Autor:

Bramborové mini bochánky (mazance)

Snadné
Na 12 - 15 minibochánků
Polohrubá mouka 500 g
Vařené brambory
, jemně nastrouhané
200 g
Sůl
- špetka
 
Droždí 30 g
Cukr krupice 100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Citronová kůra
čerstvě nastrouhaná, cca
1 lžička
Rozpuštěné máslo 80 g
Vejce 1 ks
Žloutek 1 ks
Mléko
vlažné, cca
150 ml
Mandle
ořechy nebo kandované ovoce - nemusí být
 
Rozinky
, které mohou být předem namočené v rumu
 
Bílek
na potření minimazanečků
 
Bramborové mini bochánky (mazance)

Postup přípravy:

Mouku nasypeme do mísy a smícháme se špetkou soli, krupicovým a vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí a zalijeme vlahým mlékem. Trochu promícháme, aby se nám droždí smíchalo s trochou mouky, mísu překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek (droždí začne bublinkovat a kypět).
Pak přidáme nastrouhané brambory (pokojové teploty), vejce, žloutek, rozinky a dle chuti mandle, ořechy či kandované ovoce a nahrubo promícháme. Poté přilijeme vlažné rozpuštěné máslo a vařečkou vytvoříme hladké vláčné nelepivé těsto.
To necháme na teplém místě pod utěrkou cca 30-40 minut odpočinout, pak opět propracujeme, rozdělíme na stejné dílky, ze kterých v dlaních „ukoulíme“ hladké bochánky, které dáváme na pomaštěný plech (nebo pečící papír), kousek dál od sebe (ještě nabudou).
Na plechu necháme cca 10 minut ještě odpočinout, pak je potřeme našlehaným bílkem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova na 15-20 minut - dle velikosti bochánků. Po natření bílkem je také můžeme ještě posypat nasekanými mandlemi nebo ořechy.

Mini bochánky nám poslouží nejen jako velikonoční výslužka koledníkům, ale i jako jednoporcový moučník do ruky ke svačině nebo snídani. Po vychladnutí můžeme ještě pocukrovat.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Bryndzové pirohy Vyzkoušejte speciality ze slovenské kuchyně Články z

Komentáře k receptu: Bramborové mini bochánky (mazance)

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Plné, nebo úzké: Co o vaší povaze vypovídá tvar rtů? Plné, nebo úzké: Co o vaší povaze vypovídá tvar rtů?
Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné? Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné?
5 zásadních pravidel sexu s kamarádem! Hlavně u něj nepřespávejte! 5 zásadních pravidel sexu s kamarádem! Hlavně u něj nepřespávejte!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web