Autor:

Kandovaná pomerančová (citronová) kůra

Snadné
Ingredience
Pomerančová kůra
nebo celý pomeranč
 
Cukr krupice  
Voda  
Med  
Kyselina citronová  
Kandovaná pomerančová (citronová) kůra

Postup přípravy:

Je mnoho způsobů, jak si doma udělat kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru na mlsání nebo do moučníků. Co budeme potřebovat vždy: kůra, cukr krupice, voda, a to v množství - kůra z jednoho oloupaného pomeranče, 100 gramů cukru a 100 ml vody.
Nejlepší je chemicky neošetřený pomeranč, který dobře vydrbeme kartáčkem a omyjeme pod tekoucí vodou. Z vody a cukru svaříme cukerný rozvar, do kterého můžeme přidat špetku kyseliny citronové (působí jako konzervant) a lžičku medu (ten zabrání tomu, aby cukr na kůře zpět nekrystalizoval a nedělal na ní bílý film).

Pokud nemáme bio pomeranč, kůru dáme do sklenice, zalijeme vodou a necháme louhovat 24 hodin. Pak vodu vylijeme, opět kůru zalijeme vodou a tento proces opakujeme třikrát. Pak kůru necháme okapat, nakrájíme na nudličky, které vaříme na mírném ohni v cukerném rozvaru cca 40 minut, dokud se nám voda téměř neodpaří.
Nudličky kůry necháme rozložené na mřížce oschnout cca 24 hodin a buď je potom pokrájíme na kostičky, které dáme do sklenice s uzávěrem a skladujeme v chladnu nebo můžeme nechat nudličky, namáčet je do čokolády (není nutná) a použít jako pamlsek.

Další možnost kandování je ta, že si uděláme rozvar, do kterého vložíme nudličky kůry, které v rozvaru vaříme 30 minut, pak kůru odstavíme, kůru ve zbylém neodpařeném rozvaru ponecháme do druhého dne marinovat, občas promícháme, pak vyjmeme a necháme na mřížce oschnout.
Takto můžeme kandovat i celé slabší plátky pomeranče i s dužinou, ale dáváme pozor na to, abychom mícháním neponičili jejich středy. Poté můžeme oschlé plátky pocákat čokoládou.

Nejrychlejší kandovaná kůra na mlsání je z pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou, která se nakrájí na nudličky, povaří se krátce ve vodě, pak se scedí a nechá vystydnout. Proces opakujeme třikrát. Poslední krátké povaření se provádí v cukerném rozvaru, pak nudličky osušíme na plátěném ubrousku a polovinu každé nudličky obalíme v cukru krupici, polovinu v čokoládové polevě, necháme zatuhnout a podáváme.

Kandovat v rozvaru z cukru krupice, vody, kyseliny citronové a medu můžeme i zralé, ale pevné ovoce, jako jsou například hrušky, jablka, švestky, meruňky... S tím, že doba vaření je podstatně kratší.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
1
4.83 6 5 1
Recepty na dipy, které korunují vaše dílo Články z

Komentáře k receptu: Kandovaná pomerančová (citronová) kůra

Komentáře

  1. Olina   08.12.2016 | 5:49 | reagovat |

    Vážně výborná!chutná bezvadně a mizla už při osychání :-D :-* .Pomwranče jsem koupila ty veliké a byly z nich pořádně dlouhé tyčinky.

  2. Marie   21.06.2016 | 13:43 | reagovat |

    Výborný recept, který dělám řadu let :-) . Přidávám jí do různých buchet i do kynutých těst a přes zimu si jí nadělám dost, aby vydržela aspoň do další zimy. Dobrá je hlavně ve vánočce a jidáškách.

  3. K.   17.04.2016 | 17:38 | reagovat |

    Vaše logika je nesmyslná. Pokud nevěříte na Bio, tak byste louhovala vše, protože na každé ovoce z obchodu se používá chemie tím pádem... A ta je člověku nebezpečná ;-)

  4. Vendula   27.01.2016 | 11:44 | reagovat |

    Včera jsme to zkoušeli a je to skvělá záležitost. A čokoláda to doladí do dokonalosti uplně <3 . Nic jsme nelouhovali protože na bio popravdě nevěříme nikdo a považujeme to za pohádku pro děti a zbytečné tahání peněz z kapes těch naivních, ale to je individuální a kdo chce věřit ať věří.

  5. Nikol   09.01.2015 | 18:08 | reagovat |

    Kandovaná kůra je skvělá. Takovou dobrotu jsem ani ve snu nečekala a moc jsem ani nedoufala, že to bude k jídlu. A je :-*

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit? Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit?
Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti
Za trest musela strávit noc v márnici. Zavřeli ji v 17 letech kvůli bratrovi Za trest musela strávit noc v márnici. Zavřeli ji v 17 letech kvůli bratrovi
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web