Grilovaná nebo pečená špeková zelenina

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Množství dle chuti
    • cuketa
    • lilek
    • paprika
    • dýně
    • rajčata
    • zelené fazolky
    • kedlubny
    • uzený špek nebo prorostlejší slanina
    • česnek
    • bylinky čerstvé nebo sušené dle chuti
    • koření nebo kořenící směsi dle chuti
    • olej na potření grilu nebo plechu
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky silné podle tuhosti zeleniny, například kedlubnu budeme krájet na slabší kolečka než cuketu nebo lilek, rajčata nám budou stačit přepůlená a fazolky necháme celé... Zeleninu námi zvolenou nebudeme solit, pouze jí okořeníme dle vlastní chuti svým osvědčeným kořením nebo bylinkami, nebo na ní položíme slabé plátky česneku, zázvoru... (fantazii se meze nekladou).
2
Na každý plátek (dílek) zeleniny položíme slabý plátek špeku nebo slaniny a pokládáme na pomaštěný předehřátý gril (tál, grilovací tácky) a zprudka grilujeme nebo zprudka pečeme v předehřáté troubě.
3
Péct v troubě nebo pod grilem na olejem potřeném plechu můžeme kostky zeleniny s drobně pokrájeným špekem (slaninou) a ochucené dle vlastní chuti kořením nebo bylinkami.
4
Solíme vždy až nakonec a používáme nejlépe kořenící směsi bez obsahu soli.
5
Někdo by mohl říct, že se zdravá zelenina promění v nezdravou, ale je také mnoho lidí, kteří jí ochutnali a stali se stálými konzumenty zeleniny, která by předem nemusela projít přes čuníka nebo kravičku.
6
Podáváme jako zeleninovou přílohu ke grilovanému nebo pečenému masu nebo s čerstvým pečivem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jitka
    Jitka |

    5. 8. 2016 09:31

    Vyzkoušeli jsme jí včera a musím uznat, že chuťově byla zelenina exklusivní <3 a moji chlapi určitě nevyzobávali jen špek, i když se většinou na cuketu nebo baklažán opovržlivě šklebí :-D

  • Kohoutova
    Kohoutova |

    8. 3. 2016 16:33

    Skvele. Meli jsme jen s chlebem a parada.

  • Lukyno
    Lukyno |

    5. 6. 2015 12:35

    Hohohoho, to je něco. Na griltácu s domácí slaninou a grilkořením nemusí ani maso být bezpodmínečně.

  • Eva Matějková
    Eva Matějková |

    26. 5. 2015 10:54

    Byla to velmi chutná součást přílohy. Pekla jsem zeleninu v troubě pod grilem na velikém plechu a k farmářské slanině jsem přidala nakonec i trochu natrhaného oštěpku.

  • Dana
    Dana |

    25. 12. 2014 10:19

    Takové recepty jsou na nic. Co si ogriluji, to bych si dovolila zvolit i bez návodu, ale když se chci do grilování zeleniny pustit po prve tak, kde se dočtu jak dlouho se peče nebo griluje, to si mohu vycucat z prstu. Dík, jdu hledat jinam. :-P

  • Shepty
    Shepty |

    12. 7. 2013 00:34

    This could not poblissy have been more helpful!

  • Ála
    Ála |

    12. 6. 2013 17:42

    Grilovali jsme zatím jen cuketky s paprikou a lilkem,teď už se těšíme na další grilování,maso mně nechybělo,přítel s dcerou měli ještě buřta. :-)

  • HelenaPa
    HelenaPa |

    8. 11. 2012 07:53

    Zelenina se dá kombinovat podle možností a sezony. Podobnou směs jsemn udělala jako vzpomínku na tureckou dovolenou. Výborná. Dávám 1.