Zapékaný květák s bešamelem

Hodnocení:

Moje:

60 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks květák
    • 50
      g hladká mouka
    • 50
      g máslo
    • 500
      ml mléko
    • 250
      g kabanos
    • 100
      g sýr
    • sůl
    • pepř mletý
    • majoránka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Květák rozdělíme na jednotlivé růžičky a uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Rozpustíme si máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou zalejeme mlékem, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a pár minutek ještě povaříme. Pak přidáme na kostičky nakrájený kabanos a strouhaný sýr a vše promícháme (občas přidávám ještě sterilovaný hrášek).
2
Uvařený květák vložíme do zapékací mísy, kterou si vytřeme tukem a vysypeme strouhankou, a zalejeme bešamelem.
3
Zapékáme v troubě cca 30 minut na 170C (dle trouby - každá peče jinak, takže doporučuji průběžně kontrolovat).
4
Podáváme s vařeným bramborem.

Komentáře k receptu

  • Jindřiška
    Jindřiška |

    8. 1. 2013 15:14

    Koupím vykvetlý květák s dírami a ty naplním hotovou trochu zředěnou sekanou. Nastříkám to pytlíkem zespodu do těch mezer mezi žebry. Květák dám do pekáčku košťálem dolů, trochu másla, osolím, opepřím a peču doměkka. Nakonec posypu sýrem. Dá to čtyři pěkné porce a je to dobré!