Blízké příbuzné naší brusinky nebo klikvy – americké brusinky mají velmi příjemnou jemně nakyslou chuť a mimořádné léčivé účinky. V sušené podobě jsou dostupné po celý rok a využití najdou jak v sladké, tak i slané kuchyni. Přesvědčte se o tom sami.
Americké brusinky, cranberries (Vaccinium macrocarpon), s českým botanickým názvem klikva velkoplodá, jsou blízké příbuzné naší brusinky, ale v mnoha znacích se liší. Zralé plody totiž dosahují rozměrů olivy a uvnitř mají více šťavnaté dužniny. Bez nadsázky se o nich dá tvrdit, že jsou nejúčinnějším antioxidantem ze všech druhů prodávaného ovoce.
Přírodní látky v nich obsažené dokážou účinně bránit bakteriím v usazování se na sliznicích vnitřních orgánů lidského těla. Nejvíce se proto využívají při předcházení infekčním bakteriálním onemocněním, hlavně močových cest.
Know-how: Americká brusinka je, podle zahradnických serverů jednou z nejprodávanějších rostlin. Plazivý, pokryvný a na pohled velmi atraktivní keřík je stoprocentně mrazuvzdorný a po zasazení do rašelinné půdy a polostínu dává každý rok bohatou úrodu rubínově červených plodů.
Roste volně v severoamerické přírodě, ve velkém se také pěstuje v deseti státech na severu USA, ale při zachování vhodných podmínek je možné se z jeho úrody těšit i v našich přírodních podmínkách. Sklizeň probíhá od září do listopadu.