Autor:

Aténské citronové kuře

Střední
Ingredience
Kuřecí maso
stehna nebo 2 naporcovaná kuřata
8 ks
Česnek 10 stroužek
Petržel  
Bazalka  
Oregáno
(tj. dobromysl)
 
Drůbeží vývar 1 lžíce
Cibule
velká
4 ks
Brambory
středně velkých (raději více)
16 ks
Panenský olivový olej 2 lžíce
Voda 250 ml
Citronová šťáva
(z 5 citronů)
5 ks
Alobal  
Aténské citronové kuře

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Drůbeží

Kuřecí stehna (porce), cibuli nakrájenou na čtvrtky a na normální kusy nakrájené brambory dáme na velký hluboký plech.

Citronovou štávu, vodu, vývar a olivový olej smícháme, přidáme prolisovaný česnek, vrchovatou lžičku petržele, vrchovatou lžičku bazalky a vrchovatou lžičku oregána (dobromyslu), opět zamícháme velmi silně osolíme a opepříme (skutečně nešetřte je to jediné ochucení masa a brambor!). Touto směsí přelijeme rovnoměrně kuře, brambory a cibuli.

Přikryjeme alobalem a pečeme při 250 °C v předehřáté troubě nejprve 45 minut, poté sejmeme alobal a pečeme dále za občasného přelévání kuřete štávou, až než je maso křupavé s krásnou barvou a šťáva víceméně vypečená na tuk.

Podáváme s Tzatziki dle mého receptu http://www.recepty.cz/recept/tzatziki-originalni-recky-recept-14264.

Určitě se to hodí - především, když pečete i křídla, ty mohou být hodně suché. I proto doporučuji stehna. Když je kuře dostatečně dobře upečené, tak citrony a česnek nejsou téměř cítit, jen přidávají jídlu velmi jemnou příchuť.

Přeji všem dobrou chuť aneb „Kali orexi“.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 12 x
3+
3.27 12 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 3+ (hodnoceno 12x)
Salát ze zelných listů s červenou čekankou, jablky a kuřetem Zázraky zářijové kuchyně Články z

Komentáře k receptu: Aténské citronové kuře

Komentáře

  1. Petr Červinka   25.12.2010 | 8:31 | reagovat | závadný

    Recept je dobrý a jídlo velice chutné.Chyba bude někde v rukách :-D :-\

  2. Iva Pěnkavová   13.04.2010 | 13:11 | reagovat | závadný

    on taky není citrón jako citrón , některé šťavnaté , druhé naopak,člověk se namačká a štávy poskromnu, o kyselosti jednotlivých plodů a také trochu o odhadu kuchaře , každopádně nám chutnalo , ale recept mi nejak zapadl , jsem ráda, že se přitomněl , vím co na víkend, jednoduché , žádné nádobí, paráda

  3. Patrick Schmitt   13.04.2010 | 11:09 | reagovat | závadný

    Jak si tady tolik lidí stěžovalo, že jim to bylo moc kyselé, tak jsem to o víkendu schváně ještě jednou udělal, protože vím, že to moc kyselé není, když se to jen správně udělá, a abych recept doplnil informacemi, které zřejmě některým lidem nejsou zcela jasné. Ještě jednou musím zvýraznit, že veškerá tekutina se MUSÍ nechat vypéct, NESMÍ Z NÍ ZŮSTAT NIC než zbytky tuku - ano, přitom se Vám i něco připeče k plechu a budete mít "radost" při čištění plechu, ale tak to je a jen tak je to dobré a jedlé. Po sejmutí alobalu mi to trvalo v mé troubě ještě 65 minut (u někoho to může trvat eventuálně ještě déle), celková doba pečení je tedy cca 45 minut (s alobalem) + cca 65 minut (bez alobalu), tedy 110 minut! Další vylepšovák je, osolit a okořenit i porce kuřete bylinkami a (samozřejmě čerstvě namletým) pepřem ze všech stran i pod kůží, aby maso bylo méně fádní. Dále se množství použitého vývaru dá zvýšit na 4 lžíce, určitě bych ale nepřeháněl. Toť vše a příště už se to snad povede, jak má.

  4. Petule B.   29.11.2009 | 12:25 | reagovat | závadný

    A pokud se to někomu zdá kyselé, uberte citron, ja také dávám šťávu jen ze 3, pět na nás taky bylo dost.

  5. Petule B.   29.11.2009 | 12:23 | reagovat | závadný

    Jedničku znova dát nemohu, ale chválit mohu nezřízeně, takže: mňam, mňam, mňáááám!!!! :o)))

1 2 3 4 5 6 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty! Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web