat | závadný

    Dnes jsem zkusil ořechovou náplň. Nezklamala! Rád bych tuto vánočku inovoval ještě jednou náplní - každý pramen bude jinak plněný. Tvaroh vylučuji, nějak mi k tomu nesedí. PORADÍTE, JAKOU NÁPLŇ POUŽIT?

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat! Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat!
Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web