Jednoduchý jahodový koláč s drobenkou

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto:
    • 200
      g polohrubá mouka
    • 200
      g hladká mouka
    • 80
      g moučkový cukr
    • sůl na špičku nože
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1.5
      lžička prášek do pečiva
    • 0.5
      kostka droždí
    • 1
      ks žloutek
    • 100
      ml olej
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 300
      ml mléko
  • Drobenka:
    • 160
      g polohrubá mouka
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 180
      g moučkový cukr nebo krupicový
    • 120
      g máslo - změklé, cca
  • Dále:
    • jahody - očištěné a osušené
    • olej na pomazání plechu
    • bílek na potření okrajů těsta

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouky, cukry, sůl, kypřidlo dáme do mísy, promícháme, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme vlažným mlékem, olejem, rumem a přidáme i žloutek, trochu promícháme a když se nám droždí rozpustí (na kvásek nečekáme), ihned vše zpracujeme na hladké těsto, které je oproti kynutému více řídké, ale ničeho se nebojíme, ihned ho přendáme na vymazaný plech olejem (2-3 lžíce) a mastnými dlaněmi nebo stěrkou ho roztáhneme po celé ploše velkého plechu. Těsto na krajích potřeme rozšlehaným bílkem a pak ho bohatě posypeme osušenými jahodami. Nakonec jahody posypeme užmoulanou drobenkou a ihned dáme koláč péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme a před podáváním můžeme ještě pocukrovat.
2
Koláč zvládnou i začátečníci, kteří mají rádi kynuté koláče, ale mají obavy z kynutého těsta.
3
Pokud máme rádi tvaroh, můžeme těsto potřít oslazeným tvarohem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Alena Břízová
    Alena Břízová |

    28. 8. 2016 14:21

    Děkuji za recept. Jahody jsem vyměnila za slívy a koláč je vynikající. S jahodami vyzkouším až za rok a věřím že bude také vynikající.

  • dejna
    dejna |

    26. 8. 2016 19:18

    koláč je opravdu moc lehký i pro začátečníky.Dělám ho docela často jen někdy místo jahod dám borůvky.Doma všem moc chutná. :-)

  • dejna
    dejna |

    26. 8. 2016 19:18

    koláč je opravdu moc lehký i pro začátečníky.Dělám ho docela často jen někdy místo jahod dám borůvky.Doma všem moc chutná. :-)

  • Hela
    Hela |

    28. 6. 2016 07:04

    Dělala jsem na klasický plec a do dalšího dne byl koláč snědený a dnes peču další. Je výborný

  • Hela
    Hela |

    24. 6. 2016 10:28

    Právě ho jdu dělat a podle množství těsta to vidím na klasický troubový plech 30 na 45. Dám vědět jaký byl.

  • Petra
    Petra |

    23. 6. 2016 09:52

    Na jak velky plech mam testo dat?

  • Petra
    Petra |

    23. 6. 2016 09:49

    Na jak velky plech mam testo dat?

  • Jana Kozlová
    Jana Kozlová |

    15. 6. 2016 21:20

    Koláč je výborný. Dobrá práce :)))))

  • La bora
    La bora |

    9. 6. 2016 15:23

    Naprostá blaženost :-) děkuji za recept:-)

  • Hana Špičková
    Hana Špičková |

    31. 5. 2016 22:26

    Koláč je skvělý <3

  • Jarmila Šrámková
    Jarmila Šrámková |

    30. 5. 2016 20:45

    Čekala jsem na naše české jahody abych koláč zkusila. Je výborný a v puse se rozplývá jako dort. Zdenka: pekla jsem asi 3/4 hodiny. Řídím se okolkama těsta, když zahnědnou je hotovo.

  • Zdenka
    Zdenka |

    21. 4. 2016 16:15

    Chcem sa opýtať ako dlho ste ho piekli?. Chystám sa ho vyskúšať cez víkend na moje narodeniny. Už sa teším <:-) <:-)

  • Lucka
    Lucka |

    30. 3. 2016 08:20

    Je vynikající!!!!!!!!!!! :-* a rodině jsem na odpoledne slíbila další plech, když máme jahody za padesátku tak proč si neudělat radost :-D

  • eva
    eva |

    17. 7. 2015 11:07

    dnes jsem ho pekla z poslednich jahod a nema chybu. dekuji za recept

  • Marie
    Marie |

    28. 6. 2015 17:59

    Vyzkousela jsem a chystam se pect podruhe,opravdu vyborny recept.

  • Ilona Hlaváčová
    Ilona Hlaváčová |

    22. 6. 2015 19:46

    Koláč je výborný a dík tomu, že se nemusí čekat na vykynutí je i docela rychlý. Děkuji za recept, těsto určitě zkusím i na rybízový koláč :-) už brzy :-)

  • Jarek
    Jarek |

    21. 6. 2015 21:23

    A není těch v receptu udávaných skoro 0,5 kg drobenky na jeden plech trochu moc? ;-)

  • Olivie
    Olivie |

    21. 6. 2015 16:27

    Vynikajici kolac. Dekuji autorovi za zverejneni skveleho receptu.

  • ZOEN
    ZOEN |

    14. 6. 2015 13:30

    Je výborný. Taky jsme ho nakrojili ještě za tepla a nemá chybu.

  • Hedvika
    Hedvika |

    6. 6. 2015 18:53

    My teda tvaroh rádi, tak jsem podle dopoučení v rcptu těsto natřela a joo, povedlo se. Koláč jak od maminky a děkujeme za recpt.

  • Petra M
    Petra M |

    2. 6. 2015 06:05

    Vyborny recept,kolac vypada krasne a jeste lepe chutna

  • I. M. Chládková
    I. M. Chládková |

    26. 5. 2015 11:27

    Koláč je výborný, děkuji za recept.

  • Danka Horáčková
    Danka Horáčková |

    23. 4. 2015 17:50

    Vychladnout sice uplně nestačil , protože po čichu a od pohledu byl neodolatelný a puse se nám teď jen rozplývá .

  • Kratochvílová Markéta
    Kratochvílová Markéta |

    12. 2. 2015 21:05

    moc moc dobré

  • Kratochvílová Markéta
    Kratochvílová Markéta |

    12. 2. 2015 21:01

    Vyníkající mohu doporučit:)Děkuji za tip:) ;-)

  • Gábi
    Gábi |

    28. 6. 2014 20:51

    Koláč je výborný :)) a na to, že v pečení nejsem zrovna kovaná, tak koláč je jak od maminky :))

  • Eva Vránová
    Eva Vránová |

    24. 6. 2014 11:28

    Koláč můžu určitě doporučit. Skoro polovina zmizela ještě vlažná hned po obědě a i bez nakynutí je pěkně nadýchaný ještě dneska. Děkuji za recept.

  • Eva Vránová
    Eva Vránová |

    23. 6. 2014 09:23

    Už se peče, tak jsem zvědavá jaký bude. Zkusila jsem použít na těsto mastný váleček, ale ten se hned nalepil, protože těsto bylo víc jak lité než kynuté, ale s mastnýma rukama šlo roztáhnout už dobře.