Autor:

Jednoduchý jahodový koláč s drobenkou

Snadné
Těsto:
Polohrubá mouka 200 g
Hladká mouka 200 g
Moučkový cukr 80 g
Sůl
na špičku nože
 
Vanilkový cukr 1 ks
Prášek do pečiva 1,5 lžička
Droždí 1/2 kostka
Žloutek 1 ks
Olej 100 ml
Hnědý rum 2 lžíce
Mléko 300 ml
Drobenka:
Polohrubá mouka 160 g
Vanilkový cukr 1 ks
Moučkový cukr
nebo krupicový
180 g
Máslo
- změklé, cca
120 g
Dále:
Jahody
- očištěné a osušené
 
Olej
na pomazání plechu
 
Bílek
na potření okrajů těsta
 
Jednoduchý jahodový koláč s drobenkou

Postup přípravy:

Mouky, cukry, sůl, kypřidlo dáme do mísy, promícháme, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme vlažným mlékem, olejem, rumem a přidáme i žloutek, trochu promícháme a když se nám droždí rozpustí (na kvásek nečekáme), ihned vše zpracujeme na hladké těsto, které je oproti kynutému více řídké, ale ničeho se nebojíme, ihned ho přendáme na vymazaný plech olejem (2-3 lžíce) a mastnými dlaněmi nebo stěrkou ho roztáhneme po celé ploše velkého plechu. Těsto na krajích potřeme rozšlehaným bílkem a pak ho bohatě posypeme osušenými jahodami. Nakonec jahody posypeme užmoulanou drobenkou a ihned dáme koláč péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme a před podáváním můžeme ještě pocukrovat.

Koláč zvládnou i začátečníci, kteří mají rádi kynuté koláče, ale mají obavy z kynutého těsta.

Pokud máme rádi tvaroh, můžeme těsto potřít oslazeným tvarohem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 51 x
1
4.82 51 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 51x)
Bochníček plněný uzeným masem (k pivu) Domácí pečení pro každou příležitost Články z

Komentáře k receptu: Jednoduchý jahodový koláč s drobenkou

Komentáře

  1. Alena Břízová   28.08.2016 | 14:21 | reagovat | závadný

    Děkuji za recept. Jahody jsem vyměnila za slívy a koláč je vynikající. S jahodami vyzkouším až za rok a věřím že bude také vynikající.

  2. dejna   26.08.2016 | 19:18 | reagovat | závadný

    koláč je opravdu moc lehký i pro začátečníky.Dělám ho docela často jen někdy místo jahod dám borůvky.Doma všem moc chutná. :-)

  3. Hela   28.06.2016 | 7:04 | reagovat | závadný

    Dělala jsem na klasický plec a do dalšího dne byl koláč snědený a dnes peču další. Je výborný

  4. Petra   23.06.2016 | 9:49 | reagovat | závadný

    Na jak velky plech mam testo dat?

    1. Hela   24.06.2016 | 10:28 | reagovat | závadný

      Právě ho jdu dělat a podle množství těsta to vidím na klasický troubový plech 30 na 45. Dám vědět jaký byl.

  5. Jana Kozlová   15.06.2016 | 21:20 | reagovat | závadný

    Koláč je výborný. Dobrá práce :)))))

1 2 3 4 5 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web