Pracny - recept po babičce

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 350
      g hladká mouka
    • 210
      g moučkový cukr
    • 140
      g mleté vlašské ořechy
    • 4
      lžíce kakao zarovnané
    • 250
      g hera
    • 1
      ks žloutek

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Všechny přísady smíchejte rukama a propracovávejte déle, někdy se díky ořechům patně pojí dohromady. Tuk už ale nepřidávejte. Těsto dejte vychladit do lednice, můžete ho zpracovat i za několik dní. Naplňte formičky a pečte v nepříliš horké troubě, tak při 150 °C, jinak by pracny zhořkly. Upečené se poznají pokud jsou ve formičce ještě trochu měkké, ale lepší je jednu vyklopit a nechat vychladnout.
2
Na vypouklé straně by měla být lesklá a po vychladnutí malinko ztvrdne a lze jí přelomit jak sušenku. Po upečení se můžou celé obalovat v moučkovém cukru, ale stačí je jen jemně pocukrovat před podáváním, nebo je dávat i necukrované.
Zařazení: Moučníky Cukroví

Komentáře k receptu

  • mimi
    mimi |

    15. 11. 2015 15:56

    Dobry den tuten recept sem delal mynuli rok na vanoce.bohuzel cekala sem pul roku sem cekala nez zmeknou,a pak letely slepicim :'( :-X

  • Hana Hanušová
    Hana Hanušová |

    8. 12. 2014 21:09

    Už dělám pracny 20 let, chtěla jsem zkusit nový recept, ale tohle je ten nejhorší, co jsem zkoušela!! Rozhodně nedoporučuji!!

  • Monika
    Monika |

    8. 12. 2014 12:24

    Dobrý recept, koření tam jistě trochu patří, proti gustu...ale teda tatranky jsou fakt jiná liga :-)) Jinak musím říci, že doba mletí kávy doma se opět vrací. Ani nevíte oč přicházíte, když si doma namelete čerstvou kávu a uděláte si presso. Ještě to chce dobrou a kvalitní kávu. Takže díky za recept, jsou moc dobré. Šťastné a veselé všem. :-)

  • Terka
    Terka |

    7. 12. 2013 11:55

    Já koření jen na špičku nože rozhodně nedávám. Koření je to, co z pracen dělá pracny :).

  • AŠAB
    AŠAB |

    6. 12. 2013 18:47

    koření se dává stejně jen na špičku nože, takže jsem nedala a držela jsem se receptu. Je spousta receptů bez a spousta s kořením.. dle chuti každému!:-) Pracny jsou moc dobré a šly kráásně vyklepnout. Děkuji za reecptík. Dávám 1 :-*

  • Klára Keselyova
    Klára Keselyova |

    14. 12. 2009 16:51

    Formičky sa vytierajú tukom?

  • Tereza Mrowiecová
    Tereza Mrowiecová |

    11. 12. 2007 14:41

    já do pracen přidávám také strouhanou tatranku:)

  • Marie L.
    Marie L. |

    11. 12. 2007 14:36

    Hřebíček a i jiné koření jde namlít v kafemlýnku. Sice pak káva chvíli voní hřebíčkem, ale kdo si už teď mele kávu doma?

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    11. 12. 2007 13:12

    Bez koření to opravdu nejsou pracny, jak mají být. Tip: hřebíček nemelu, rozmačkám jen takové ty kuličky na koncích, to jde i prstama. Zbytek hřebíčku použiju do svařáku.

  • Marsí
    Marsí |

    11. 12. 2007 12:57

    Jelikož nemám hmoždíř a mlátit do toho kladívkem se mi nechce, tak to řeším perníkovým kořením. Takže jsem také pro koření, musí tam být...:-)

  • Elisa
    Elisa |

    11. 12. 2007 11:54

    Bez koření to přece není ono.

  • Jana Nesvadbová
    Jana Nesvadbová |

    11. 12. 2007 09:47

    Dávám do pracen hřebíček a skořici, bez koření se neodlišují od jiného ořechového cukroví a s mletými škvarky je má vzpomínka na vesnickou babičku a letos to zkusím i já. Díky za připomenutí

  • Marie Pospíšilová
    Marie Pospíšilová |

    11. 12. 2007 08:25

    Máme podobný recepis, poměr je trošku jiný, přidáváme 4 tlučené hřebíčky a trochu skořice. Místo másla lze použít umleté škvarky.