Autor:

Prune tart aneb netradičně opilý švestkový koláč

Obtížné
Ingredience
Švestky
čerstvé nebo mražené
20 ks
Hnědý rum 1 dl
Na těsto
Hladká mouka 175 g
Máslo 125 g
Sůl 1 špetka
Žloutek 2 ks
Moučkový cukr 70 g
Na krém
Smetana ke šlehání 250 ml
Mléko 50 ml
Vanilková esence 1 ml
Vejce 3 ks
Cukr
50-70
70 g
Na glazuru
Meruňkový džem
2-3
3 lžíce
Hnědý rum
1-2
2 lžíce
Prune tart aneb netradičně opilý švestkový koláč

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Švestky vypeckujeme a namočíme na 4 hodiny do rumu. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut do chladničky uležet. Těsto potom rozválíme na průměr 30 cm (tak, aby pasovalo do koláčové formy - takové s vroubky na boku). Do formy těsto uložíme tak, aby bylo vytáhnuté až na okraj formy. Na povrch těsta položíme papír na pečení a na něj suché fazole nebo hrách na zatížení - jinak se na těstu vytváří bubliny. Pečeme při 170 °C asi 10 minut. Potom dáme papír dolů a dopékáme ještě 5 minut.

Mezitím si připravíme krém: smetanu s mlékem a vanilkou povaříme na mírném ohni asi 5 minut. Přidáme cukr a vajíčka a dále vaříme za stálého míchání metličkou, než směs začne houstnout.

Korpus vyjmeme z trouby a poklademe na něj marinované švestky a zalejeme houstnoucím krémem. Vložíme do trouby a dopékáme 15-20 minut.

Nakonec povaříme džem s rumem a glazurou potřeme ještě teplý koláč. Konzumujeme až studené - má o moc lepší chuť, no nejlepší je druhý den.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 5x)
Reklama
Haná Tradiční gurmánské speciality z Hané Články z

Komentáře k receptu: Prune tart aneb netradičně opilý švestkový koláč

Komentáře

  1. Evča   27.09.2015 | 12:04 | reagovat | závadný

    Opravdu výborný koláč! Chválil ho i přítel, který jinak sladké nerad :)

  2. perl   19.06.2012 | 20:00 | reagovat | závadný

    Jen češtinářská připomínka "koláčová forma s vroubky" :-P

  3. Pavlína Špeciánová   13.08.2009 | 9:46 | reagovat | závadný

    Moc dobrý,vláčný koláček.Není přeslazený.Včera jsem upekla a měl velký úspěch.Dávám 1. Nic jsem na receptu neupravovala jen jsem dozdobila plátkama mandlí. Přikládám foto.

  4. Ivča R.   23.10.2006 | 10:35 | reagovat | závadný

    Vynikající koláč!!!Příště musím udělat ze dvou dávek

    1. enet 64   09.02.2012 | 17:12 | reagovat | závadný

      Vypadá výborně, hned vyzkouším. <:-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web