Autor:

Arabské lodičky pide s různými náplněmi

Obtížné
Těsto
Droždí 1 kostka
Voda 2 hrnek
Cukr 1 lžička
Hladká mouka
SPECIÁL 00 EXTRA
3,5 hrnek
Olivový olej 1 lžíce
Bílý jogurt 100 g
Sůl
(až 2)
2 lžička
Variace náplní
Peynirli Pide
rozdrolený ovčí sýr feta (apetina)
 
Kiymali Pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso
 
Kiymali, Yumurtali Pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso s vajíčkem navrchu
 
Kiymali, Peynirli Pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso s rozdroleným sýrem feta
 
Kiymali, Peynirli Yumurtali Pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso se sýrem feta a vajíčkem navrchu
 
Kiymali, Kasarli Pide
osolené a opepřené mleté hovězí maso zapečené se strouhaným tvrdým sýrem
 
DALŠÍ DRUHY viz. postup přípr
Pide  
Arabské lodičky pide s různými náplněmi

Postup přípravy:

Droždí rozpustíme s cukrem a polovinou vody, necháme na teplém místě stát asi 10 minut než se vytvoří kvásek (jsou viditelné bubliny). Ve velké míse smícháme mouky, osolíme, přidáme kvásek, promícháme, přidáme olivový olej, jogurt a zbytek vody a vypracujeme hladké, pružné těsto, které se nelepí. Dle potřeby přidáme hladkou mouku či vodu. Uhnětané těsto vytvarované do koule přendáme do troškou olivovového oleje vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu.

Těsto rozdělíme na 8-10 částí, které znova krátce prohnětáme, přikryjeme a necháme kytnout ještě 30 minut. Částí těsta vyválíme na pomoučeném vále na tenké oválky, přendáme na plech a okraje ohneme tak, aby se z oválků staly lodičky. Ty pak naplníme zvolenou náplní - jen poslední náplň, kterou jsem sám vymyslel dáváme až na upečené těsto - vidličkou propícháme na několika místech vnitřek a pečeme v na 250 °C předehřáté troubě tak dlouho, až je těsto zbarvené do zlatova a náplň hotová.

Lodičku lze i uzavřít srolováním okrajů k sobě a péct bez náplně jako fomu bagety, která se vzápětí nakrájí na kousky. Tomu se pak říká Kapali Pide. Hotové upečené lodičky lze dle chuti i obložit nějakou čerstvou zeleninou.

S tímto množstvím je to jídlo pro velkou rodinu nebo ideální také když čekáte hosty. Přeji dobrou chuť nebo jak se říká v Turecku, odkud tento recept pochází: Afiyet olsun!

Další druhy náplní:

Kiymali, Kasarli Yumurtali Pide: osolené a opepřené mleté hovězí maso, navrch vajíčko a zapečené se strouhaným tvrdým sýrem

Peynirli, Yumurtali Pide: rozdrolený sýr feta s vajíčkem navrchu

Kasarli Pide: strouhaný tvrdý sýr

Kasarli, Yumurtali Pide: vajičko a strouhaný tvrdý sýr

Sucuklu, Peynirli Pide: kostky česnekového buřtu se sýrem feta

Sucuklu, Peynirli, Yumurtali Pide: kostky česnekového buřtu se sýrem feta a vajíčkem navrch

Sucuklu, Kasarli Pide: kostky česnekového buřtu a strouhaný tvrdý sýr

Pastirmali, Peynirli Pide: kousky česnekové šunky se sýrem feta

Pide á la Bruschetta: upečené naplníme studenou směsí rajčatové dužiny (kostky), prolisováneho česneku, trochy olivového oleje soli pepře a bazalky

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 8 x
2
4 8 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2 (hodnoceno 8x)
Lilky plněné jehněčím masem a zeleninou Řecká božská kuchyně Články z

Komentáře k receptu: Arabské lodičky pide s různými náplněmi

Komentáře

  1. Mojko   02.11.2015 | 17:40 | reagovat | závadný

    Akurát že pide je turecké jedlo a turci nie sú arabi . :-!

  2. Patrick Schmitt   21.03.2008 | 19:05 | reagovat | závadný

    Na obrazku jsou vyobrazeny jako příklady (od leva): Peynirli Pide, Peynirli Pide s oblohou, Pide a la Bruschetta a Kapali Pide (tedy bez náplně). :-)

  3. Patrick Schmitt   20.03.2008 | 16:23 | reagovat | závadný

    Jak jsem se zmíníl již v receptu, rozdělujete těsto na 8 až 10 částí, když je náplň lehčího typu, tak člověk nesní víc než 2 lodičky, bych řekl. Podělením ingrediencí můžete samozřejmě vyrobit i menší množství. Jinak jelikož hustotu těsta určuje především voda s moukou, tak není až tak důležité, jak velký hrnek použijete, jelikož obojí měříte hrnkami. Já jsem použil spíše větší hrnek, pokud chcete použít menší hrnek, tak to akorát možná chce uravit trošku množství jogurtu, toť vše. Určitě se to ale nedá pokazit, když je těsto moc husté přidáte prostě trošku vody, když je moc řídké naopak přidáte trošku mouky. Pokud použijete mouky, které uvádím, tak bych se ale určitě nebál špatného výsledku. Mnoho zdaru! :-)

  4. Evangelina Ciprová   19.03.2008 | 20:34 | reagovat | závadný

    Recept mě zaujal, ale není tam nějak moc mouky? A co to je podle vás hrnek - 150 nebo 200 anebo 250 ml? I při těch 150 ml by to bylo bezmála kilo mouky. Nerada bych takové množství zkazila.

  5. Sylva Karešová   18.03.2008 | 23:29 | reagovat | závadný

    Velmi dobré s náplní Pide á la Bruschetta a s rozdrobenou fetou a položenou zeleninovou oblohou - hlávkový salát, paprika, rajče.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web