Autor:

Jidáše - medové

Snadné
Ingredience
Hladká mouka 250 g
Polohrubá mouka 250 g
Med 100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Droždí 30 g
Žloutek 1 ks
Mléko
vlažné, cca
250 ml
Sůl
- špetka
 
Rozpuštěné máslo
nebo sádlo
120 g
Hnědý rum 2 lžíce
Citronová kůra
čerstvě nastrouhaná
 
Rozinky
nejlépe předem namočené v rumu, cca
1 hrst
Bílek
na potření
 
Jidáše - medové

Postup přípravy:

Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu mléka a trochu promícháme na řídkou kaši. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Až nám droždí vzkypí (kvásek), přidáme zbylé vlahé mléko smíchané s medem, rum, žloutek, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo promíchneme, pak přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké nelepivé těsto. Čím déle těsto hněteme, tím bude lepší. Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
Po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na menší dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky (síla malíčku), ze kterých tvoříme různé tvary dle fantazie: spirály, šneky, motánky, preclíky, uzlíky... Ty pak skládáme na vymaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme je ještě krátce odpočinout (stačí 10 minut).
Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů je potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.

Pokud máme rádi více sladké moučníky, nemusíme jidáše potírat bílkem, ale upečeme je bez potření dorůžova, ihned po vyndání je potřeme rozpuštěným máslem s troškou rumu a posypeme moučkovým cukrem.

Rozinky můžeme nahradit mandlemi nebo ořechy.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Filetujeme kapra krok za krokem Články z

Komentáře k receptu: Jidáše - medové

Komentáře

  1. Jana Kameníková   02.03.2017 | 15:03 | reagovat |

    Děkuji za recept na jidášky. Podle doporučení jsem je před pečením potřela bílkem a posypala vanilkový cukrem. Krásně voní jsou nadýchané a vláčné, takže určitě dlouho nevydrží. :-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Plné, nebo úzké: Co o vaší povaze vypovídá tvar rtů? Plné, nebo úzké: Co o vaší povaze vypovídá tvar rtů?
Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné? Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné?
5 zásadních pravidel sexu s kamarádem! Hlavně u něj nepřespávejte! 5 zásadních pravidel sexu s kamarádem! Hlavně u něj nepřespávejte!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web