Bramboračka s houbami

Hodnocení:

Moje:

30 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g brambory
    • 3
      ks mrkev středně velké
    • 1
      ks celer menší
    • 1
      ks petržel
    • 2
      ks cibule středně velké
    • houby čerstvé nebo podušené
    • zeleninový vývar podle množství vody (já dávám 2)
    • 2
      lžíce koření Herbamare (lze ho nahradit Podravkou či Vegetou)
    • 1
      lžíce paprika - sladká
    • sůl na dochucení
    • bobkový list
    • nové koření
    • 3
      lžíce olej na osmažení cibule
    • 2
      lžíce hladká mouka na jíšku

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Všechnu zeleninu očistím, oloupu a nakrájím na kostičky a dám vařit do menšího hrnce s vroucí vodou, kromě cibule. Houby nakrájím též na malé útvary (v případě, že je máte čerstvé, jinak lze použít i podušené a zmražené houby) a přidáte je k zelenině. Mezitím podusíte na oleji cibulku (ve větším hrnci) asi 10 minut, přidáte mouku a stále mícháte, aby se nepřipálila. Ihned poté vlijete několik naběraček vody ze zeleniny do hrnce s cibulí a tak vzniká jíška, opět stále mícháte. Chvilku povaříte a potom přidáte zbylou téměř uvařenou zeleninu i s vodou. Přidáte bujony, koření, sůl, papriku a ještě chvíli vaříte.
2
Polévka je hotová tehdy, když má krásně nahnědlou barvu a výtečně voní po koření. A věřte, že jeden talíř nikdy nestačí.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • bábina58
    bábina58 |

    29. 8. 2016 14:03

    bramboračku vařím přesně takhle a celá má rodina si ji nemůže vynachválit je mi 58 a opravdu si tu hubu neošidim takže určítě doporučuji tento recept :-) :-) :-) :-) :-)

  • jeník
    jeník |

    25. 11. 2014 18:01

    Rad si prectu nazory druhych abych se podle toho mohl inspirovat..ten cesnek s majorankou neni spatnej napad

  • Dita
    Dita |

    24. 10. 2014 09:52

    Přesně, a "sere" se to dnes do všeho - zbytečně !!!

  • Pepa
    Pepa |

    18. 8. 2014 08:35

    Vegeta?K cemu to tam lidi porad cpete,to vam nestaci cerstva zelenina,neumite dochutit polivku sakra?

  • Atilla
    Atilla |

    28. 7. 2014 15:04

    Já doporučuji česnek, kmín a majoránku. Jinak ok.

  • Lucie
    Lucie |

    16. 9. 2013 23:13

    nezlobte se, ale vaření s bujonem v kostce a podravkou není vaření! :-(

  • mekanik
    mekanik |

    16. 9. 2013 13:09

    chybi mi tu zminka o cesneku,jinak dobry. :-\

  • Andris
    Andris |

    21. 7. 2013 11:49

    Ten kdo tu píše o tom jak by se mělo či nemělo vařit a kdo je nebo není barbar,zapomíná na přísloví.......Proti gustu žádný dišputát. Tak byste se ho měli držet a přestat řešit jak kdo vaří,však ty to ne*ereš:-) 8-)

  • Monika1P
    Monika1P |

    1. 6. 2013 14:58

    Dělala jsem podle receptu a byla výborná :-) Dávám za 1 :-))

  • muž
    muž |

    19. 9. 2012 12:54

    Zapomněl jsem, že jíšku jsem dělal ze sádla a trošky oleje.

  • muž
    muž |

    19. 9. 2012 12:53

    Zkusil jsem to podle tohoto receptu a mám k tomu několik poznámek. Vodu na zeleninu je vhodné osolit předem, brambory a mrkev pak nenasáknou neslanou vodou. Lžíce papriky je zbytečně moc, bohatě by stačila malá lžička. Přidal jsem kmín, nedal jsem bobkový list. Příště přidám rajče, moc by se k této paprikové variantě hodilo. Z hub jsem použil praváky, modráky a křemenáče. Cibulovou jíšku je vhodné rozmixovat a obrátit postup, čili dělat na teflonové pánvičce a následně přilít do hrnce. Jinak je to zajímavá varianta klasiky, řekněme taková letní ;-)

  • Vladimír F.
    Vladimír F. |

    20. 7. 2012 20:54

    Jíšku do bramboračky z oleje může dělat jenom barbar.Koukám,že většina přispěvatelů tady už nemá chuťové buňky, páč jinak vařej z pytlíků :-D

  • Misa
    Misa |

    22. 4. 2012 19:10

    Je mozne, ze bramboracka podle receptu, ale bez hub, je nacervenale barvy...? Jinak chut vyborna i tak... :-)

  • Kačka
    Kačka |

    8. 8. 2011 16:55

    Děkuji za recept. Vařila jsem podle něho svoji první bramboračku a povedla se! ;-)

  • Jirulinka
    Jirulinka |

    30. 6. 2011 19:08

    Naprosto vynikající. Udělala jsem k tomu ještě škvarkové placky a nestíhala jsem doplňovat talíře :-)

  • Pavel
    Pavel |

    19. 6. 2011 10:26

    1)hrnce doporučuji oba velké, jinak se vám tam 1/2 kg brambor se zeleninou nevejde :-\ 2)do brambor by bylo velmi vhodné přidat kmín 8-) 3)jíšku nezapomeňte ze sporáku před zalitím odstavit nebo se vám srazí ;-)

  • pelos
    pelos |

    2. 2. 2011 20:09

    vy cesi zasrany vybiste serzali i vlasny hovna po sobe a byla by to provas basta nenazranci :-|

  • Tereza76
    Tereza76 |

    28. 1. 2011 19:55

    Byla vyborna - davam 1 a pisu si k oblibenym receptum. Akorat jsem zeleninu jsem pouze vyvarila a pote zcedila a nechala pouze brambory a houby (deti mi to jinak neji:-) a pridala i dalsi koreni (cesnek, majoranku, petrzel), ale jinak jsem "jela" podle receptu a vysla z toho bramboracka jak ma byt !!! :-)

  • Tereza76
    Tereza76 |

    28. 1. 2011 19:55

    Byla vyborna - davam 1 a pisu si k oblibenym receptum. Akorat jsem zeleninu jsem pouze vyvarila a pote zcedila a nechala pouze brambory a houby (deti mi to jinak neji:-) a pridala i dalsi koreni (cesnek, majoranku, petrzel), ale jinak jsem "jela" podle receptu a vysla z toho bramboracka jak ma byt !!! :-)

  • jara
    jara |

    31. 12. 2010 20:29

    to nema chybu vynikajici polevka. Diky za recept. 8-) <3

  • Lucka
    Lucka |

    31. 10. 2010 13:49

    Bramboracka je vynikajici. Ani nebylo potreba pridavat bujon. Hned si pisu recept. Diky :-)

  • recepty73
    recepty73 |

    21. 10. 2010 11:27

    ...není potřeba dávat bujony a dochucovadla v takové míře :-(,vždyť houby,zelenina...nám pokrm krásně dochutí sami :-)

  • petr kotyza
    petr kotyza |

    11. 3. 2010 10:42

    bramboračka výborná jen se po ní zaprášilo

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    10. 10. 2009 11:21

    Bramboračka je výborná.

  • Eva Lamaczová
    Eva Lamaczová |

    9. 10. 2009 12:57

    znám i jiné varianty bramboračky, ale zkusila jsi tuto a nelitují - výborná.

  • Renáta Nováková
    Renáta Nováková |

    20. 9. 2009 19:40

    Výborný recept, polévka je velmi dobře ochucena a vzhledově vypadá také velmi dobře. Přidávám mezi oblíbené recepty.

  • Anonym
    Anonym |

    14. 12. 2007 12:04

    bramboracka je dobra polevka

  • Anna Jiřičková
    Anna Jiřičková |

    30. 11. 2007 22:21

    Děkuji za podporu. Hezké.

  • Anonym
    Anonym |

    27. 11. 2007 03:47

    Mě zase nezajímají vaše bláboly, paní Anno.

  • Jana T.
    Jana T. |

    26. 11. 2007 20:14

    Anno nic si z toho nedělejte, vždyť tady nikdo nikoho nenutí co a jak si má uvařit. A mnoho z nás nebo ti co mají menší fantazii mají možnost vyzkoušet něco nového. Představte si tu nudu vařit jen co bylo vymyšleno před léty. Když se řekne bramboračka tak jich mohou být desítky a která je ta pravá. Hlavně že nám chutná!

  • Di
    Di |

    26. 11. 2007 20:01

    A Vy si myslíte, anonyme, že bramboračku připravovaly jenom naše pra-pra-pra babičky, že ji jinde v Evropě po rozšíření brambor nevařily a třeba úplně jinak? Prostě bramboračka je polévka z brambor a to stačí. Vždyť nikdo o tomto receptu netvrdí, že jde o českou "klasiku". Autorka si do ní může dát třeba zemlbábu.

  • Anna Jiřičková
    Anna Jiřičková |

    26. 11. 2007 19:46

    Nikdo vás nenutí to takto dělat. Mě opravdu nezajímá, jak se to dělávalo. Ostatně, je tady mnoho jiných receptů, jak dělat bramboračku, tak se můžete inspirovat i jinde.

  • Anonym
    Anonym |

    25. 11. 2007 23:23

    No tak cibuli, česnek a majoránku do bramboračky každopádně. K tomu ještě celreovou, petrželovou a libečkovou nať. Zato ta paprika, bobkový list a nové koření mi tam vůbec nesedí. A bujón do bramboračky - to mi přijde opravdu jako důkaz kuchařského neumění (myslíte snad, že naše pra-pra-pra--pra-babičky, které bramboračku vymyslely, nějaký bujon znaly?).

  • Anna Jiřičková
    Anna Jiřičková |

    25. 11. 2007 21:36

    Dobře, dobře, vzdávám se, ale ve skrytu duše... Včera jsem opět vařila bramboračku, a protože jsem neměla petržel a naopak jsem měla květák, zkusila jsem to a i tak to bylo dobré. Přidala jsem též mořské řasy a červenou čočku a výsledek: super.

  • Zdenek V.
    Zdenek V. |

    24. 11. 2007 10:25

    Anna J: Jana má pravdu, bramborz nejsou yelenina. Prostě se tam nepočítají (a jinak jsou to hlízy).Podobně meloun není ovoce, ale patří do stejné skupiny zeleniny, jako např. dýně :-)Ale nutno podotknout, že tyto znalosti na kvalitu jídla vliv nemají ;-)

  • Gábina H
    Gábina H |

    31. 10. 2007 10:01

    Já ještě do hotové bramboračky přidávám na závěr prolisovaný česnek.

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    31. 10. 2007 09:09

    Milane: taky si myslím,že čínská kuchyně je velice dobrá a chuťově výrazná,ale co se týče naší bramboračky,tak si myslím,že může číňany okouzlit stejně jako nás např.jejich Kung Pao..o))PS: já do bramboračky dávám asi jednu lžičku majoránky pro vůni..o))

  • Milan Sosnovsky
    Milan Sosnovsky |

    31. 10. 2007 05:32

    Diky Jano Kutacova.Jis jsem uvaril 3 hrnce a moje druzka " Cinanka" se po tom mohla utlouct. Uz mne naridila, ze to musim uvarit pro jeji rodice kteri nas navstiveji z Ciny za 11 dnu. Cinani jsou podle mne nejlepsi kuchari na svete,ale Ceska bramboracka jim velice chutna.Tak se bude varit Cesky v Australiji pro Cinany. Milan

  • Anna Jiřičková
    Anna Jiřičková |

    30. 10. 2007 22:19

    Děkuji Jano, pánové bohužel nerozeznávaj´ lžíci od lžičky:-). Jinak s tou vodou - asi tak jak říkáte.

  • Anna Jiřičková
    Anna Jiřičková |

    30. 10. 2007 22:17

    Děkuji Jano, pánové bohužel nerozeznávaj´ lžíci od lžičky:-). Jinak s tou vodou - asi tak jak říkáte.

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    14. 10. 2007 13:52

    Milane: řekla bych,že podle množství ingrediencí by měl být ten hrnec 3-4 litrový.A když je v receptu uvedená lžíce papriky,tak je to velká lžíce,polévková a ta čajová je lžička..o)

  • Milan Sosnovsky
    Milan Sosnovsky |

    13. 10. 2007 22:56

    Jak je velky vetsi hrnec? Pradelni? Kolik litru vody? Jak je velka lzice papriky? Cajova?Blbej Milan v Australiji.

  • Anna J
    Anna J |

    19. 9. 2007 13:30

    A co jsou podle vás brambory? Ráda se nechám poučit.

  • Jana P.
    Jana P. |

    17. 9. 2007 09:50

    Brambory nejsou zelenina.

  • Anna Jiřičková
    Anna Jiřičková |

    17. 9. 2007 08:34

    Úplně bych zapomněla na pepř - ale zde opět podle chuti každého.

  • Anna Jiřičková
    Anna Jiřičková |

    17. 9. 2007 08:32

    Žmolky se Vám určitě neudělají. Musíte jen důkladně zamíchat. Samozřejmě můžete přidat i studenou vodu, ale zase musíte počkat, až to přijde k varu. Brambory přidáte k zelenině (brambory jsou přece zelenina, ne?:-))Koření můžete klidně přidat již do zeleniny, u mě jde pouze o zvyk. Česnek ani majoránku nedávám, ale určitě to tím nezkazíte.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    15. 9. 2007 11:07

    Když se vám dělají hrudky,použijte metlu na šlehání vajec a garantuji vám,že to bude bez hrudek.Můj syn je kuchař a musí si poradit z hrudkami v obrovském množství polívky a metly ho vždy zachránily.Jana

  • Mínka
    Mínka |

    13. 9. 2007 21:06

    Jíšku rychle rozředím studenou vodou (mlékem, vývarem) a naliji do vařící polévky.

  • Marketa
    Marketa |

    13. 9. 2007 18:28

    Zdeno, ja davam horkou jisku do horke polevky a zmolky se mi tam nikdy neudelaly.

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    13. 9. 2007 15:33

    A kde a kdy se vaří ty brambory ? Proč se to vše vařé bez koření a soli a přidává se to až na konec ? Jíšku neřeším, mám ráda do bramboračky ze sádla. Česnek a majoránka se nedává ?

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    13. 9. 2007 09:19

    Podle mě vzniká jíška jen z tuku a mouky (popř.cibulky-cibulová jíška) bez vody.Nevím jaké máte zkušenosti vy,ale já kdybych nalila horkou vodu na horkou jíšku,tak mi tam stoprocentně vzniknou žmolky.Od maminky mám jedno pravidlo:buď studenou vodu nebo vývar do horké jíšky nebo studenou jíšku do horké vody.