Autor:

Prune tart aneb netradičně opilý švestkový koláč

Obtížné
Ingredience
Švestky
čerstvé nebo mražené
20 ks
Hnědý rum 1 dl
Na těsto
Hladká mouka 175 g
Máslo 125 g
Sůl 1 špetka
Žloutek 2 ks
Moučkový cukr 70 g
Na krém
Smetana ke šlehání 250 ml
Mléko 50 ml
Vanilková esence 1 ml
Vejce 3 ks
Cukr
50-70
70 g
Na glazuru
Meruňkový džem
2-3
3 lžíce
Hnědý rum
1-2
2 lžíce
Prune tart aneb netradičně opilý švestkový koláč

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Švestky vypeckujeme a namočíme na 4 hodiny do rumu. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut do chladničky uležet. Těsto potom rozválíme na průměr 30 cm (tak, aby pasovalo do koláčové formy - takové s vroubky na boku). Do formy těsto uložíme tak, aby bylo vytáhnuté až na okraj formy. Na povrch těsta položíme papír na pečení a na něj suché fazole nebo hrách na zatížení - jinak se na těstu vytváří bubliny. Pečeme při 170 °C asi 10 minut. Potom dáme papír dolů a dopékáme ještě 5 minut.

Mezitím si připravíme krém: smetanu s mlékem a vanilkou povaříme na mírném ohni asi 5 minut. Přidáme cukr a vajíčka a dále vaříme za stálého míchání metličkou, než směs začne houstnout.

Korpus vyjmeme z trouby a poklademe na něj marinované švestky a zalejeme houstnoucím krémem. Vložíme do trouby a dopékáme 15-20 minut.

Nakonec povaříme džem s rumem a glazurou potřeme ještě teplý koláč. Konzumujeme až studené - má o moc lepší chuť, no nejlepší je druhý den.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1
Reklama
Čokoládový řez s voňavým krémem Speciality, které mají grády Články z

Komentáře k receptu: Prune tart aneb netradičně opilý švestkový koláč

Komentáře

  1. Dana K.   05.02.2017 | 16:30 | reagovat |

    Výýýborný, naprosto luxusní koláč. Jen jsem místo smetany ke šlehání použila 12%ní smetanu a je to dostačující. A povrch koláče jsem posypala opraženými mandlovými lupínky. Určitě zopakuji.

  2. Evča   27.09.2015 | 12:04 | reagovat |

    Opravdu výborný koláč! Chválil ho i přítel, který jinak sladké nerad :)

  3. perl   19.06.2012 | 20:00 | reagovat |

    Jen češtinářská připomínka "koláčová forma s vroubky" :-P

  4. Pavlína Špeciánová   13.08.2009 | 9:46 | reagovat |

    Moc dobrý,vláčný koláček.Není přeslazený.Včera jsem upekla a měl velký úspěch.Dávám 1. Nic jsem na receptu neupravovala jen jsem dozdobila plátkama mandlí. Přikládám foto.

  5. Ivča R.   23.10.2006 | 10:35 | reagovat |

    Vynikající koláč!!!Příště musím udělat ze dvou dávek

    1. enet 64   09.02.2012 | 17:12 | reagovat |

      Vypadá výborně, hned vyzkouším. <:-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web