Autor:

Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza

Obtížné
Těsto
Hladká mouka 250 g
Voda 125 ml
Droždí 15 g
Olivový olej 1/2 lžíce
Cukr 1/2 lžička
Sůl 1/2 lžička
Náplň
Mleté maso - hovězí
či jehněčí
250 g
Cibule 1 ks
Rajčata 2 ks
Rajský protlak 1 lžíce
Zelená paprika 1/4 ks
Česnek
1 velký nebo 2 menší
1 stroužek
Olivový olej 1/2 lžíce
Petrželová nať 1 lžička
Sumach 1/2 lžička
Římský kmín
mletý (1/4-1/2 lžičky)
0 ks
Cayenský pepř 1 lžička
Chilli papričky
sušená
1 ks
Sůl  
Pepř mletý  
Návrh na oblohu
Červená paprika 1 ks
Rajče 1 ks
Čínské zelí
pár listů
 
Sýr feta
(100-200) (Apetina)
200 g
Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Hovězí

Droždí rozpustíme s cukrem v polovině vody, necháme při pokojové teplotě stát cca 10-20 minut, než na povrchu budou výrazně viditelné bubliny. Mouku nasypeme do větší mísy, přidáme sůl, olivový olej a vzniklý kvásek. Promícháme, přilejeme zbytek vody a hnětáme. Je-li třeba přidáme ještě trošku vody či mouky. Těsto má být hladké a pružné, nemá se ovšem lepit příliš na ruce. Mísu s uhnětaným těstem přikryjeme útěrkou a necháme kynout asi 45 minut.

Mezitím nakrajíme na kostky cibuli a najemno nasekáme zelenou papriku. Rajčata oloupeme a zbavíme a semínek, dužinu nakrájíme na kostky. Na pánvičce či ve woku rozehřejeme olivový olej a na něm osmahneme cibuli dozlatova, přidáme prolisovaný česnek, zelenou papriku, dužinu rajčat, rajský protlak a smažíme dokud se z přidaných ingrediencí nevypaří většina tekutiny, sejmeme z plotny a necháme mírně schládnout.

Přidáme maso, petrželovou nať, sumach, římský kmín, cayenský pepř a hrubě namletou či na malé kousky roztrhanou chilli papričku (včetně semínek), řádně promícháme.

Vykynuté těsto znovu prohnětáme (máme-li pocit, že máme moc malý plech můžeme rozdělit na dvě části) a na pomoučeném vále vyválíme na tenko. Jelikož nemáme speciální pec, musíme těsto přesunout na olivovým olejem mírně vymaštěný plech. Na těstě rovnoměrně rozetřeme připravenou náplň, kterou pak ještě osolíme a opepříme (můžeme i velmi mírně pokapat troškou olivového oleje, ale nemusíme). Necháme asi dvoucentimetrové okraje bez náplně. Takto necháme vše ješte asi 10 minut odpočívat. V této době si rozehřejeme troubu na 250 °C. Pečeme 10-15 minut, raději ne déle.

Těsto má být ohebné. Lahmacun se totiž často podává srolovaný. Může se ovšem podávat i podobně jako pizza. V takovém případě doporučuji si na hotový Lahmacun ještě položit pár listů čínského zelí, na plátky nakrájenou Fetu a na kolečka nakrájenou červenou papriku a rajče. S takovou oblohou je toto jídlo asi pro dvě osoby.

Lahmacun - také známý pod názvem turecká pizza - je oblíbený pokrm, na který lze narazit v ruzných Kebab Housech. Doma se vyrábí jen zřídka, i proto, že nejlepších výsledků lze dosáhnout jen ve speciální peci, kde těsto má šanci získat i hezkou barvu. Nicméně je chutný i dle tohoto receptu. Mouku lze použít v podstatě jakoukoliv (kromě chlebové pochopitelně), sami vyzkoušejte, s jakou budete nejvíce spokojeni. Koření sumach (nebo také sumah) a římský kmín (v žádném případě nezaměňovat za normální kmín) lze zakoupit spíše jen u stánků nebo v prodejnách specializujících se na koření nebo přes on-line prodejny jako je např.: http://samuel.cz/www/01/koreni.htm

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
3
3 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 3 (hodnoceno 4x)
Vaření na zahradě. Skvělé recepty na gril pro celou rodinu Články z

Komentáře k receptu: Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza

Komentáře

  1. Hanka   20.04.2013 | 2:46 | reagovat | závadný

    v Turecku jsem zila a opravdu to s tim nema skoro nic spolecneho

  2. korovjev   20.06.2012 | 19:11 | reagovat | závadný

    poněkud přeplácáná česká interpretace korunovaná čínským zelím :)

    recept bližší originální podobě na http://lola-elise.com/recipes/lahmacun-recipe

  3. denisa   19.04.2012 | 12:43 | reagovat | závadný

    Tuna v Belgicku to maju za 1,50 € . chuti vyborne . odporucam vyskusat :)))

  4. Bobr   15.02.2012 | 9:01 | reagovat | závadný

    No,jako já bych řekl že ta pizza vypadá divně promiňtě mi.

  5. Ayse   16.09.2011 | 20:32 | reagovat | závadný

    Lahmacun je sice neco jako turecka pizza ale to co je na obrazku se ji moc nepodoba =/

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web