Zelenina na víně

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • cibule
    • květák
    • rajčata
    • cuketa
    • sůl
    • pepř mletý Popř. nějaká řecká směs koření s divokými bylinkami
    • bílé víno
    • olivový olej
    • balkánský sýr Bílý (nejlépe salátový s bazalkou)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do pekáče nalijeme 2-3 lžíce olivového oleje (nejlépe panenský) a rovnáme nakrájenou syrovou zeleninu do vrstev: jemně nasekanou cibuli, květák na růžičky, rajčata na osminky, sýr na kostičky a nahoru cca 1 cm plátky cukety. Každou vrstvu prosolíme, opepříme, event. prosypeme kořenící směsí. Horní vrstvu cukety také pokapeme olejem.
2
Troubu zahřejeme na 180 °C a pečeme cca 1 hodinu. Nemusíme přikrývat žádnou poličkou. Po 15-ti minutách zalijeme bílým vínem a vrstvu tekutiny na dně pekáče udržujeme ve výšce asi 1 cm, doléváme buď víno nebo vodu. Máme-li čas, můžeme před složením do pekáče nechat prosolenou naplátkovanou cuketu asi jednu hodinu vypotit a černou vodu před rovnámím do pekáče slít. Jde to však i z čerstvé, nevypocené cukety.
3
Podáváme samotné při dietách (jídlo je téměř bez kalorií), je vhodné pro vegetariány, ale chutná např. i s brambory a pečeným kuřetem nebo jiným masem. Květák je pro jakoukoliv úpravu nejchutnější "rozkvetlý" s vyhnutými a roztřepenými růžičkami na dolním okraji, teprve tehdy je "zralý" a moc dobrý, má správnou květákovou vůni, doporučuji vyzkoušet. Nedejte na krásný vzhled! Ošklivý, roztřepený, rozlezlý květák (ne však ovadlý, shnilý nebo napadený škůdci!) je opravdu nejlepší.
Zařazení: Pokrmy Ze zeleniny

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.