Autor:

Sulc - recept po babičce

Snadné
Ingredience
Vepřové nožičky  
Vepřové koleno  
Vepřové kůže  
Vepřová hlava  
Sůl  
Pepř mletý
celý i mletý
 
Nové koření  
Bobkový list  
Cibule  
Ocet  
Česnek  
Sulc - recept po babičce

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Chuťovky, Vepřové, Slané

Na přípravu sulcu používáme suroviny, které po tepelné úpravě „klihovatí“ - nožičky, hlavy, kůže, kolínka atd.

Množství surovin záleží na tom, kolik ho chceme mít. Například pro dvě osoby bohatě stačí 2 nožičky a malé kolínko.

Očištěné a oprané maso zbavené štětin dáme uvařit doměkka s kořením (1 bobkový list, 2-3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře = množství pro 2 osoby), solí a malou cibulí.

Poměr surovin: 55-60% kližnatých a masových vařených surovin = 40-45% kližný vývar.

Uvařené suroviny vyjmeme z vývaru, necháme vychladit, pečlivě vykostíme a pomeleme. Pomeleme zároveň i česnek (pro 2 osoby 3-4 stroužky). Libové maso můžeme jen pokrájet na menší kousky. Vývar přecedíme, vrátíme do něj maso, pomletou kůži s česnekem, osolíme a opepříme dle chuti a dáme na chvilku povařit s troškou octa (1-2 lžíce).

Hotový horký sulc naléváme do nádob: mísy, misky, srnčí hřbet, sáčky na tlačenku... a necháváme v chladnu ztuhnout. Vychlazený, ztuhlý sulc podáváme s pokrájenou cibulí, pokapané octem. Nejlépe s čerstvým chlebem.

Poznámky:

* Jestliže chceme mít větší množství (podíl) rosolu než masa, dáme vařit víc kůží, které pak všechny neumeleme, ale použijeme jen vývar.
* Pokud uděláme sulc z většího množství, dá se zarexovat do sklenic.
* Ocet do sulcu přidáváme proto, aby nebyl kalný.
* Pokud chceme mít sulc co nejméně tučný, tak po ztuhnutí sebereme vrchní vrstvu tuku, znovu rozehřejeme a znovu necháme vychladit.
* Do sulcu můžeme přidat i pokrájenou zeleninu (cibuli, kyselou okurku, povařenou mrkev, celer, petržel), to je pak poměr surovin = 55% masa, 30% vývaru,15% zeleniny.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 46 x
1-
4.61 46 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 46x)
Salát z pečených paprik a fazolí Suroviny pro horké léto Články z

Komentáře k receptu: Sulc - recept po babičce

Komentáře

  1. Franta   16.11.2016 | 13:40 | reagovat | závadný

    Dělám jej stejně, jen ještě přidávám buď mletý, nebo nastrouhaný čerstvý zázvor. Množství ingrediencí dávám podle chuti a momentální nálady, proto je to pokaždé napínavé a překvapující, jak se povedl. Povedl se však vždycky, jen jednou jsem musel sklenici po 3 měsících ve špajzu vyhodit, neboť netěsnilo véčko a objevila se plíseň.
    Sulc vylepšuji kyselou okurkou, nebo houbami zavařenými na kyselo.
    Je to bašta, právě vařím další várku.

  2. Pepa   14.11.2016 | 22:24 | reagovat | závadný

    Vařím sulc již mnoho let a podobným způsobem a indreincemi.
    Do misek nebo srnčího hřebu přidávám někdy dle chuti ještě vařené vajíčko.
    Hlavné za srnčího hřbetu po nakrájení to dělá hezkou mozajku.
    Přeji dobrou chuť
    Doplnění: z koření ještě používám mariánku a libeček - mám rád voňavý sulc jako tlačenku.

  3. Johánková   21.10.2015 | 13:35 | reagovat | závadný

    Já si také vařím sulc doma a množství už za ty léta nehlídám, jen musím dávat pozor na manžela, protože ten má rád ze všeho nejvíc ty uvařené kůže a do sulcu by mi z nich nezbylo nic.

  4. Lukas   01.04.2015 | 18:07 | reagovat | závadný

    Sulc je vybornej a bomba napad s tim obalem na tlacenku.

  5. Petra Plšková   01.01.2015 | 21:30 | reagovat | závadný

    Jednatřicátého prosince byla moje sulcotlačenka nejžádanějším artiklem vytvořeným mojema vlastnímá rukama. Jen příště taky zkusím nepomlít všechno aby byla s kousama masa.

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web