Pikantní pirohy s kuřecím a slaninou

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
40 minut
neuvedeno
neuvedeno
autor: TheKacabi

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks kuřecí maso prso
    • 1
      ks brambory velká (asi 250g)
    • 100
      g slanina
    • 1
      ks červená chilli paprička
    • 3
      ks jarní cibulka
    • sůl
    • pepř mletý
    • 300
      g listové těsto
    • 1
      ks žloutek
    • 2
      lžíce mléko

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Náplň:
2
Pro tento recept budete potřebovat již opečené nebo uvařené kuřecí prso (pokud vám třeba zbylo). Pokud nemáte, nic se neděje, vezměte čerstvé, nakrájejte na plátky, osolte a opečte na pánvi. Pak nakrájejte na kostky (asi 1 cm) nebo natrhejte.
3
Slaninu nakrájejte a dejte ne pánev. Bramboru oškrábejte, opláchněte, nakrájejte na kostky (asi 1 cm) a přidejte ke slanině. Opékejte, dokud brambora nebude téměř hotová. Podle potřeby můžete dosolit a dopepřit. Můžete malinko podlít, jen se pak ujistěte, že se všechna tekutina odpařila. Pak přidejte očištěnou a nasekanou chilli papričku a maso, promíchejte a sundejte z plamene. Vmíchejte nakrájenou jarní cibulku.
4
Piroh:
5
Rozšlehejte vidličkou žloutek s trochou mléka, bude sloužit jako pojivo a na pomazání.
6
Polovinu balíčku (200 g) listového těsta rozválejte asi na 3 mm silný plát, pokud se vám podaří ve tvaru čtverce. Ten pak diagonálně přeřízněte tak, aby vznikly 4 trojúhelníky. Po hranách potřete žloutkovou směsí, naplňte asi 1/6 masovou směsí, těsto překlopte a hrany přimáčkněte.
7
Nebo: Těsto si rozdělte na 6 stejných částí a z každé vyválejte plát (asi 3 mm silný) ve tvaru menšího kruhu. Pak postupujte stejně jako u trojúhelníků.
8
Pirohy dejte opatrně na plech s pečícím papírem - píchněte do každého párkrát vidličkou, aby mohla unikat pára, potřete žloutkovou směsí a dejte do rozehřáté trouby (asi 200°C) na 10-15 minut (podle velikosti vašich pirohů).
9
Masová směs mi vyšla na 6 pirohů. Použila jsem listové těsto Spar (400 g balení), ale potřebovala jsem asi jen tři čtvrtě. Půlkruhové pirohy sice (podle mého názoru) vypadají lépe, ale je s nimi trochu víc práce (válení). Trojúhelníčkové jsem nazvala "línější" variantou. ;-) Doufám, že vám v tom pomůžou fotografie v galerii.
10
Zdroj: http://www.bbcgoodfood.com/

Komentáře k receptu

  • TheKacabi
    TheKacabi |

    15. 7. 2014 14:28

    Ještě bych chtěla dodat, že je to výborná varianta místo řízku třeba na cestu autobusem na dovolenou, stačí zabalit do alobalu nebo dát do krabičky. Vyzkoušeno. Ani to v buse není cítit Narozdíl právě od řízku, paštik nebo salámů.