Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka nebo ji můžeme zabalit do alobalu a upéct v troubě na roštu třeba s kuřetem nebo jiným masem, které chceme péct. Předvařenou řepu můžeme už i běžně koupit.
Vychladlou řepu oloupeme, na jemno nastrouháme do mísy společně s oloupaným česnekem, osolíme, opepříme, přidáme cca 200 gramů pomazánkového másla nebo hustou zakysanou smetanu či majonézu podle hustoty pomazánky.
Pomazánku necháme v chladnu alespoň půl hodiny proležet, pak namažeme na plátky pečiva, dozdobíme dle chuti kouskem balkánského sýra nebo vlašským ořechem či slaným burákem a podáváme.
Pečivo můžeme použít jak bílé, tak i tmavé, celozrnné, se semínky...
3
Pokud si chceme jednohubky nebo chlebíčky předpřipravit na později (např. na večer), doporučuji pečivo předem velmi lehce namazat máslem nebo jiným tukem (Flora, Perla), aby pečivo nenasáklo šťavnatou pomazánku a nebylo později jak houba.
4
Pomazánku z řepy můžeme pro obměnu udělat s jemně nastrouhaným křenem, kterým je můžeme poté na jednohubkách či chlebíčcích dozdobit.