Bramborové těsto-recept po babičce

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 42
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Eva1

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg brambory vařené
    • 2
      ks vejce
    • 140
      g solamyl (bramborový škrob)
    • 140
      g dětská krupice
    • 1
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vařené studené brambory postrouháme nebo umeleme na masovém mlýnku, smícháme s ostatními surovinami. Pokud se těsto lepí přidáme trochu solamylu. Z těsta tvoříme koule nebo válečky. Knedlíky dáme vařit do vroucí vody a vyndáváme jakmile vyplavou.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Toňa
    Toňa |

    17. 2. 2017 02:53

    „ ... z těsta tvoříme koule nebo válečky“ , ale následně vaříme KNEDLÍKY :-D :-D :-D

  • Maggie
    Maggie |

    7. 12. 2015 00:05

    Nevím kde nakupujeme ale brambory jsou v US dobré a výběr je veliký.

  • Maggie
    Maggie |

    7. 12. 2015 00:05

    Nevím kde nakupujeme ale brambory jsou v US dobré a výběr je veliký.

  • Jara
    Jara |

    4. 9. 2014 00:25

    Ahoj Tome. V Severni Americe se na knedle pouziva Instant mouka. Knedle jako doma :-)

  • biggi-smajlik
    biggi-smajlik |

    29. 11. 2011 18:25

    To by mohlo být dobrý! :-)

  • Eva1
    Eva1 |

    21. 9. 2011 16:20

    Knedlíky není třeba vařit déle. Doba vyplavání záleží na jejich velikosti. Těsto se trochu lepí pouze z nových brambor, stačí přidat trochu solamylu a tvarovat knedlíky mokrou rukou. Nejlépe se dělají z brambor uvařených den předem.

  • MartikK
    MartikK |

    4. 9. 2011 13:33

    Tak to byly moje úplně první knedlíky a docela se povedly. Dělala jsem je z poloviční dávky a skoro všechny se zbaštily. Vařila jsem je 10 minut, i když vyplavaly už po necelých 5 minutách. Můžu se zeptat, jak dlouho je obyvkle vaříte? Příště možná dám trošku více krupičky a solamylu, po uvaření byly přece jen na můj vkus moc patlavé.

  • pippiva
    pippiva |

    10. 5. 2011 14:46

    Povedlo se, diky. :-*

  • jája
    jája |

    22. 3. 2011 17:11

    Joo, to jsou kluzky - dělám už hoodně dlouho. :-)

  • recepty73
    recepty73 |

    27. 2. 2011 20:03

    ...chutnaly i návštěvě z Anglie ;-) .Dělal jsem s uzeným masem+špenát.Taky jsem poprvé zkoušel tvarohovo-bramborové šišky(s mákem)-také velmi dobré :-) !

  • Gabriela Že
    Gabriela Že |

    24. 2. 2011 16:04

    Cože????? :'( :'( :'( :'(

  • Gabriela Že
    Gabriela Že |

    12. 2. 2011 18:01

    Moc dobrý recept. Jiné knedlíky už nedělám.

  • eva1
    eva1 |

    7. 2. 2011 23:04

    lidičky ochutnejte bramborové knedlíčky od paní evičky. dobré -chutné- syté nemají chybu . :-[ :-* Dávám paní evě jedničku.

  • profi_labuznik
    profi_labuznik |

    6. 2. 2011 17:33

    Doporucuji

  • Josef
    Josef |

    3. 2. 2011 02:58

    ja s tim nemam problem,potrebuje to si pohrat jak se zenskou me se knedliky dari. pomimo to muzes skusit s polske mouky Krupczatky taky jdou dobre je jak hruba,holt musis skouset nez na to prindes ja taky skousel vickrat,nezapomen ze v Zlaty Praze je mistr majial i kuchar,takze tam zadna hola pr...l nevari podobne je to i v jinych restauracich ceskych a slovenskych v NYC.muzes koupit dobre i na 13 AV.boro park v polske restauraci {polske noce]nebo ve slovenske na treti AV. u Jana a mouku si bez problemu ceskou muzes koupit nebo zamluvit na cech-slovak varieties.com na NYC :-)

  • Tom Kynkal
    Tom Kynkal |

    26. 6. 2010 09:43

    To by me zajimalo, jak delaji ty perfektni knedle ve Zlate Praze v Astorii, NY. Ze by nekdo privezl mouku v kufru z Ceska? Kdyz klohnim svickovou (mimochodem, v NJ je to opruz sehnat celerovy koren a petrzel), tak si privezu sisku ze Zlate Prahy, anebo si ji necham dorucit od Sykory. Jsem lenoch. :)Moje veskere snahy "vytvorit" houskovy knedlik v US, z te jejich "all purpose flour", se setkaly s totalnim neuspechem -- ale aspon jsem z toho mel perfektni lepidlo na tapety. :D

  • Tom Kynkal
    Tom Kynkal |

    26. 6. 2010 09:23

    Sorry. Sykora je v Iowe. Ukecl jsem se. :/

  • Tom Kynkal
    Tom Kynkal |

    26. 6. 2010 09:22

    Petro V...Na bramborove knedle jsem uspesne zkusil Idaho Potatoes, anebo Jersey potatoes. Hlavne to nesmi byt ty vyplajchovane bile anebo, nedejboze, cervene, brambory.A pokud se vam to nepovede, je v Chicagu www.sykorabakery.com, odkud si objednavam houskove knedle (nevim, zda delaji i bramborove). Good luck from NYC. :)

  • Eva Přecechtělová
    Eva Přecechtělová |

    23. 6. 2010 11:07

    O víkendu jsem je udělala plněné meruňkou a s mákem, byly výborné.

  • Anna Čuprová
    Anna Čuprová |

    17. 1. 2010 15:56

    Výborné těsto, lepší neznám.Dávám za 1****.

  • Lucie F.
    Lucie F. |

    11. 11. 2009 20:22

    Petro V., jedine brambory, ktere tady v USA kupuji jsou Yukon Gold. Jsem sice v USA temer 10 let, takze si ani skoro nepamatuji jak vsechno u nas doma chutnalo a tudiz nemuzu tvrdit, ze se podobaji nasim bramboram v Cechach, ale z toho miziveho vyberu tady jsou asi nejlepsi.

  • joanna 5
    joanna 5 |

    11. 11. 2009 13:48

    Brambory v Americe jsou vodnaté, jelikož jsou přehnojené a domácí hnůj neviděly. Jsou možná poživatelné, ale já bych je nejedla ani za nic. Mám zkušenosti i v Č, že někteří soukromí zemědělci, aby měli velké výnosy, tak tam rvou umělá hnojiva, místo přírodního hnoje, a neštěstí je hotovo. A od takových dál. Není nad kvalitní suroviny, které člověk musí někdy lupou hledat, zvláště pak v Americe...

  • jana schrenková
    jana schrenková |

    28. 9. 2009 17:36

    bramborové knedlíky jsem delala porve a naprosto vynikající, jen je treba je varit dele.

  • Eva Přecechtělová
    Eva Přecechtělová |

    16. 9. 2009 10:34

    Pokud se těsto při tvarování lepí, tak někdy stačí pouze namočit ruce do studené vody. Díky za chválu. Zdraví Eva

  • Petra V.
    Petra V. |

    16. 9. 2009 08:20

    (pokracovani) Nechtela jsem timto nikomu radit, a snad jsem nikoho neurazila obsahlejsim textem (mozna za nej nektere zeny zde v americe budou radi.....), ale hlavne podekovat autorce receptu, diky jemuz mohu konecne i zde uvarit velmi chutne bramborove knedliky i sisky. Jeste jednou mockrat dekuji pani Evo a dala jsem velikou 1 :-) Preji hezky den.

  • Petra V.
    Petra V. |

    16. 9. 2009 08:14

    (pokracovani :-) ) Co jsem chtela poradit, je, ze kdyz mate testo hotove a lepi se, je dobre si ruce "opatlat" v SOLAMYLU, dat si drobet solamylu i na val a testo vytvarujete bez problemu. Zarucuji, ze se nebude lepit ani trosku a nerozvari se.... Jak jsem psala, take se mi lepilo, ale zde je to kvuli bramboram... Jinak zde pouzivam bud Solamyl nebo CORN STARCH (nekdo to zde take jiz psal), a opravdu to perfektne nahradi. Krupicku kupuji v Polskych obchodech a jmenuje se KASZA MANNA. Chci tim vsim jen rict, ze v CR muzete byt ve vareni knedliku naprosto spickovy a vsichni Vam je budou chvalit, a zde je vse jinak. Delaji to jen BRAMBORY, protoze ceske suroviny zde v Chicagu sezenu a zkousela jsem to. Nebo znate nekdo brambory v U.S.A., ktere chutnaji tak bajecne jako v CR, nemaji v sobe litry skrobu a daji se jist jen treba s cibulkou???? Pokud ano, byla bych za tuto informaci velmi rada.... Ja jsem vyzkousela nekolik druhu, ale vsechny byly plne skrobu.....

  • Petra V.
    Petra V. |

    16. 9. 2009 08:08

    Dobry den pani Evo. Mockrat dekuji za recept, knedliky jsou skvele a delala jsem i sisky a jen se nam delali boule za usima. Vite, ziji v U.S.A. a je zde problem s potravinami. Maji odlisne slozeni, nebo se necim musi nahradit uplne. (v diskuzi jiz bylo uvadeno). Leta jsem v CR delala rodinny recept na bramborove knedliky a nikdy se mi nestalo, ani s novymi brambory, aby se mi knedliky nepovedli, rozvarili, apod. Proste v CR vysly vzdy a na 100%. Prijela jsem sem do U.S.A. a delala knedliky naprosto stejne jako v CR. Mela jsem i ceskou mouku z ceskeho obchodu, ale byla to katastrofa a nedaly se jist..... Pro vsechny v U.S.A. doporucuji vyzkouset si tento recept, je fakt super. Ano, mame zde naprosto vodnate brambory po cely rok, tudiz testo se mi drobatko lepilo, ale tak jsem testo poradne propracovala, byla sice radne opatlana,mezi tim drobet zridlo, tak jsem jej dala na chvili do lednice.

  • venyss venyss
    venyss venyss |

    14. 9. 2009 21:07

    Dávám za 1. Dělala jsem dvojitou dávku,myslela jsem si,že schovám do mrazáku, dala jsem tam dvě malé šištičky,ale ty jsem dnes zase vyndavala :-), jinak jsem neměla přesně solamylu,tak jsem přidala hrubou mouku. Moc chválím!!

  • venyss venyss
    venyss venyss |

    12. 9. 2009 19:44

    Jani, děkuji, a to jsem si ty komentáře četla! :-)

  • Jana T.
    Jana T. |

    12. 9. 2009 19:28

    Venyss určitě ano, je to i v komentářích.

  • venyss venyss
    venyss venyss |

    12. 9. 2009 18:42

    Dají se tyto knedlíky dělat jako klasické šišky? Myslím,jako jestli z toho jdou udělat né kulaté knedlíky...:-)

  • ema kessnerová
    ema kessnerová |

    16. 8. 2009 17:32

    Babička odjakživa dělala brambor. knedlíky bez vejce, a půl na půl hrubou mouku a krupici. Solamyl je novodobý vynález, dává se tehdy, když jsou brambory ještě "nové" a knedlíky se z nich špatně dělají.

  • Iva Pěnkavová
    Iva Pěnkavová |

    13. 8. 2009 08:43

    Solamyl = bramborový škrob , jakápak obměna , nebo chyba ve formulaci ?

  • niobe nightingale
    niobe nightingale |

    12. 8. 2009 20:22

    Tak jsem dneska zkusila tyto knedlíky s mírnými obměnami typu: místo Solamylu bramborový škrob, množství jsem taky nevážila přesně... Všichni si moc pochvalovali, udělala jsem z nich takové šišky a spokojenost byla opravdu nevídaná ;o)

  • Lenka Nováková
    Lenka Nováková |

    9. 8. 2009 16:41

    Jsou super, drží po hromadě. Jen sem je musela vařit podstatně déle, než jen do "vyplavání".

  • pavlina prochazkova
    pavlina prochazkova |

    4. 8. 2009 11:28

    Děkuji moc za super recept - bramborové knedlíčky jedna báseň a to hned na první pokus!! Díky a dávám velikou jedničku.

  • Roman Raba
    Roman Raba |

    1. 8. 2009 13:09

    Těsto jednoduché a výborné! Dávám 1.

  • Marketa Fiedlerova
    Marketa Fiedlerova |

    29. 7. 2009 02:26

    Perfektni testo, prvni bramborove testo, co se mi nelepilo a hezky se s nim pracovalo.

  • Alena Kocurková
    Alena Kocurková |

    24. 7. 2009 19:32

    Dobrý večer, já jsem použila nějaké brambory, takové polonové, byly asi z Kauflandu. Jinak jsem knedlíky plnila uzeným a nikdo z rodiny proti chuti nic nenamítal, takže byly asi jedlé.

  • Iva Pěnkavová
    Iva Pěnkavová |

    23. 7. 2009 08:14

    Tak to nevím co to bylo přesně za brambory ,kupuji většinou klasika - konzumní, dělala jsem to někdy březen - duben , takže loňské brambory tedy ze ,,starých ,,brambor !

  • Di -
    Di - |

    22. 7. 2009 17:48

    Taky si myslím, že by to mohlo být druhem brambor. Co se týče vaření brambor den předem, tak to by mohlo spíše pomoci k lepšímu výsledku.

  • Frantiska :)
    Frantiska :) |

    22. 7. 2009 16:36

    A Ivo jake jsi pouzila brambory?

  • Iva Pěnkavová
    Iva Pěnkavová |

    22. 7. 2009 12:31

    Tak to jsme exoti dva ,já jsem recept taky zkoušela , přesně jako Alena,těsto se šíleně lepilo , když už jsem ty knedle konečně uhňácala,byly takové těžké ! Mám ráda změnu u příloh,vyzkoušela jsem už ladaco , ale tady to byl nezdar ! Snad jediné co mě napadá , špatné , vodnaté brambory, nedavno jsem z nich dělala bram.kaši a taky to nebylo Ono , ale u kaše se to ztratí !

  • Alena Kocurková
    Alena Kocurková |

    22. 7. 2009 12:12

    Dobrý den Evo,nevím, co jsem provedla špatně, těsto se lepilo. Je pravda, že brambory byly uvařené z minulého dne, ale nevím, jestli to těsto ovlivní. Neustále jsem přidávala solamyl a nakonec jsem ani celé těsto nespotřebovala, protože se lepilo děsně. Asi jsem jako exot, protože se to ai nikomu jinému nestalo. Dík za pomoc.

  • Zdenka Otrubová
    Zdenka Otrubová |

    5. 5. 2009 17:02

    Tento recept som už robila 2x a vždy sa podaril. Aj s údeným mäsom, aj ako šúlance s makom. Šúlance uvarené sa dajú dobre zamraziť ako polotovar. Výborné, dávam za 1*

  • Zora Svejkovská
    Zora Svejkovská |

    11. 4. 2009 11:29

    Jéje... tento recept, pro mě, jako pro amatéra v kuchyni je nejlepší..jednou jsem ho zkusila... a už neopustím tento recept :) je výbornej :)))děkuji autorce za recept :)

  • Věra Uhlířová
    Věra Uhlířová |

    7. 2. 2009 12:15

    Dlooouhou dobu jsem se plácala z jednoho bramborového těsta do druhého.Nejsem zastánce vaření z pytlíku,tak mi to nedalo a zkoušela jsem dál.Nikdy jsem ale neměla z výsledku pocit,že by se výsledek povedl.Dnes jsem na základě pozitivních komentářů zkusila tento recept.Jednoduché,s těstem se krásně pracuje,nelepí se,netrhá...spolu s uzeným masem a se zelím = jedna báseň.Doporučuji všem tento recept vyzkoušet.

  • Marsí ***
    Marsí *** |

    15. 1. 2009 22:42

    Pokud je budete podávat jako přílohu k zelí, zkuste alespoň 2 větší brambory nechat syrové a nastrouhejte je na jemno a přidejte k těm vařeným. Jsou ještě lepší, recept mám od své babičky, která byla Polka.Jsou to už skoro "chlupaté halušky", ale moc dobré.

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    9. 1. 2009 14:17

    Ja mám recept od polskej priateľky na podobné knedličky, oni ich volajú "Kluzky": Uvarené zemiaky prelisujeme, rozdelíme na štvrtiny, pridáme toľko zemiakovej múky( ja som mala z Poľska ich zem.múku, u nás solamyl) koľko je 1/4 zemiakov, trocha masla - asi ako orech, a dva žltky. Zmiešame a tvoríme guľky asi ako väčší orech, dáme variť - 7min. Sú veľmi jemné, oni ich podávajú k rôznym mäsám so šťavou a omáčkami.

  • Slávka Loderová
    Slávka Loderová |

    9. 1. 2009 12:44

    Pani Evka, ďakujem za výborný recept. Ako sa hovorieva - v jednoduchosti je krása. Tiež foto určite mnohým začínajúcim gazdinkám pomože. Ešte raz ďakujem a prajem všetkým veľa úspechov. Sissi

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    1. 8. 2008 17:14

    Jani, je to vynikající bramborové těsto - viz. můj komentář z dubna letošního roku. Já už jiné bramborové těsto nedělám. Právě dnes jsem z uvedené dělala plněné knedle se švestkami. Sypala jsem je mákem. S těstem je radost pracovat. Určitě vyzkoušej. Škoda, že už nemůžu hodnotit.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    1. 8. 2008 16:18

    Teda Evi,to vypadá zajímavě s tím škrobem!!Nedalo by se takové těsto plnit třeba švestkami?Zkoušel to někdo?

  • Eva Přecechtělová
    Eva Přecechtělová |

    1. 8. 2008 13:55

    Lenko, děkuji za uznání. Ještě zde mám strouhankové knedlíky, jsou jednoduché a dobré k vybraným jídlům. Ať se daří Eva

  • lenka kahounová
    lenka kahounová |

    30. 7. 2008 22:49

    tedy evičko ty knedlíky jsou úžasnééé,jsem kuchařka avšak antitalent na knedlíky.díky vám už mohu říct,že umím alespoň bramborové.děkujuuu,a pusu jako poděkování:-))

  • Marketa Fiedlerova
    Marketa Fiedlerova |

    16. 7. 2008 15:03

    Lucko, poohlednete se po nejakem polskem obchode - maji hrubou mouku, jmenuje se Krupczatka.

  • Eva Přecechtělová
    Eva Přecechtělová |

    10. 7. 2008 09:24

    Ivettko, jsem ráda, že se knedlíky povedly a chutnalo. Recept je opravdu dobrý a zvládne ho i začínající kuchařka. Zdravím Eva

  • Ivetta Sura
    Ivetta Sura |

    9. 7. 2008 12:41

    ...a dnes jsem si je udela s vajickem a jsou naprosto vyborne. Opravdu uz jiny recept delat nebudu :-)

  • Ivetta Sura
    Ivetta Sura |

    9. 7. 2008 12:26

    Tak jsem je vcera udelala a jsou vyborne. Davam 1*. Dekuji Evicce za vyborny recept

  • Ivetta Sura
    Ivetta Sura |

    8. 7. 2008 17:48

    Prave je man ve vode.Vypadaji bajecne, jsou mekke a vubec neoslizavaji. Tak se tesim. Jen trochu postradam dobu varu, kdo ma zkusenosti, prosim napiste mi :-). Diky.

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    27. 4. 2008 22:28

    Jestli hledáte výborný a jednoduchý recept na bramborové knedlíky, tak již nehledejte. Tomuto receptu dávám velikánskou 1 *. Suprové těsto, vůbec se nelepí, zvládne to i začátečník. Dělala jsem malé kulaté knedlíky, které jsem plnila uzeným masem. Nevařila jsem je, ale napařovala jak knedle asi 15 minut. Ze zbytku těsta jsem udělala klasickou knedlu a tu uvařila v osolené vodě. Vůbec se nerozvařila. Byla výborná. Děkuji za recept a doporučuji vyzkoušet.

  • Jana G
    Jana G |

    25. 3. 2008 13:33

    Lucie, kupte VONDRA flour ( v modrom ovalnom kelimku ).

  • lucie faberova
    lucie faberova |

    23. 3. 2008 16:29

    Daniello, diky moc, jeste jsem se chtela zeptat,jestli se muzes podelit o zkusenosti s moukou. Hladka je bezne k dostani (v USA), ale jakou mam koupit, kdyz potrebuji na peceni ci vareni treba hrubou??

  • Daniella O.
    Daniella O. |

    10. 3. 2008 19:40

    Lucko, pouzivam CORN STARCH. Je to sice skrob kukuricny, nikoli bramborovy jako solamyl, ale nahradi ho skvele.

  • lucie faberova
    lucie faberova |

    10. 3. 2008 17:04

    Prosim, cim se da nahradit solamyl? Ziji v USA a jeste jsem ho tu nenasla. Dekuji

  • Anonymous
    Anonymous |

    27. 1. 2008 20:25

    Lidi vy mě trápíte .. :) Tady v USA v Iowě .. obchod tu nemá ani brambory ani mouku a já si tak strašně chci udělat hovězí na česneku s bramborovýma knedlíkama ... já na kilobrambor normálně dával tři vajíčka a víc krupice .. ale ta byl vždy odvoka

  • Eva Přecechtělová
    Eva Přecechtělová |

    17. 11. 2007 20:25

    Díky, u nás je vaří všechny ženské v rodině a všem moc chutnají. Babička dělala válečky asi 2,5cm tlusté a 10cm dlouhé, polité podušenou cibulkou, české zelí a uzené a nebo šulánky z mákem.

  • Kateřina Hájková
    Kateřina Hájková |

    13. 11. 2007 14:57

    Mě se bramborové knedlíky nikdy moc nedařili,ale tyhle se opravdu povedly.U tohoto receptu už asi zůstanu.

  • Gába
    Gába |

    23. 7. 2007 20:14

    oprava kolik brambor,tak půlku mouky

  • Gába
    Gába |

    23. 7. 2007 20:12

    já bramborové knedlíky dělám už dlouhol,kolik dám brambor tolik pol.mouky,vajíčko není třeba

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    16. 7. 2007 12:38

    Bramborové knedlíky také dělám, ale z teplých brambor a dětské krupičky. Solamyl přidávám jen do nových brambor, ale pak už né a nikdy se mi nelepí.