Autor:

Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky

Snadné
Porce: 4
Těsto
Polohrubá mouka 500 g
Vanilkový cukr 1 ks
Citronová kůra
dle chuti
 
Droždí 30 g
Sůl
na špičku nože
 
Vlažná voda
cca
320 ml
Dále
Jablka
zralá, oloupaná, bez jádřinců
 
Hrušky
oloupané, zralé, měkčí, bez jádřinců
 
Skořice - mletá
nebo skořicový cukr
 
Zakysaná smetana
nebo jogurt, šlehačka...
 
Skořicový cukr  
Rozpuštěné máslo  
Moučkový cukr  
Tvrdý tvaroh
nastrouhaný nebo strouhaný perník...
 
Drobenka
dle zdejšího receptu: Křupavá drobenka
 
Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky

Postup přípravy:

Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme částí vlažné vody. Mírně promícháme na řidší kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které zakryté utěrkou necháme v míse na teplém místě kynout cca 40 minut.
Pak těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které na pomoučněném stole zploštíme, naplníme pokrájenými jablky nebo hruškami, které mírně posypeme (můžeme je předem obalit) skořicovým cukrem. Knedlíky pak pevně uzavřeme, spojem klademe na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě cca 15 minut v teple kynout.
Pak je naházíme do vroucí vody, zaklopíme a vaříme cca 5-7 minut, dle velikosti knedlíků. Během vaření je alespoň jednou opatrně promícháme. Na zkoušku je nejlepší jeden knedlík vyndat, roztrhnout, zjistit tak, zda je vařený a pak rychle vyndat cedníkem do větší mísy i ty ostatní.
Ihned po vyndání je nutné knedlíky několikrát propíchnout jehlicí či vidličkou, aby vyšla z knedlíků přebytečná pára, která by nám knedlíky srazila. Pokud nechceme, aby se nám knedlíky slepily, pocukrujeme je moučkovým cukrem nebo pokapeme rozpuštěným máslem a promícháme.

Knedlíky podáváme s oslazenou smetanou, jogurtem, nastrouhaným tvarohem, rozpuštěným máslem, moučkovým nebo skořicovým cukrem...

Jablka ani hrušky se během vaření nerozváří, spíše zůstávají pevnější a tak si vybíráme hodně zralé měkčí plody nebo ovoce pokrájíme na menší kostičky či plátky. Nám pevnější konzistence ovoce spíše vyhovuje :-) ...a do těsta opravdu vejce nepotřebujeme. :-)

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 7 x
1
5 7 5 1
Salát s vejci a majonézou Bramborový salát 3x jinak Články z

Komentáře k receptu: Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky

Komentáře

  1. Lenka   17.05.2016 | 13:58 | reagovat |

    Pamatuji je od babičky a dneska je dělám své rodině. Jsou výborné a skořice nesmí chybět.

  2. Křenková   13.01.2016 | 16:12 | reagovat |

    Vynikající knedlíky

  3. Hofirkova   04.12.2015 | 6:06 | reagovat |

    Hodne muziky za malo penez :-* . Doporucuji!

  4. Kačka   04.10.2015 | 16:25 | reagovat |

    Knedlíky byly výborné a nadýchané jako peří, děkuji za recept a určitě brzy udělám znova, když všem tak moc chutnaly.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních
Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne! Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne!
Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web