Hovězí kližka ala španělský ptáček

Hodnocení:

Moje:

-
5
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 700
      g hovězí kližka
    • 2
      lžíce olej cca
    • 70
      g uzený špek jemně pokrájený
    • sůl
    • pepř mletý
    • 3
      ks cibule 2 -
    • 200
      g špekáček nebo Gothaj
    • 2,5
      lžíce hořčice plnotučná
    • 500
      ml hovězí vývar cca
    • 100
      g nakládané okurky pokrájené na malé kostičky
    • 2
      ks vařená vejce 1 -
    • hladká mouka nebo jíška na zahuštění

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na oleji si společně s jemně pokrájeným špekem osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a smažíme. Před dosmažením dozlatova, do vysmažení přebytečné šťávy přidáme osmažit i pokrájenou uzeninu. Dále přidáme hořčici, promícháme a ještě krátce za stálého míchání vše smažíme. Přilijeme cca 400 ml vývaru, promícháme, přiklopíme a dusíme doměkka za občasného podlití dle potřeby a promíchání. Následně vsypeme pokrájenou okurku, kterou bychom měli povařit jen tolik, aby nebyla příliš měkká. Omáčku vývarem dolijeme na potřebné množství, zahustíme ji jíškou nebo hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody a provaříme. Do omáčky na závěr přidáme prohřát jedno nebo dvě pokrájená, na tvrdo uvařená vejce, případně omáčku ještě dochutíme solí či pepřem a podáváme.
2
Podáváme s knedlíkem nebo rýží.
3
Kdo nerad vařená vejce, může poslední krok vynechat.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Milena
    Milena |

    27. 11. 2016 13:11

    Výborné. Dělám je tak velmi často.

  • nwon
    nwon |

    2. 4. 2016 20:54

    Vynikajici! A kdyz se koupi pekna klizka, tak maso sni i mensi deti. U nas o hovezi totiz moc nestoji, tak nejak jim roste v puse. Dekuji za recept.

  • Adina
    Adina |

    7. 1. 2016 16:22

    Bylo to moje první vaření s hovězím masem a jsem docela hrdá jak mi to prošlo. No podržela jsem se postupu a fungovalo to asi přesně, protože mi to chválil i táta.

  • Jana
    Jana |

    6. 10. 2015 12:09

    Naučila jsem se dělat skoro všechny omáčky z hovězí kližky. Manžel jí zbožňuje a i děti mi jí snědí, protože je jemnější a líp se jim rozkouše. Třeba hovězí kýtu nekuji vůbec, ta u nás neobstojí. Španěláky dělám stejně a patří k nejoblíbenějším hned po guláši a rajské. Omáčky u nás vedou na celé čáře.