Bramborovo-celerová polévka (krém) se žampiony

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
5
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      ks brambory střední, oloupané
    • 300
      g celer
    • 200
      g čerstvé žampiony
    • 40
      g máslo cca
    • 1
      lžička olej
    • 4
      stroužek česnek cca
    • houbové koření nebo: drcený kmín, majoránka, pepř, zázvor, koriandr - dle chuti
    • 1,3
      l vývar dle potřeby, cca
    • sůl dle chuti
    • 2
      lžíce hladká mouka cca (můžeme vynechat)
  • Dále dle chuti
    • bylinky : libeček, petrželka...
    • smetana ke šlehání nebo zakysaná
    • krutony
    • anglická slanina - osmažená

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme na plátky pokrájené žampiony, pak přidáme nastrouhaný celer a ještě krátce smažíme za občasného promíchání. Vše zaprášíme moukou (pokud chceme bez mouky, tento krok vynecháme), promícháme a zalijeme vývarem dle potřeby (lze použít i vodu a bujón). Přidáme pokrájené brambory, česnek, sůl, koření dle chuti a vaříme doměkka. Pokud chceme klasickou polévku s kousky zeleniny, přidáme nakonec už jen dle chuti například bylinky, slaninu nebo ještě česnek... a jestliže chceme krém, tak ponorným mixerem vše rozmixujeme, případně dolijeme dle potřeby (hustoty) vývar. Před mixováním doporučuji vyndat z polévky pár plátků žampionů na dozdobení nebo si můžeme polévku dozdobit osmaženými krutony.
2
Polévku i krém můžeme zjemnit smetanou dle chuti.

Komentáře k receptu

  • Milena
    Milena |

    27. 3. 2017 20:06

    :-$ :-$ :-$

  • Zdena Dušánková
    Zdena Dušánková |

    7. 12. 2016 12:54

    Je to velmi příjemná a nová chuť, určitě jí někdy zase ráda uvařím.