• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Když hlad zavolá

Když hlad zavolá

F.O.O.D.
| 24. 9. 2012
Gourmet
Když hlad zavolá

Polední pauza je výdobytkem, o který bychom se neměli nechat ochudit ani v největším pracovním shonu. Užijte si ji. Vždy a chutně!

Oběd je mnohdy nejpříjemnějším bodem (pracovního) dne. Jen si představte, že po zmeškané snídani a všech vyučovacích hodinách fyziky a chemie či jednáních s klienty neobědváte ve spěchu nad klávesnicí u pracovního stolu, ale čeká vás alespoň půlhodina zastavení nad talířem lahodných chutí a vůní. A co teprve o víkendu – nedělní oběd v sobě stále nese nádech výjimečného a svátečního.

Polední přestávku pro nasycení možná bereme jako samozřejmost, ale pevná pozice oběda byla v čase a prostoru našich kuchyní a stolů proměňována a budována po staletí. Podle definice z poloviny 18. století (Samuel Johnson, autor
Slovníku anglického jazyka, 1755) bylo obědem „tolik jídla, kolik člověk stačil pobrat do jedné ruky“. Šlo tedy stále spíše o formu svačiny, kdy hlavním a největším jídlem zůstávala večeře. Teprve s koncem 19. století získává oběd pevný časový bod mezi dvanáctou a druhou hodinou odpolední a zároveň je formou i obsahem ryze městským vynálezem.

Co se týká veřejného stravování, od počátku minulého století dochází k rozvoji jídelen rychlého občerstvení, bufetů a automatů (např. Automat Koruna na Václavském náměstí), které můžeme považovat za předskokany dnešních řetězců.

Byznys menu

Restaurace ve větších městech reagují na polední obědovou poptávku sestavováním výhodných menu, která reflektují časovou vytíženost strávníků. Zejména pražské restauranty střední a vyšší třídy nabízejí tzv. business lunch menu, což je variace tzv. power lunch, tedy pracovních obědů, u kterých je kromě zasycení cílem pracovat, vytvářet sítě a udržovat výkonné pracovní tempo.

Konečně neděle

Stejně jako pracovní obědy doznaly také ty nedělní za několik posledních desetiletí ve středoevropském regionu velkých změn. Tradiční podávání polévkových vývarů, masitých hlavních chodů a dezertů s kávou vystřídalo okouzlení dlouhými snídaněmi a brunchem. Ačkoli polistopadová změna pracovního tempa a výkonnostních nároků koresponduje s touhou po víkendovém nestrukturovaném rozvrhu, nedělní rituály v podobě svátečnějšího oběda mohou být bodem, který navozuje uklidňující ráz celého týdne. Ať už tedy zvolíte oběd opulentní, či rychlý a skromnější, určitě jej nevynechávejte. Bylo by škoda přijít o jednu velmi jasnou část dne.


Kuřecí polévka s těstovinami

Pečené kuře

Jablkový páj


Tip: Budete-li mít cestu do New Yorku, můžete až do 17. 3. 2013 navštívit výstavu Lunch Hour NYC v New York Public Library, tamní městské knihovně. Výstava mapuje takřka sto let „poledního stravování“ v tomto hektickém městě a způsob, jak se postupně měnilo a vyvíjelo.


Foto a produkce: L. A. Creative Food
Text: Veronika Zavřelová

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

45 minut
Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem

Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem

20 minut
Chřest v parmské šunce s olivovou majonézou

Chřest v parmské šunce s olivovou…

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

98
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
53
Jidáše
Jidáše
29
Ořechové placičky s kandovaným ovocem
Ořechové placičky s…
29
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným…
Červnové novinky: Vydejte se za vínem, pivem, grilujte nebo jezte pro dobrou věc
Červnové novinky: Vydejte se za vínem, pivem,…
Mirka van Gils Slavíková: Cukrářská ctižádost mi nedovolí zveřejnit recept, který se nedá v domácím prostředí zvládnout
Mirka van Gils Slavíková: Cukrářská ctižádost mi…
Jak využít bezový sirup? Do zmrzliny, bábovky i koktejlu!
Jak využít bezový sirup? Do zmrzliny, bábovky i…
Speciální recepty Josefa Maršálka, které potěší malé i velké: Smažené krucánky, cookies, muffiny nebo cheesecake
Speciální recepty Josefa Maršálka, které potěší…
AHA.cz Poznáte je? Špindíry Lucie Bílá a Petra Janů

Poznáte je? Špindíry Lucie Bílá a Petra Janů

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Jaká si dát předsevzetí podle znamení? Štíři potřebují odpustit, Střelci říkat ne

Jaká si dát předsevzetí podle znamení? Štíři potřebují odpustit, Střelci říkat ne

Blesk pro ženy Kabelky, jako vizitka první dámy: Se kterými sklidila ovace a která upadla v zapomnění?

Kabelky, jako vizitka první dámy: Se kterými sklidila ovace a která upadla v zapomnění?

Ženy.cz Konec českého outdooru: 35 elegantních batohů, které vám nezkazí letní outfit

Konec českého outdooru: 35 elegantních batohů, které vám nezkazí letní outfit

Blesk.cz Jak utopit Denisu Nesvačilovou?! Chrčení a strach „vraha“ Tomsy

Jak utopit Denisu Nesvačilovou?! Chrčení a strach „vraha“ Tomsy

SportRevue.cz Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Maminka.cz Agáta Hanychová prozradila, jaké vybrala jméno pro třetí dítě

Agáta Hanychová prozradila, jaké vybrala jméno pro třetí dítě

Blesk Horoskopy Bohatí a úspěšní. Kdo ze zvěrokruhu k sobě přitahuje peníze a slávu?

Bohatí a úspěšní. Kdo ze zvěrokruhu k sobě přitahuje peníze a slávu?

Abecedazahrady Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám líbí nejvíc

Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám líbí nejvíc

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Když hlad zavolá
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí