Babiččina zelňačka

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
    • kysané zelí
    • cibule
    • máslo
    • anglická slanina
    • brambory
    • papriková klobása
    • zeleninový vývar
    • mléko
    • mouka
    • bílý jogurt
    • bobkový list
    • nové koření
    • sůl
    • pepř mletý
    • cukr Trochu

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na másle si zpěníme cibulku, přidáme na jemno nakrájenou slaninu a klobásku a orestujeme. Až pěkně provoní, zalijeme vývarem (cca 1 litr), přidáme pokrájené brambory, bobkové listy, nové koření a vaříme, dokud brambory nezměknou. Zelí necháme okapat, můžeme pokrájet a přidáme do hrnce. Povaříme, osolíme, opepříme, přidáme 0,4 litru mléka s rozmíchanou moukou (máme -li, nahradíme Hraškou) a necháme zhoustnout.
2
Až zhoustne, přidáme na zjemnění 3 lžíce bílého jogurtu a dle chuti dochutíme. Možno přidat i lžíci cukru pro ty, co nemají rádi kyselé. Polévka je lehce pikantní, krásně hustá a výborná. Tento recept je osvědčený v naší rodině, věřím, že si pochutnáte také.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Klára
    Klára |

    3. 12. 2016 13:51

    Ten jogurt mi tam docela vadil, kysaná smetana není tak kyselá jako jogurt a určitě by byla v zelnačce mnohem .

  • loudal
    loudal |

    28. 7. 2016 02:06

    Taky mám rád slovenskou kapustnici ale musí být vánoční.

  • loudal
    loudal |

    28. 7. 2016 02:06

    Taky mám rád slovenskou kapustnici ale musí být vánoční.

  • Eva
    Eva |

    3. 4. 2016 13:50

    Dnes jsem uvařila přesně podle receptu a je famózní!!! Díky moc, bude to ode dneška stálice v mém rejstříku receptů.

  • mishak
    mishak |

    16. 1. 2015 16:53

    Hod recept. Já rád slovenskou KAPUSTNICU :-P ;-)

  • Eva
    Eva |

    10. 1. 2015 09:52

    Špatná není, ale ta moje kapustnica je stejně nej

  • squirrel
    squirrel |

    21. 12. 2014 13:07

    Je to trochu pozměněný klasický valašský recept a jmenuje se to Valašská kyselica. U nás na Valašsku se tato polévka dělá jako štědrovečerní. Brambory, s povařeným kysaným zelím, s klobáskou (nemusí být), hřiby a kysaná smetana. Je to jednoduchá sytá a výborná polévka. Netřeba zahušťovat moukou. Hustá je i tak dost.

  • Mirth
    Mirth |

    28. 10. 2014 11:47

    Výborná!!! Nedala jsem slaninu, jinak vše a bez dalšího dochucování se povedla na první ochutnání :-) šup s ní hned do oblíbených!

  • Ina
    Ina |

    25. 7. 2014 18:59

    Dala jsem i jogurt a rodina si moc pochutnala. Výborný a jednoduchý recept :-)

  • jura
    jura |

    13. 4. 2014 10:45

    jogurt? babicky urcite do zeleninovej polievky nedavaju jogurt..

  • sandyadenny
    sandyadenny |

    24. 3. 2014 19:53

    nedávala jsem jogurt ale primovní byla =)

  • caya
    caya |

    21. 3. 2014 13:42

    Naprosto výborný recept a polívečka :-) Opravdu jako od babičky, tak jak si jí pamatuji.

  • lenča
    lenča |

    24. 11. 2013 10:14

    výborné...mléčné polévky mi nechutnají :-$ ,ale tato zelňačka je luxusní ;-) .Jogurt sem neměla,ale nahradila :-D sem ho zakysanou smetanou a výsledek je neuvěřitelný 8-) nato jak je to primitivní recept.Děkuji :-))

  • Delmor
    Delmor |

    30. 9. 2013 10:28

    Fantazie. 20 let jsem nejedl tak dobrou zelňačku!

  • Thierry
    Thierry |

    5. 8. 2013 17:06

    Tak uz je hotova, servirujeme na stul a je faaaakt luxusni! :-P

  • marye
    marye |

    2. 8. 2013 11:58

    mmm výbornáá :-P

  • houhelak
    houhelak |

    23. 7. 2013 18:16

    Vynikající! Jogurt tomu dodá úžasnou chuť. Od té doby, co ji vařím, patří k "nejžravějším" jídlům v naší domácnosti. Děkuji za skvělý recept!

  • Jaruška
    Jaruška |

    2. 5. 2013 12:22

    :-! příště bez toho jogurtu,je tam nějak navíc

  • Dana
    Dana |

    3. 4. 2013 14:25

    Velice jsme si pochutnali,ale místo jogurtu jsem dala smetanu :-) a domácí zelí...mňam

  • sisi
    sisi |

    26. 1. 2013 10:01

    Dělala jsem dnes poprvé,skvělá.

  • Zlatka
    Zlatka |

    25. 1. 2013 14:16

    Je to hoďka co byla uvařená.Je už skoro snědená.Takže výborná, vynikající :-) :-D

  • Jana
    Jana |

    24. 1. 2013 18:52

    Máme rádi zelnačku čirou, bez mléka, smetany a jiných mléčných přísad, takhle nám moc nesedla. :-(

  • Renata
    Renata |

    29. 12. 2012 23:32

    Právě jsem jí dovařila a je přesně taková, jako vařívala moje babička. Je skvělá!! :-) Vřele doporučuji :-) :-)

  • jirka
    jirka |

    27. 12. 2012 09:43

    ked máš napsáno Hrubá mouka????? Ty seš Játro O:-)

  • andy
    andy |

    29. 11. 2012 08:51

    moc dobrá

  • KVD
    KVD |

    27. 10. 2012 11:12

    S tou zaprazkou z hrube mouky se to nedalo jist, bohuzel.

  • Irča Š.
    Irča Š. |

    24. 10. 2012 10:23

    Právě jsem dovařila a pochutnávám si...udělala jsem přesně dle receptu včetně jogurtu a teda opravdu mňamkózní,jogurt zelňačku neuvěřitelně zjemnil a podtrhl její vynikající chuť.doporučuji ;-)

  • katy
    katy |

    23. 8. 2012 14:19

    zelňačka dle tohoto receptu mi moc chutnala, akorát jogurt, který jsem tam přidala se v polívce trochu zdrcl takže príšte ho už dávat nebudu.

  • Zuleika
    Zuleika |

    22. 8. 2012 14:58

    Zelňačka je moje nejoblíbenější polévka. Vyzkoušela jsem už hodně receptů a pořád tomu něco chybělo. Ale tenhle recept je prostě nej, opravdu VYNIKAJÍCÍ!!

  • martin
    martin |

    14. 8. 2012 22:33

    nasel jsem dobrou zelnacku i tady (www.databazereceptu.org) Je tam hodne fotek <:-)

  • Slávek
    Slávek |

    11. 8. 2012 16:10

    <3 Je vinikající, děkuji . <3

  • Líba
    Líba |

    20. 6. 2012 18:58

    Teď jsme zelňačku dojedli a je opravdu LUXUSNÍ!!! Moc jsme si pochutnali. Děkuji za receptík, už ho mám v kuchařce. :-)

  • Maněnka
    Maněnka |

    15. 4. 2012 15:07

    Výborná, výborná ;-)

  • Martin
    Martin |

    11. 4. 2012 14:57

    já si brambory uvařím samostatně a pak je tam nasypu až nakonec

  • Miselinkaaa
    Miselinkaaa |

    16. 3. 2012 16:33

    luxusní mňam akorat sem dovařila :-P :-)

  • Honza
    Honza |

    15. 3. 2012 13:47

    O jorurtu jsem nevěděl , ale zelňačku vařím v zimě nejčastěji :-) Já zahušťuju chlebem a na zjemnění dávám tavený sýr..stačí jeden dílek velkého obdélníkového Apetita :-) ...super..

  • Schnori
    Schnori |

    27. 2. 2012 14:08

    Výborný...jenom prosím kuchařinky aby mysleli i na lidi co nejsou zběhlí a udávaly víc míry :)

  • Jirka
    Jirka |

    24. 1. 2012 18:21

    Musím říct že je to ta nejlepší zelňačka jakou jsem kdy dělal. <3

  • Kamila
    Kamila |

    23. 1. 2012 18:06

    Obráceně ne,v zelné vodě brambor už neuvaříš,zůstane tvrdý.

  • Klára
    Klára |

    23. 1. 2012 10:46

    napřed brambory a pak zelí? nemělo by to snad být obracéně? než bych uvařila jako druhé přidané zelí, tak se mi brambory rozvaří.

  • giovicova
    giovicova |

    26. 12. 2011 22:41

    Výborná :-P

  • Hanka
    Hanka |

    7. 12. 2011 17:04

    Znám a dělám, ale ještě rozklepnu jedno vajíčko před koncem vaření. Výborná.

  • Jajka
    Jajka |

    21. 10. 2011 13:41

    Skvělá polévka, kterou jsem měla již možnost ochutnat před několika lety u známe, ale až teď si ji mohu uvařit sama. Děkuji :-)

  • Danny01
    Danny01 |

    10. 5. 2011 14:39

    Akorát je v hrnci a už teď voní úžasně.... Už aby byla hotová.

  • Alena
    Alena |

    23. 4. 2011 11:01

    Zrovna jsem uvařila zelnačku podle Vašeho receptu,je opravdu výborná....zatím nikdo není doma,tak jsem si ji pochválila sama..díky za recept..

  • martina
    martina |

    14. 4. 2011 14:16

    Taky se mi líbí více než v Prostřeno:)

  • Katerina
    Katerina |

    14. 4. 2011 00:42

    Nemuzu se dockat az vas recept vyzkousim, bydlim v USA a muj manzel miluje ceska jidla (hlavne polevky) ... koukam na porad Prostreno a zrovna tam delali zelnacku, ale vas recept se mi libi vice :) dekuji

  • ilczinkejsn
    ilczinkejsn |

    5. 4. 2011 14:23

    Miluju zelnacku a na tehle se snad neda nic zkazit tak drzte palce jdu na to :-\ :-)

  • pepalew
    pepalew |

    10. 3. 2011 11:08

    jste dobrá kuchařka

  • pepalew
    pepalew |

    10. 3. 2011 10:55

    výtečný recept mnam mnam :-)

  • Franta
    Franta |

    17. 2. 2011 17:36

    báječná věc...díky za recept

  • fanda
    fanda |

    1. 2. 2011 10:31

    :-D je to dobré vyskošeno

  • Jana Pá
    Jana Pá |

    9. 1. 2011 14:14

    Děláme u nás doma podobně a je to! Ale jinak si zelí povařím zvlášť a pak ho přidám k tomu ostatnímu. Já totiž už do té slaniny a klobásky po orestování přidám červ. papriku,hl.mouku a vodu a udělám takovou "jíšku"?, potom doleji vodou-vývarem a vařím cca 20 min., pak přidám zelí-předvařené, smetanu a už jen dochucuji-cukr,sůl a také ještě někdy zakysanou smetanu, aby to mělo "grády"!

  • milucka
    milucka |

    7. 1. 2011 16:40

    je vyborna, diky

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    4. 1. 2011 12:34

    Výborná, taky vynechávám cukr

  • Petr N.
    Petr N. |

    11. 12. 2010 15:47

    Skvělé, jen bez cukru, se smetanou a na cibulce zpěněnou paprikou...;-)

  • Lucie Koutská
    Lucie Koutská |

    14. 1. 2010 13:52

    Petr Kucín:samozřejmě máte pravdu, to co se dnes prodává se za mléko jen tak vydává, ale pokud chceme takovou netučnou variantu, tak i toto mléko se hodí :)

  • Lenka Blahutová
    Lenka Blahutová |

    13. 1. 2010 11:40

    Taky děláme takto...je výborná. A jestli můžu doporučit, vyzkoušejte Fazolačku po Uhersku...recept je dávno přidán....mám ho od své babičky a je to velká dobrota.

  • Petr Kucín
    Petr Kucín |

    7. 1. 2010 08:28

    mléko už není to co bylo za naších babiček dáváme smetanu a vynecháváme cukr přikusujeme vánočku nebo mazanec BOŽÍ !!!

  • Ivana Mati
    Ivana Mati |

    4. 1. 2010 22:55

    Taky ji takhle vařím a je fakt dobrá! VYZKOUŠEJTE

  • Dana K.
    Dana K. |

    4. 1. 2010 20:54

    Tohle nemůže být jiné než dobré.