• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Když hlad zavolá

Když hlad zavolá

F.O.O.D.
| 24. 9. 2012
Gourmet
Když hlad zavolá

Polední pauza je výdobytkem, o který bychom se neměli nechat ochudit ani v největším pracovním shonu. Užijte si ji. Vždy a chutně!

Oběd je mnohdy nejpříjemnějším bodem (pracovního) dne. Jen si představte, že po zmeškané snídani a všech vyučovacích hodinách fyziky a chemie či jednáních s klienty neobědváte ve spěchu nad klávesnicí u pracovního stolu, ale čeká vás alespoň půlhodina zastavení nad talířem lahodných chutí a vůní. A co teprve o víkendu – nedělní oběd v sobě stále nese nádech výjimečného a svátečního.

Polední přestávku pro nasycení možná bereme jako samozřejmost, ale pevná pozice oběda byla v čase a prostoru našich kuchyní a stolů proměňována a budována po staletí. Podle definice z poloviny 18. století (Samuel Johnson, autor
Slovníku anglického jazyka, 1755) bylo obědem „tolik jídla, kolik člověk stačil pobrat do jedné ruky“. Šlo tedy stále spíše o formu svačiny, kdy hlavním a největším jídlem zůstávala večeře. Teprve s koncem 19. století získává oběd pevný časový bod mezi dvanáctou a druhou hodinou odpolední a zároveň je formou i obsahem ryze městským vynálezem.

Co se týká veřejného stravování, od počátku minulého století dochází k rozvoji jídelen rychlého občerstvení, bufetů a automatů (např. Automat Koruna na Václavském náměstí), které můžeme považovat za předskokany dnešních řetězců.

Byznys menu

Restaurace ve větších městech reagují na polední obědovou poptávku sestavováním výhodných menu, která reflektují časovou vytíženost strávníků. Zejména pražské restauranty střední a vyšší třídy nabízejí tzv. business lunch menu, což je variace tzv. power lunch, tedy pracovních obědů, u kterých je kromě zasycení cílem pracovat, vytvářet sítě a udržovat výkonné pracovní tempo.

Konečně neděle

Stejně jako pracovní obědy doznaly také ty nedělní za několik posledních desetiletí ve středoevropském regionu velkých změn. Tradiční podávání polévkových vývarů, masitých hlavních chodů a dezertů s kávou vystřídalo okouzlení dlouhými snídaněmi a brunchem. Ačkoli polistopadová změna pracovního tempa a výkonnostních nároků koresponduje s touhou po víkendovém nestrukturovaném rozvrhu, nedělní rituály v podobě svátečnějšího oběda mohou být bodem, který navozuje uklidňující ráz celého týdne. Ať už tedy zvolíte oběd opulentní, či rychlý a skromnější, určitě jej nevynechávejte. Bylo by škoda přijít o jednu velmi jasnou část dne.


Kuřecí polévka s těstovinami

Pečené kuře

Jablkový páj


Tip: Budete-li mít cestu do New Yorku, můžete až do 17. 3. 2013 navštívit výstavu Lunch Hour NYC v New York Public Library, tamní městské knihovně. Výstava mapuje takřka sto let „poledního stravování“ v tomto hektickém městě a způsob, jak se postupně měnilo a vyvíjelo.


Foto a produkce: L. A. Creative Food
Text: Veronika Zavřelová

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Tzatziki

Tzatziki

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

25
Rychlovka z papiňáku
Rychlovka z papiňáku
24
Pizza těsto z pizzerie
Pizza těsto z pizzerie
14
Jahodovo-rebarborový koláč
Jahodovo-rebarborový…
13
Pizza roládky
Pizza roládky
12
Česnekové jednohubky
Česnekové jednohubky

Zajímavé články

Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně pořádnou baštu!
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně…
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Když hlad zavolá
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí