Autor:

Carrot cake (Mrkvový dort) s pomerančem

60 minut PT0H60M
Snadné
Těsto
Vejce 4 ks
Med 4 lžíce
Olej 200 ml
Pomerančová kůra
z 1 většího pomeranč
 
Hladká mouka 250 g
Skořice - mletá 1 lžička
Muškátový oříšek
mletý, půl lžičky
 
Zázvor
asi půl cm, nastrouhaný na jemno
 
Prášek do pečiva 2 lžička
Bi-soda
půl lžičky
 
Sůl
malá
1 špetka
Mrkev
nastrouhaná na jemno
200 g
Kandovaná pomerančová kůra 2 lžíce
Poleva/náplň
Lučina 100 g
Měkký tvaroh 500 g
Pomerančová šťáva 2 lžíce
Moučkový cukr 5 lžíce
Carrot cake (Mrkvový dort) s pomerančem

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Zákusky, Dorty, Dezerty

Lučinu jsem si udělala sama den předem, ale můžete také koupit - obyč bez příchutě, pokud možno i bez soli. Z jednoho velkého bílého jogurtu (400 g) jsem získala 100 g lučiny (jen nechte přes noc odkapat v čisté utěrce).

Oddělte bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky, tekutý (!) med a olej ušlehejte mixérem do hladka. Vmíchejte nastrouhaný zázvor a kůru z pomeranče. Mouku smíchejte s kořením, sodou a práškem do pečiva a vmíchejte k tekuté směsi tak, aby vzniklo hladké těsto. Vmíchejte kandovanou pomerančovou kůru. Pak stěrkou vmíchejte nastrouhanou mrkev a sníh. Nalijte do kulaté (asi 20 cm v průměru) vymazané a vysypané formy. Pokud máte formu menší, bude potřeba to déle péct, naopak pokud je průměr větší, nebude dort tak vysoký a doba pečení bude potřebovat mírně zkrátit.

Pečte na 180°C asi 40 minut. Abyste zjistili, zda je korpus upečený, píchněte doprostřed špejlí - pokud se na ni nic nelepí, je hotovo.

Nechte vychladnout a rozkrojte podélně na poloviny/třetiny - podle výšky korpusu a toho, jak jste šikovní.

Na náplň ušlehejte tvaroh, lučinu, cukr a pomerančovou šťávu. Pokud máte ještě pomerančovou kůru, můžete ji také přidat.

Polevou potřete korpus v řezu, přiklopte a potřete jí i na povrchu. Pokud nebudete ujídat (narozdíl ode mě), měla by vám při průměru 22 cm formy vystačit poleva i na hrany a strany dortu. Nahoru lžičkou udělejte 12 menších hromádek z naší polevy podél okraje dortu a na každou z hromádek můžete přidat kandovanou kůru nebo si z marcipánu vyrobit mini mrkvičky.

Dort je díky medu a mrkvi velmi vláčný.

Dejte ztuhnout do lednice.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Babiččin třený beránek Babiččin třený beránek Články z

Komentáře k receptu: Carrot cake (Mrkvový dort) s pomerančem

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Plné, nebo úzké: Co o vaší povaze vypovídá tvar rtů? Plné, nebo úzké: Co o vaší povaze vypovídá tvar rtů?
Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné? Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné?
5 zásadních pravidel sexu s kamarádem! Hlavně u něj nepřespávejte! 5 zásadních pravidel sexu s kamarádem! Hlavně u něj nepřespávejte!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web