Autor:

Bramborové noky

Snadné
Ingredience
Vařené brambory
- oloupané
300 g
Hrubá mouka
dle moučnatosti brambor, cca 100 -
130 g
Sůl  
Vejce 1 ks
Bramborové noky

Postup přípravy:

Množství je pro jednoho velkého jedlíka nebo dva menší.

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Použít můžeme i brambory zbylé od oběda nebo večeře. :-)
Vychladlé brambory nastrouháme nebo dobře rozšťoucháme v míse, je-li třeba, dosolíme, přidáme vejce a mouku dle potřeby. Pokud máme brambory málo moučnaté, doporučuji přidat trošku solamylu (bramborový škrob), aby se noky nerozvářely. Nejlepší jsou brambory pozdní.
Ze směsi si vyválíme na pomoučněném stole (místo mouky lze použít solamyl) válečky silné cca 1,5 cm, které nakrájíme na stejně velké dílky, které ihned házíme do vroucí vody. Vařečkou je opatrně odlepíme od dna a po vyplavání je necháme krátce povařit.
Doba vaření záleží na velikosti noků, někdy stačí je půl minuty, jindy třeba dvě. Nejlépe bude, když jeden vyndáme, rozkrojíme a ochutnáme. Je-li hotový, ihned ostatní scedíme a podáváme.

Podáváme k pečenému masu se zelím nebo špenátem, k omáčkám, ke gulášům... Můžeme je také polít máslem a posypat cukrem a mletým mákem nebo strouhaným perníkem. Pak máme rychlý bezmasý pokrm.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 18 x
1
4.82 18 5 1
Karotková polévka s řapíkatým celerem Karotkové hody nejen pro vegetariány Články z

Komentáře k receptu: Bramborové noky

Komentáře

  1. Dolková   07.03.2017 | 13:32 | reagovat |

    Teď je dělám hodně často a ani už nic nevážím. Máme ještě dost starých brambor a manžel je přímo zbožňuje :) .

  2. blanka   17.02.2017 | 20:15 | reagovat |

    Opravdu vynikající...došla mi hr. mouka...dala jsem polohrubou a byly úúplně nadýchané! :-) :-) :-) :-) :-)

  3. Jan Vlach   31.08.2016 | 18:40 | reagovat |

    Bramborové noky jsou pro mne lepší než bramborové knedlíky. Jsou rychlejší, nemusí být dokonale všechny stejně velké a také jsou uvařené prakticky hned, takže se mi s nimi nestala nikdy žádná nečekaná pohroma. Hlavně se nesmí čekat na uvaření vody když už máme hotové těsto, to je základ úspěchu.

  4. Radka Rousová   01.09.2015 | 21:05 | reagovat |

    Jedničkový recept. Noky byly jedna báseň :)))))

  5. Kačaba   09.11.2014 | 19:00 | reagovat |

    Ahoj, díky, jednoduché, rychlé a dobré. Povedlo se na první pokus!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web