Autor:

Kvásek jako od pekaře

Střední
První část postupu
Žitná mouka 250 g
Vlažná voda 250 ml
Cibule
Nastrouhaná (nebo 2 lžíce šťávy z kysaného zelí nebo 1 lžíce rumu)
1 ks
Druhá část postupu
Žitná mouka 300 g
Teplá voda 250 ml

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Pečivo

Do větší mísy nasypejte 250 g žitné mouky, zalejte vlažnou vodou a zamíchejte nastrouhanou cibuli (případně některou z variant). Mísu vložte do mikrotenového sáčku a nechte v klidu při asi 30 °C odpočívat tři dny. Pak kvásek smíchejte s dalšími 300 g žitné mouky a 250 ml teplé vody. Povrch uhlaďte a opět těsto vraťe do sáčku asi na 12 hodin. Teplota už také stačí nižší, kolem 20 °C. Takto vznikne hotový kvas, který se používá do chlebového těsta.

Je možné vždy udělat o jednu desetinu kvasu víc a ten uschovat v lednici, kde vydrží několik dní. Při dalším pečení se chleba opět smíchá s 300 g žitné mouky a čtvrtlitrem teplé vody, další postup je stejný.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
3
3 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 3 (hodnoceno 1x)
Zelené thajské kari s kuřetem Kapusta? Vezměte ji na milost! Články z

Komentáře k receptu: Kvásek jako od pekaře

Komentáře

  1. Celina Polívková   02.04.2008 | 13:17 | reagovat | závadný

    Tak jsem vyrobila kvásek z pšeničné mouky. Dočetla jsem se, že pšeničná mouka spíše podléhá hnilobným procesům, a tak se kvásek nemá příliš udržovat. Použila jsem ho tedy celý. Chleba byl skvělý, ale možná v něm bylo moc kvásku. Nevíte někdo, v jakém poměru se kvásek do mouky přidává?

  2. Celina Polívková   16.03.2008 | 18:40 | reagovat | závadný

    Zkoušel jste někdo kvásek i z jiné mouky než žitné? Je to možné nebo se objevují potíže?

  3. rea   17.12.2007 | 11:46 | reagovat | závadný

    Ideální pro kynutí v zimě, rozdělávání kvásku ap. je v zimě trouba - nechám tam svítit světýlko, které troubu ohřeje tak akorát. Kvas, který jsem si založila před rokem, mám dodnes. Při každém pečení chleba si trochu těsta odeberu a uschovám v ledničce.

  4. jaja 13   08.09.2006 | 19:05 | reagovat | závadný

    Našla jsem si místo v kuchyni, takové neobvyklé, ale kvásku se tam daří - na ledničce u zadní stěny.

  5. Tereza B.   07.07.2006 | 10:27 | reagovat | závadný

    Máte skúsenosti aj so "žitným kváskem" v prášku ?

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web