Autor:

Jidáše - sádlové

Snadné
Ingredience
Polohrubá mouka 300 g
Hladká mouka 200 g
Sádlo
- rozpuštěné
120 g
Mléko
- vlažné, cca
260 ml
Hnědý rum 2 lžíce
Cukr krupice 80 g
Vanilkový cukr 1 ks
Citronová kůra
- čerstvě nastrouhaná
1 lžička
Sůl
- špetka
 
Droždí 30 g
Rozinky
předem v rumu máčené
1 hrst
Mandle
nebo ořechy- nasekané, nejsou nutné, dle chuti
 
Jidáše - sádlové

Postup přípravy:

Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a promíchneme na řídkou kaši, ze které necháme vzejít kvásek pod zakrytou mísou odloženou na teplém místě.
Po vytvoření kvásku do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo promícháme. Vše pak přelijeme vlahým sádlem a za pomocí vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat a vhánět tak do těsta vzduch, tím bude lepší. Těsto zakryjeme v míse utěrkou a na teplém místě necháme cca 35 minut kynout, pak opět těsto promícháme, rozdělíme na dílky, ze kterých vyválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, uzly..., které pak přendáme na plech, kde je ještě necháme krátce odpočinout. Asi po deseti minutách je vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dorůžova. Po vyndání je ihned potíráme rozpuštěným máslem s troškou rumu a sypeme moučkovým cukrem.

Sádlo dodá těstu vláčnost, lehkost a chuť nijak nenaruší, ale pokud jste zásadně proti sádlu, lze ho nahradit máslem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Jak správně naporcovat drůbež? Články z

Komentáře k receptu: Jidáše - sádlové

Komentáře

  1. Jarmila Petráčková   26.03.2016 | 20:27 | reagovat | závadný

    Jidášky jsou senzační a v puse se jen rozplývají a už těsto samotné bylo pěkněně tvárné. Vynikající recept.

  2. niky-ta   02.04.2015 | 9:51 | reagovat | závadný

    Dobrý den, prosím do receptu nepatří vejce? děkuji

    1. recepty73   03.04.2015 | 10:35 | reagovat | závadný

      ...ne ne, do těsta vejce nepatří ;-)

    2. kisk.76   10.04.2015 | 17:16 | reagovat | závadný

      Dobrý den,recept jsem vyzkoušela a je VYNIKAJÍCÍ!!!!
      Místo jidášů,jsem upekla 4 malé bochánky,jen se po nich zaprášilo. Dnes opět peču....(již potřetí)
      Díky za recept ;-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web