Autor:

Jidáše - sádlové

Snadné
Ingredience
Polohrubá mouka 300 g
Hladká mouka 200 g
Sádlo
- rozpuštěné
120 g
Mléko
- vlažné, cca
260 ml
Hnědý rum 2 lžíce
Cukr krupice 80 g
Vanilkový cukr 1 ks
Citronová kůra
- čerstvě nastrouhaná
1 lžička
Sůl
- špetka
 
Droždí 30 g
Rozinky
předem v rumu máčené
1 hrst
Mandle
nebo ořechy- nasekané, nejsou nutné, dle chuti
 
Jidáše - sádlové

Postup přípravy:

Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a promíchneme na řídkou kaši, ze které necháme vzejít kvásek pod zakrytou mísou odloženou na teplém místě.
Po vytvoření kvásku do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo promícháme. Vše pak přelijeme vlahým sádlem a za pomocí vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat a vhánět tak do těsta vzduch, tím bude lepší. Těsto zakryjeme v míse utěrkou a na teplém místě necháme cca 35 minut kynout, pak opět těsto promícháme, rozdělíme na dílky, ze kterých vyválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, uzly..., které pak přendáme na plech, kde je ještě necháme krátce odpočinout. Asi po deseti minutách je vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dorůžova. Po vyndání je ihned potíráme rozpuštěným máslem s troškou rumu a sypeme moučkovým cukrem.

Sádlo dodá těstu vláčnost, lehkost a chuť nijak nenaruší, ale pokud jste zásadně proti sádlu, lze ho nahradit máslem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Mřížkový škvarkový koláč s marmeládou Škvarky, pastinák, uzené a brambory. Tipy na 4 skvělé recepty Články z

Komentáře k receptu: Jidáše - sádlové

Komentáře

  1. Jarmila Petráčková   26.03.2016 | 20:27 | reagovat |

    Jidášky jsou senzační a v puse se jen rozplývají a už těsto samotné bylo pěkněně tvárné. Vynikající recept.

  2. niky-ta   02.04.2015 | 9:51 | reagovat |

    Dobrý den, prosím do receptu nepatří vejce? děkuji

    1. recepty73   03.04.2015 | 10:35 | reagovat |

      ...ne ne, do těsta vejce nepatří ;-)

    2. kisk.76   10.04.2015 | 17:16 | reagovat |

      Dobrý den,recept jsem vyzkoušela a je VYNIKAJÍCÍ!!!!
      Místo jidášů,jsem upekla 4 malé bochánky,jen se po nich zaprášilo. Dnes opět peču....(již potřetí)
      Díky za recept ;-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web