Hovězí kližka se smetanovou houbovou omáčkou

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
neuvedeno
4
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hovězí kližka
    • 2
      ks cibule
    • 50
      g špek
    • 1
      lžíce olej
    • sůl
    • pepř mletý
    • snítka tymiánu
    • rozmarýn - snítka
    • 3
      stroužek česnek dle chuti, cca
    • 220
      g čerstvé houby nebo mražené, cca
    • 600
      ml vývar dle potřeby, cca
    • 200
      ml smetana ke šlehání
    • hladká mouka nebo jíška na zahuštění

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Pokrájené cibule, špek a olej dáme do hrnce a osmažíme dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a za občasného promíchání dále smažíme, aby se nám maso zatáhlo a také osmažilo. Pak přidáme snítky bylinek, pokrájené spařené houby a nasekaný česnek, promícháme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka za občasného promíchání a polití dle potřeby. Z vývaru vyndáme tvrdé stonky z bylinkových snítek, přilijeme smetanu, zahustíme omáčku hladkou moukou (cca 2 lžíce) rozmíchanou v malém množství studené vody nebo jíškou, vše necháme ještě společně krátce provařit, dle chuti dosolíme a opepříme.
2
Podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami, bramborem...
3
Kdo nemá rád smetanové omáčky, může recept vyzkoušet také bez smetany. Omáčka bude podobná spíše hovězímu guláši na houbách, ale také výborná.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Kozlová
    Kozlová |

    3. 12. 2016 18:55

    Nejlepší houbová omáčka :-* děkuji.

  • Mila Tischer
    Mila Tischer |

    15. 7. 2016 12:15

    Opravdu výborná omáčka, tymián a rozmarýn dají omáčce neobvyklou chuť. Budu dělat určitě častěji. Díky za recept!

  • Hana Kancléřová
    Hana Kancléřová |

    2. 6. 2016 13:27

    Výborná omáčka. Rozmarýn jsem do houbové omáčky nikdy nedávala, ale dala jí moc dobrý šmrnc.