Autor:

Uruguayský hovězí rib-eye steak

Obtížné
Ingredience
Hovězí maso
(uruguayský rib eye steak)
500 g
Olivový olej
(nefiltrovaný)
50 ml
Mořská sůl
(hrubá)
2 g
Pepř celý 4 g
Brambory
(odrůda ratte)
500 g
Avokádo 1 ks
Jalapeňo paprička
(zelená)
2 ks
Chilli papričky
(mini Rawit)
2 ks
Datlová rajčátka 250 g
Paprika - bílá 4 ks
Rukola 20 g
Balzamikový ocet 50 ml
Rozmarýn
(řezaný)
20 g
Banánová šalotka 250 g
Slunečnicová semínka 1 balení
Uruguayský hovězí rib-eye steak

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Hovězí, Steaky

Chuťovou dominantou tohoto receptu je maso. Nabízíme kvalitní uruguayský rib-eye steak, zvaný také entrecote. Jedná se o část hovězí roštěné příjemně prorostlé tukovým mramorováním. Díky svému mramorování je rib eye neuvěřitelně šťavnatý a plný chuti. Uruguayské hovězí je z mladých býků, neobsahuje žádné růstové hormony či anabolika a zvířata nebyla dokrmována žádným krmivem živočišného původu. Recept je doplněn mimo jiné dobrou mořskou solí, ratté bramborami, čerstvým avokádem či sojovou omáčkou.

Příprava masa:

Maso omyjte, osušte a rozřízněte po delší straně na dva steaky. Steaky lehce pěstí promačkejte, pokapejte z obou stran 2 lžícemi olivového oleje, na maso položte jednu napůl rozříznutou Jalapenos papričku bez jadýrek a nechte 30 minut odpočívat. Pozor, po manipulaci s Jalapenos papričkou si důkladně omyjte ruce!
Poté, co se maso uleží, rozpalte pánev na co nejvyšší teplotu. Pánev nepolévejte olejem, zbytečně se bude vypalovat a stačí olej na samotném steaku! Steaky opečte cca 2,5 minuty* z každé strany a poté vložte na 5 minut* do předehřáté trouby (trouba bude vyhřátá z přípravy brambor).

Během přípravy v troubě není třeba steaky obracet. 4-5 minut* stačí k medium, pokud máte raději well done, nechte tam steak 7-8 minut*. Po vyjmutí z trouby nechte steaky na talíři pod pokličkou (z hrnce či pánve) ještě minutu odpočívat, šťáva se rovnoměrně rozloží v těle masa. Steak osolte čerstvě nadrcenou solí (v hmoždíři či mlýnku) a opepřete až při podávání. Podávejte s rozmačkaným avokádem, pečenými brambory a salátem. Chilli papričku Rawit použijte do rozmačkaného avokáda, a/nebo salátu pokud máte rádi ostřejší chuť. Doporučujeme začít s polovinou papričky a potom opatrně přidávat.

Příprava brambor:

Předehřejte troubu na 180-200C. Neoloupané brambory omyjte, rozkrájejte na čtvrtky (menší pouze na polovinu) a napíchněte vidličkou, aby nasály šťávu (do každé brambory 2-3x). Menší šalotky nechte vcelku, větší rozkrojte napůl. Vše dohromady vložte do pekáčku, osolte a opepřete, pokapejte olivovým olejem (cca 3 lžíce) a posypte rozmarýnem a nadrobno nasekanou chilli papričkou Rawit. Nechte péct dokud brambory nebudou měkké, tedy cca 45-60 minut* Po upečení dejte brambory do spodního patra a na druhý plech či pekáček dejte dodělat steaky.

Příprava salátu:

Papriky nakrájejte na plátky, přidejte rukolu a rozpůlená rajčátka. Potom všechny ingredience na salát vložte do větší mísy. Pokapte trochou balzamikového octa, olivovým olejem podle chuti a posypte slunečnicovými semínky. Salát připravujte až těsně před podáváním, zachováte tak jeho čerstvost.

* Délka pečení je individuální. Záleží na typu trouby a sporáku
(plyn, elektřina) a podle toho se může doporučená délka přípravy
lišit.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
2-
3.67 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2- (hodnoceno 3x)
Reklama
Vepřová panenka s houbami a jablky Večeře od pondělí do pátku Články z

Komentáře k receptu: Uruguayský hovězí rib-eye steak

Komentáře

  1. gabule   01.02.2012 | 6:57 | reagovat | závadný

    Neměli byste tip jak vypadá chilli paprička Rewit? Když už se tu o ní píše, kde jí seženu?

    1. Uršula   01.02.2012 | 9:10 | reagovat | závadný

      Stejný recept je také jako video hned na úvodní stránce...máte tam i tu papričku

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web