Autor:

Carrot cake (Mrkvový dort) s pomerančem

60 minut PT0H60M
Snadné
Těsto
Vejce 4 ks
Med 4 lžíce
Olej 200 ml
Pomerančová kůra
z 1 většího pomeranč
 
Hladká mouka 250 g
Skořice - mletá 1 lžička
Muškátový oříšek
mletý, půl lžičky
 
Zázvor
asi půl cm, nastrouhaný na jemno
 
Prášek do pečiva 2 lžička
Bi-soda
půl lžičky
 
Sůl
malá
1 špetka
Mrkev
nastrouhaná na jemno
200 g
Kandovaná pomerančová kůra 2 lžíce
Poleva/náplň
Lučina 100 g
Měkký tvaroh 500 g
Pomerančová šťáva 2 lžíce
Moučkový cukr 5 lžíce
Carrot cake (Mrkvový dort) s pomerančem

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Zákusky, Dorty, Dezerty

Lučinu jsem si udělala sama den předem, ale můžete také koupit - obyč bez příchutě, pokud možno i bez soli. Z jednoho velkého bílého jogurtu (400 g) jsem získala 100 g lučiny (jen nechte přes noc odkapat v čisté utěrce).

Oddělte bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky, tekutý (!) med a olej ušlehejte mixérem do hladka. Vmíchejte nastrouhaný zázvor a kůru z pomeranče. Mouku smíchejte s kořením, sodou a práškem do pečiva a vmíchejte k tekuté směsi tak, aby vzniklo hladké těsto. Vmíchejte kandovanou pomerančovou kůru. Pak stěrkou vmíchejte nastrouhanou mrkev a sníh. Nalijte do kulaté (asi 20 cm v průměru) vymazané a vysypané formy. Pokud máte formu menší, bude potřeba to déle péct, naopak pokud je průměr větší, nebude dort tak vysoký a doba pečení bude potřebovat mírně zkrátit.

Pečte na 180°C asi 40 minut. Abyste zjistili, zda je korpus upečený, píchněte doprostřed špejlí - pokud se na ni nic nelepí, je hotovo.

Nechte vychladnout a rozkrojte podélně na poloviny/třetiny - podle výšky korpusu a toho, jak jste šikovní.

Na náplň ušlehejte tvaroh, lučinu, cukr a pomerančovou šťávu. Pokud máte ještě pomerančovou kůru, můžete ji také přidat.

Polevou potřete korpus v řezu, přiklopte a potřete jí i na povrchu. Pokud nebudete ujídat (narozdíl ode mě), měla by vám při průměru 22 cm formy vystačit poleva i na hrany a strany dortu. Nahoru lžičkou udělejte 12 menších hromádek z naší polevy podél okraje dortu a na každou z hromádek můžete přidat kandovanou kůru nebo si z marcipánu vyrobit mini mrkvičky.

Dort je díky medu a mrkvi velmi vláčný.

Dejte ztuhnout do lednice.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Strapačky s kysaným zelím a uzeným Tradiční slovenská kuchyně Články z

Komentáře k receptu: Carrot cake (Mrkvový dort) s pomerančem

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit! Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit!
Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů
Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství! Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web