Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 1
      lžička moučkový cukr
    • 175
      ml mléko
    • 4
      šálek mouka
    • 1
      lžíce sůl
    • 1
      lžíce olivový olej
  • Poleva
    • 1
      ks žloutek
    • 2
      lžíce mléko

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
V malé míse rozmícháme kvasnice, cukr a 50 ml teplého mléka. Promícháme, až se vše rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočnout 15 minut. Ve velké míse prosejeme mouku a sůl. Přidáme kvásek a přilijeme zbytek (125 ml) teplého mléka. Důkladně prohněteme (asi 10 minut), až se těsto stane hladké. Následně vytřeme vnitřek čisté mísy 1 lžičku olivového oleje a vložíme do ní propracované těsto ve tvaru bochníčku, povrch také potřeme rukama další lžičkou olivového oleje a zakryjeme čistou vlhkou utěrkou. Necháme kynout asi hodinu až hodinu a půl v teplé místnosti, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
2
Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Tlakem prstů vytlačíme vzduchové bubliny. Těsto nožem rozdělíme na 2 díly. Každý díl prohněteme a vytvoříme z něj kouli, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme ještě asi 15 minut odpočnout. Na plech, který jsme předem vyložili pečícím papírem vytvarujeme každou kouli do vyšší placky kulatého tvaru.
3
Těsto potřeme polevou připravenou ze žloutku a mléka a namočenými prsty lehce vytlačíme důlky do těsta, nebo zlehka nařežeme tvary kosočterců. Posypeme černuchou nebo sezamem a přikryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme ještě asi 35-40 minut odpočnout na teplém místě.
4
Předehřejeme troubu na 230 °C a na spod trouby položíme varnou misku plnou vody. Pečeme 8-10 minut, až chléb zezlátne. Upečený chléb necháme zlehka vychladnout na vlhké utěrce.
5
Chléb podáváme teplý. Pokud chceme chléb i na druhý den, necháme ho zlehka vychladnout 5 minut a potom ještě vlažný dáme do sáčku.
Zařazení: Pokrmy Pečivo
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Denizz
    Denizz |

    24. 5. 2014 12:56

    Bez chuti, lepsi je recept s bil. jogurtem. Lepsi je hladka mouka. Jinak OK :-)

  • vladi88
    vladi88 |

    6. 3. 2014 12:27

    Chutný a jednoduchý na přípravu :)

  • Jaroslav
    Jaroslav |

    14. 3. 2013 23:05

    Polohrubá mouka stačí, výsledek je výbiorný!

  • Michal
    Michal |

    22. 2. 2013 16:08

    No návod je sice trochu zmatený ale chléb se povedl a nechutná špatně.

  • pvlbrezina
    pvlbrezina |

    28. 1. 2013 16:46

    ani wiki nezná uspokojivou odpověď míry na heslo "šálek" takže se kurva naučte vážit....všichni akorát kopírujete jeden a ten samej blbej recept!

  • alexandra
    alexandra |

    20. 10. 2012 09:53

    kvasnice v rozpisu taktéž chybí

  • Karkul
    Karkul |

    1. 12. 2011 07:11

    Jde o mouku hladkou, v Turecku jinou nesezenete :-)

  • ALENA Snopová
    ALENA Snopová |

    30. 8. 2007 11:42

    Recept je zajímavý,ale chtělo by tam připsat o jakou mouku se jedná ,aby to bylo dokonalé.