Květáková polévka

Hodnocení:

Moje:

30 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks květák
    • 2
      lžíce máslo
    • 2
      lžíce polohrubá mouka
    • 800
      ml vepřový vývar
    • 1
      špetka sůl
    • 0,3
      l mléko
    • 1
      ks muškátový květ
    • 1
      ks žloutek
    • 0,3
      l smetana

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Očištěný květák rozdělíme na růžičky a opláchneme ve studené vodě. Ve vroucí vodě květák 10 minut povaříme. Vyjmeme ho, necháme okapat a asi dvě třetiny prolisujeme. V polévkovém hrnci rozpustíme máslo, nasypeme mouku a upražíme světlehnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem, osolíme, rozšleháme a asi 10 minut vaříme.
2
Přidáme prolisovaný květák, koření a zalijeme mlékem. Nakonec polévku zalijeme žloutkem rozšlehaným ve smetaně. Již nevaříme. Poléku rozdělíme na talíře se zbývajícími růžičkami květáku.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • nvjt6
    nvjt6 |

    8. 4. 2017 11:37

    Ty bramborové placky k tomu zní dost dobře! :-)

  • Rudla
    Rudla |

    25. 7. 2016 23:24

    Do polévky přidávám brambor.

  • Jája
    Jája |

    11. 12. 2014 13:19

    Skvělá krémová polévka, udělám ještě bramborové placky na plotně a můžeme hodovat. 8-)

  • Jana
    Jana |

    11. 12. 2014 12:57

    Polévka je úžasná, děkuji za recept. Ještě se vrhnu na bramborové placky na plotně jako přílohu a budu čekat hrdě na přítele. ;-)

  • Jana
    Jana |

    11. 12. 2014 12:56

    Polévka je úžasná, děkuji za recept. Ještě se vrhnu na bramborové placky na plotně jako přílohu a budu čekat hrdě na přítele. ;-)

  • Daniela
    Daniela |

    17. 10. 2014 13:25

    Tak uvařeno.....A.....právě jsem se naučila jíst květákovou polévku! ;-)

  • katasvagy
    katasvagy |

    27. 6. 2014 15:09

    Vyborna i dcera se oblizovala

  • Míra
    Míra |

    14. 6. 2014 11:52

    Výborná :-) malinko jsem ji doladil bílým pepřem a zelenou petrželkou :-\

  • ibacika
    ibacika |

    14. 11. 2013 10:08

    Uvařené květákové růžičky rozsekat na drobno, polévku zahustit máslovou jíškou, a vložit "slovenské knedlíčky" = rozšlehat kousek másla,do prstů nastr. muškát. oříšek, 1 vejce,přidat 3 lžíce mléka a tolik strouhanky aby se daly tvořit kuličky, které dáme na máslem vymazaný talíř, přelijeme vařící polévkou a shrneme do polévky. Vaříme 4 min. Knedlíčky jsou vhodné i do jiných polévek, jako je pórková a pod. Kdo nemá rád játru, hodí se i do vývarů.

  • Vera
    Vera |

    13. 11. 2013 13:42

    Moc dobra polevka, opravdu doporucuji, take jsem kvetakovou polevku nikdy moc nemusela, ale tato je vyborna! :-) Nedavala jsem muskatovy orisek, ale kmin. Mam to radsi. ;-)

  • Renáta
    Renáta |

    24. 10. 2013 18:44

    Tak musím říct, že hned napoprvé se povedla a je naprosto boží <3

  • lolíček
    lolíček |

    21. 8. 2013 16:28

    :-* opravdu není výborná

  • lolíček
    lolíček |

    21. 8. 2013 16:27

    je to opravdový humus, nedělejte to

  • pohovka
    pohovka |

    21. 8. 2013 16:26

    :-$

  • polochovak
    polochovak |

    11. 12. 2012 12:18

    vynikajiící, doted jsem květákovou nesnášela ;-) jen jsem doma neměla smetanu, tak jsem dala půl litra mlíka a místo muškátu kmín. MNAM

  • nerusa
    nerusa |

    15. 11. 2012 10:50

    Výborná!

  • Cukrářka Hanka
    Cukrářka Hanka |

    28. 10. 2012 11:53

    Květák nemám ráda, ale polévku jsem dělala pro partnera, a byla výborná a ještě k tomu byla levná, hned druhý den jsem jí dělala znova, chválím, a děkuji za recept :-)

  • Hanysa
    Hanysa |

    17. 10. 2012 19:13

    Výborná polévka,levná a rychla super :-*

  • sandokan
    sandokan |

    12. 10. 2012 09:34

    To jsou normální chcanky. Radši než jíst tohle to se radši vyseru a pak to sežeru

  • hulvath
    hulvath |

    5. 6. 2012 15:56

    Je to hnusny =-O

  • Lenka
    Lenka |

    5. 6. 2012 13:06

    A jaka smetana se tam ma dat?

  • Katka
    Katka |

    7. 5. 2012 13:33

    Super polívka, nedala jsem tam mlíko a místo muškátového ořechu kmín, pepř a vegetu :-) všichni jsme si pochutnali :-[

  • Stella
    Stella |

    12. 4. 2012 21:40

    Dokud jsem nepridala mleko a smetanu byla dobra. Pak uz nestala za nic.

  • JOHHNY
    JOHHNY |

    19. 3. 2012 13:37

    Výborný recept!

  • Sarka
    Sarka |

    8. 2. 2012 23:36

    vyborna polevka :-)))) mnamky mnamky ;-)

  • Martina
    Martina |

    30. 1. 2012 14:21

    Výtečná polévka, srdečně díky za recept. Máme ho na talíři každý týden. Velký hit naší 19-ti měsíční dcerušky :)

  • Afreysee
    Afreysee |

    10. 12. 2011 15:34

    Také jsem vyzkoušela a je přímo vynikající! Akorát jsem kromě oříšku použila kmín a čerstvý pepř a taky jsem místo prolisování květák v polévce rozmixovala ponorným mixérem, aby byla správně krémová, to já ráda... :-)

  • Aurinath
    Aurinath |

    22. 11. 2011 16:06

    Výborná polévka:)

  • Hynek
    Hynek |

    17. 10. 2011 10:09

    Samozřejmě, že vývar z květáku taky nevyhodím, všechno vařím z něj. :-\

  • Hynek
    Hynek |

    17. 10. 2011 10:04

    Je skvělá, rychlá, jednoduchá. Jen jsem přidal nastrouhanou bramboru a petrželkovou nať. Uvidíme co na to moje rodinka. <:-)

  • Petra
    Petra |

    13. 10. 2011 12:16

    Tak polevka je hotova a je naprosto vyborna! misto muskatoveho kvetu jsem dala trosku drceneho kminu a dochutila soli a mletym peprem a naprosto uzasna! diky! :-)

  • Petra
    Petra |

    13. 10. 2011 11:41

    nevedela jsem co s kvetakem a nechtelo se mi ho obalovat, tak ted zkousim tu vasi polevku, jen nemam muskatovy kvet, tak snad to nebude problem, ja budu pasirovat vsechen kvetak, jinak mi to deti nesni. Dam vedet jaky bude vysledek :-)

  • luciena
    luciena |

    6. 10. 2011 12:16

    Výborná polévka ! (jen místo muškátového oříšku jsem dala hrášek a zelené bylinky a i přesto polévka zmizla během pár minut) :)

  • luciena
    luciena |

    6. 10. 2011 12:16

    Výborná polévka ! (jen místo muškátového oříšku jsem dala hrášek a zelené bylinky a i přesto polévka zmizla během pár minut) :)

  • Katka
    Katka |

    26. 9. 2011 18:43

    Opravdu moc dobrá! Deset minut co jsem ji dovařila a už není ani kapka :)

  • Gabriela.ela3
    Gabriela.ela3 |

    18. 7. 2011 22:00

    vynikající....

  • a
    a |

    10. 6. 2011 16:28

    :-D

  • swwedka
    swwedka |

    30. 4. 2011 13:01

    Polévka je luxusní a to vařím květákovku roky..ale tohle s mlékem a smetanou je fakt luxus. ;-)

  • Péťa
    Péťa |

    4. 2. 2011 14:30

    Luxusní polévka...doma chválili :-)

  • Franzii
    Franzii |

    23. 11. 2010 12:51

    Výborná polévka.

  • jajinka
    jajinka |

    14. 11. 2010 08:31

    moc dobra polévka a skusila sem to i stou mrkvi a opravdu vinikající ;-)

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    1. 11. 2010 12:30

    To znamená, že uvařený květák rozmačkáte nebo propasírujete přes síto či cedník ;-)

  • mysalin
    mysalin |

    1. 11. 2010 12:18

    Mám dotaz? Co znamená prolisovaný květák? Děkuji.

  • MUZEOLOG
    MUZEOLOG |

    7. 10. 2010 15:45

    moc dobra polevka

  • Edita Dlasková
    Edita Dlasková |

    23. 6. 2010 10:47

    Výborná polévka, po usmažení jíšky jsem přidala nastrouhanou mrkev, pro lepší barvu, vynechala jsem mléko a byla opravdu vynikající

  • Blanka
    Blanka |

    6. 1. 2008 20:20

    Dělala jsem přesně podle Jitky B. a byla vyborna. Jen jsem místo klasické jíšky nasypala 2 lžičky hotové světlé jíšky z krabičky :-)

  • Jitka B.
    Jitka B. |

    8. 10. 2007 13:55

    Asi to záleží na individuální chuti. Já dělám květákovou polévku jako níže uvedené dámy - vodu z vaření květáku prostě nevylejiu. Na másle a trošce oleje lehce osmažím jemně nastrouhanou mrkev (zjemní chuť a dodá polévce krásnou barvu), zasypu moukou, nechám trochu osmažit (ne moc), zaliju vývarem z květáku, přidám kostku zeleninového bujónu, provařím. přidám posekaný květák. Vejce ani mléko nedávám. Jestli Vám, Lenko, nechutná s mlékem, zkuste to klidně bez něj.

  • Lenka Syslová
    Lenka Syslová |

    7. 10. 2007 12:51

    Polévka není špatná, ale zdá se mi tam dost toho mléka a smetany... pak je to samé mléko a smetana... Nevim.

  • Eva Kolmanová
    Eva Kolmanová |

    3. 8. 2007 13:36

    Polívka je opravdu výborná . Já jsem do ní ještě přidala Podravku, masový vývar vyměnila za zeleninový a aby byla polívka trochu barevná tak jsem do ná přidala mraženou zeleninu do polévky.

  • Ida Juřicová
    Ida Juřicová |

    31. 10. 2006 12:08

    Velmi chutna polevka. Davam za 1!

  • Aninka
    Aninka |

    24. 10. 2006 19:11

    Vynikající polévka.

  • Marta Hajkova
    Marta Hajkova |

    29. 8. 2005 08:57

    presne tak to delam i ja kdyz chystam mozecek skoda vody z kvetaku!

  • Anonym
    Anonym |

    19. 4. 2005 15:43

    ja ji delam jako vedlejsi produkt k kv. mozecku nebo obalovanemu kvetaku: proste uvarim kvetak a vodu nevyleju. V hrnci na masle ozmazim krupici, prileju vyvar z kvetaku, osolim, provarim, hodim trochu pokrajeneho kvetaku a rozklepnute vejce.