Autor:

Jidáše z bramborového těsta - vláčné

Snadné
Ingredience
Polohrubá mouka 250 g
Hladká mouka 250 g
Vařené brambory
jemně nastrouhané
200 g
Citronová kůra
- čerstvě nastrouhaná
1 lžička
Droždí 30 g
Mléko
cca
150 ml
Hnědý rum 2 lžíce
Sůl
- špetka
 
Cukr krupice 120 g
Vanilkový cukr 1 ks
Vejce 1 ks
Žloutek 1 ks
Máslo
rozpuštěné
100 g
Rozinky
nejlépe předem namočené v rumu
1 hrst
Dále
Bílek
na potření
 
Moučkový cukr
nebo skořicový
 
Mandle
nebo ořechy
 
Jidáše z bramborového těsta - vláčné

Postup přípravy:

V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které zalijeme mlékem a trochu promíchneme, aby se nám z cukru a droždí udělala řidší kaše a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek.
K tomu pak přidáme vejce se žloutkem, rumem, jemně nastrouhanými bramborami a rozinkami (nejlépe ještě pokrájenými). Vše nahrubo promícháme, pak ještě zalijeme vlahým mlékem a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto, které opět v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočinout (kynout) cca 30-40 minut.
Pak těsto opět propracujeme, rozdělíme na dílky, za kterých uválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, preclíky, uzlíky..., které klademe na pomaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme ještě krátce odpočinout.

Před vložením do předehřáté trouby jidáše potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut, případně je ještě můžeme potřené posypat skořicovým cukrem, nasekanými mandlemi nebo ořechy.

Po vychladnutí dle chuti můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

Pokud máme rádi sladké, bramborové jidáše před pečením nemusíme potírat bílkem, ale po upečení je můžeme potřít rozehřátým máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 1x)
Dejte ovoce k ledu aneb Jak uskladnit čerstvé ovoce? Články z

Komentáře k receptu: Jidáše z bramborového těsta - vláčné

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web