Autor:

Sulc - recept po babičce

Snadné
Ingredience
Vepřové nožičky  
Vepřové koleno  
Vepřové kůže  
Vepřová hlava  
Sůl  
Pepř mletý
celý i mletý
 
Nové koření  
Bobkový list  
Cibule  
Ocet  
Česnek  
Sulc - recept po babičce

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Chuťovky, Vepřové, Slané

Na přípravu sulcu používáme suroviny, které po tepelné úpravě „klihovatí“ - nožičky, hlavy, kůže, kolínka atd.

Množství surovin záleží na tom, kolik ho chceme mít. Například pro dvě osoby bohatě stačí 2 nožičky a malé kolínko.

Očištěné a oprané maso zbavené štětin dáme uvařit doměkka s kořením (1 bobkový list, 2-3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře = množství pro 2 osoby), solí a malou cibulí.

Poměr surovin: 55-60% kližnatých a masových vařených surovin = 40-45% kližný vývar.

Uvařené suroviny vyjmeme z vývaru, necháme vychladit, pečlivě vykostíme a pomeleme. Pomeleme zároveň i česnek (pro 2 osoby 3-4 stroužky). Libové maso můžeme jen pokrájet na menší kousky. Vývar přecedíme, vrátíme do něj maso, pomletou kůži s česnekem, osolíme a opepříme dle chuti a dáme na chvilku povařit s troškou octa (1-2 lžíce).

Hotový horký sulc naléváme do nádob: mísy, misky, srnčí hřbet, sáčky na tlačenku... a necháváme v chladnu ztuhnout. Vychlazený, ztuhlý sulc podáváme s pokrájenou cibulí, pokapané octem. Nejlépe s čerstvým chlebem.

Poznámky:

* Jestliže chceme mít větší množství (podíl) rosolu než masa, dáme vařit víc kůží, které pak všechny neumeleme, ale použijeme jen vývar.
* Pokud uděláme sulc z většího množství, dá se zarexovat do sklenic.
* Ocet do sulcu přidáváme proto, aby nebyl kalný.
* Pokud chceme mít sulc co nejméně tučný, tak po ztuhnutí sebereme vrchní vrstvu tuku, znovu rozehřejeme a znovu necháme vychladit.
* Do sulcu můžeme přidat i pokrájenou zeleninu (cibuli, kyselou okurku, povařenou mrkev, celer, petržel), to je pak poměr surovin = 55% masa, 30% vývaru,15% zeleniny.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 26 x
1-
4.64 26 5 1
Nejlepší rybí obědy: Fish&chips i ryba na fenyklu Články z

Komentáře k receptu: Sulc - recept po babičce

Komentáře

  1. sloupek 77   10.12.2016 | 11:13 | reagovat |

    bomba.u mně za 1*

  2. marek manas   10.12.2016 | 10:01 | reagovat |

    sulc super.prostě klasika .za mně osobně nebát se česneku.navíc mi ho doporučil doktor kvůli nemoci dna.je dobrý na klouby <:-)

  3. Franta   16.11.2016 | 13:40 | reagovat |

    Dělám jej stejně, jen ještě přidávám buď mletý, nebo nastrouhaný čerstvý zázvor. Množství ingrediencí dávám podle chuti a momentální nálady, proto je to pokaždé napínavé a překvapující, jak se povedl. Povedl se však vždycky, jen jednou jsem musel sklenici po 3 měsících ve špajzu vyhodit, neboť netěsnilo véčko a objevila se plíseň.
    Sulc vylepšuji kyselou okurkou, nebo houbami zavařenými na kyselo.
    Je to bašta, právě vařím další várku.

  4. Pepa   14.11.2016 | 22:24 | reagovat |

    Vařím sulc již mnoho let a podobným způsobem a indreincemi.
    Do misek nebo srnčího hřebu přidávám někdy dle chuti ještě vařené vajíčko.
    Hlavné za srnčího hřbetu po nakrájení to dělá hezkou mozajku.
    Přeji dobrou chuť
    Doplnění: z koření ještě používám mariánku a libeček - mám rád voňavý sulc jako tlačenku.

  5. Johánková   21.10.2015 | 13:35 | reagovat |

    Já si také vařím sulc doma a množství už za ty léta nehlídám, jen musím dávat pozor na manžela, protože ten má rád ze všeho nejvíc ty uvařené kůže a do sulcu by mi z nich nezbylo nic.

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu! Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web