Houbová omáčka jednoduchá

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      hrst sušené houby
    • 1
      ks cibule
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 1
      lžička kmín
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 2
      dl mléko
    • 2
      lžíce máslo
    • 1
      lžička ocet
    • 1
      lžička cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Dvě hrsti sušených hub namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou vyměnit. Poté vyjmeme a nakrájíme na kousky.
2
Na másle osmahneme cibulku, přisypeme hladkou mouku a umícháme cibulovou jíšku. Rozředíme trochou studené vody a pak zalijeme vroucí vodou. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, pokrájené houby a přivedeme k varu. Vaříme alespoň 20 minut. V mléce rozmícháme ještě trochu hladké mouky a zavaříme do omáčky. Nakonec omáčku dochutíme octem a cukrem. Můžem použít i čerstvé houby, nebo houby naložené na kyselo.
3
Na litr vody dávám přibližně jeden hrnek mléka. Tuto omáčku dělám jako bezmasé jídlo k těstovinám, houskovému knedlíku nebo smaženkám. Samozřejmě je ještě lepší, použije-li se místo vody hovězí vývar. Je to jedna z mála omáček, která je výborná i bez smetany, pouze s mlékem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Honzík
    Honzík |

    5. 5. 2017 14:32

    výborný recept akorát jsem použil hrnek mléka a jednu smetanu a místo octu nálev z okurek :)

  • Jana
    Jana |

    14. 6. 2016 21:51

    Dnes jsem vařila houbovou poprvé a místo mléka jsem dala smetanu a trochu hořčice a naprosto vynikající. Nesladila jsem

  • Honza
    Honza |

    29. 1. 2016 09:40

    Dnes jsem ji zkousel a musim rict, ze je naprosto vynikajici. Pouzil sem zmrazene houby a misto vody vyvar. Pepre jesem dal polovicni mnozstvi (mozna i mene), cukr sem nepouzil vubec. Jen sem na konci pridal par kapek octa, aby tam byl trochu citit. Já hodnotim za 1. :-)

  • Veronika
    Veronika |

    30. 10. 2015 19:38

    Uvařila jsem, cukr jsem nepoužila, přidala jsem ještě trochu kyselých okurek a nemohu si stěžovat. Hodnotím za výbornou! : )

  • fanny26
    fanny26 |

    5. 10. 2015 13:34

    Houbovou omáčku jsem dělal poprvé v životě. Mám pocit, že jsem jí cukrem a octem trošku pokazil, ale stejně byla výborná. Příště ocet a cukr vynechám. Dávám 1* :-)

  • Věrka
    Věrka |

    3. 2. 2015 11:51

    Byla výborná, pochutnali jsme si - cukr jsem nepřidávala

  • Klára
    Klára |

    10. 9. 2014 14:03

    V Ingrediencich je uvedeno pepr mlety. Jen pro info. :-)

  • Febe
    Febe |

    10. 8. 2014 13:49

    Vyzkoušela jsem, moc mi nechutnala. To však neznamená, že nemám ráda sladkokyselé omáčky - ale sladkou houbovou už příště určitě ne. Z vašich reakcí si myslím, že tam dáváte celou lžičku mletého pepře - to asi přebije všechny chutě ...

  • Eva
    Eva |

    9. 8. 2014 22:06

    Souhlasím, když nejím nasládlé omáčky, tak je nevařim.

  • Karin
    Karin |

    9. 8. 2014 17:35

    Když se vaří,tak se ochutnává,tak když ti chutnala bez cukru,proč si ho tam dávala :-! neumíš se rozhodnout sama?komentář o pepři je všehovořící :-!

  • Febe
    Febe |

    9. 8. 2014 16:03

    V receptu není uvedeno, zda mletý nebo celý pepř. Lžička mletého pepře mi připadala moc, tak jsem dala kuličky a dvě špetky mletého. Myslím si, že přidáním cukru jsem omáčku zkazila, nepomohlo ani přidání dvou lžiček octa navíc. Rozhodně bych cukr do houbové omáčky příště nedávala. Hodnotím jako průměr.

  • Týna
    Týna |

    15. 2. 2014 12:34

    Udělala jsem tuhle omáčku a moc my nechutnala asi jsem jí udělala trošku jinak ale na to že je my 14 tak ujde :-)

  • Laďa
    Laďa |

    28. 1. 2014 12:21

    Jednoduché, rychlé, chutné i s použitím "obyčejných žampiónů" O:-)

  • Jačna
    Jačna |

    26. 1. 2014 14:47

    dobrý až na to, že u nás nikdo houby nejí, takže jsem to vařila pro dědu :-D

  • momik
    momik |

    20. 1. 2014 21:32

    Já jsem místo vody dala vývar z povařených sušených hub...perfektní!

  • Pera
    Pera |

    20. 1. 2014 19:02

    Tak jsem k vřenému hovězímu udělala tuto omáčku. Ze zmražených hub, akorát jsem to neochucovala octem a cukrem, ale solí a troškou podravky a místo vody jsem tam dala ten vývar a je moc dobrá Na chvíli jsem v tom povařila i to maso a udělala jsem k tomu těstoviny a fakt dobrota

  • Charlotte191
    Charlotte191 |

    3. 1. 2014 09:06

    Výborná omáčka! Byla to moje první houbová omáčka a byla úžasná i po vychladnutí, jen bych přidala třetinku bujonu. Vřele doporučuju všem začínajícím kuchařkám a kuchařům

  • Y-bear
    Y-bear |

    4. 10. 2013 14:32

    je jednoducha a vazne dobra,rad delam podle int.receptu :-) jen tak dal ;-)

  • Zuzka
    Zuzka |

    24. 9. 2013 11:58

    Je fakticky výborná ted jsem jí poprvé uvařila a nema chybu :-)

  • Michaela
    Michaela |

    22. 9. 2013 17:01

    Jednoduchá,rychlá a chutná omáčka. Děkuji za recept.

  • Misa
    Misa |

    2. 9. 2013 18:44

    udělala výborna jen jsem přidala rozkvedlala vejce :-* ;-)

  • Sandra
    Sandra |

    1. 9. 2013 13:21

    Momentálně dodělávám houbovou omáčku dle vašeho receptu, vypadá moc dobře. Už se na něj těšim :-) :-P

  • Dita
    Dita |

    30. 8. 2013 22:55

    Fakt super :) díky ;-)

  • Martin
    Martin |

    6. 8. 2013 18:53

    Výborné, Jednoduché, jen jsem tam dal litr vody a litr mléka ;-)

  • Tereza
    Tereza |

    2. 7. 2013 13:03

    Právě jsem omáčku dovařila a už je v kastrolu jen po dně, díky za jednoduchý, rychlý a moc dobrý recept ;-).

  • Jája
    Jája |

    10. 6. 2013 12:06

    Výborné. Děkujeme za recept na úžasný obídek!! :)

  • Danča
    Danča |

    20. 3. 2013 11:14

    Právě jsem dodělala a výborná :) doporučuji

  • mirkavazy
    mirkavazy |

    28. 2. 2013 17:43

    Mohu doporučit... dělala jsem ze sušených hub a povedla se na výbornou ;-)

  • iva kratka
    iva kratka |

    10. 12. 2012 12:47

    houby nechavam namacet alespon pul dne, aby nebyly tvrde a nemusely se dlouho varit

  • Monča
    Monča |

    16. 11. 2012 10:27

    Dneska se na ni chystám - jestli se povede, tak budu hodně ráda

  • vdvictor
    vdvictor |

    26. 10. 2012 13:37

    Fakt dobrá.Děkuju ;-)

  • Mirth
    Mirth |

    18. 9. 2011 15:03

    dobrá, jen dám příště míň kmínu (chutnala spíš po něm) a víc hub, aspoň dvakrát tolik. ale jinak snadné, rychlé a dobré:) doporučuju

  • Tereza T
    Tereza T |

    21. 7. 2011 15:37

    Opraveno, díky.

  • Ladia
    Ladia |

    21. 7. 2011 15:31

    Zálivky a omáčky :-)

  • recepty73
    recepty73 |

    28. 1. 2011 18:35

    ...super na bramborové gnocchi :-P ;-)

  • Tereza T
    Tereza T |

    28. 1. 2011 18:20

    Je bezvadná, díky za recept!

  • Mirek
    Mirek |

    4. 1. 2011 08:54

    Nejlépe je dělat omáčku s mlékem a smetanou a houby nevařit,ale podusit na cibulce s máslem.Potom zalít mlékem se smetanou a lžící mouky.

  • Adélka
    Adélka |

    23. 11. 2010 16:44

    Omáčka výborná, už jsem jí dělala 2x a naprosto jednoduchá :) jako kuchařka začátečnice jsem měla z omáčky velkou radost - byla vynikajíííííícííííí

  • MIRKA AKRIM
    MIRKA AKRIM |

    16. 9. 2010 08:50

    Alenko, ty houby podusite na cibulce nebo je date povarit az do te omacky tak syrove.

  • michaela picková
    michaela picková |

    19. 8. 2010 18:16

    Dnes jsem ji udelala k veceri a musim rict ze je opravdu vyborna.Vsem doporucuji A dekuji za bezva recept.

  • alena slavíková
    alena slavíková |

    12. 8. 2010 20:39

    Tuto omáčku dělám stejně, jen přidávám krabičku Tatry a mléko. A dělám ji v létě na chalupě z čerstvých praváků. zkuste - super.Právě jsem ji dodělala.

  • michal jakouš
    michal jakouš |

    1. 7. 2010 14:26

    díky za tip nejlepší houbová omáčka

  • Lenka Kostalova
    Lenka Kostalova |

    15. 9. 2007 10:35

    Jani právě jsem zkusila tvůj recept. Super!!!!!!!!!Díky je to přesně to co jsem tu hledala. Lenka

  • Ota Č.
    Ota Č. |

    6. 8. 2007 11:43

    Vážně moc dobré!

  • Věra
    Věra |

    23. 1. 2007 22:04

    No tak nevím, cukr, ocet, mouku, to já nedávám. Nejrychlejší houbová omáčka mi přijde povařit sušené houby v malém množství vody, když změknou, přidat zakysanou smetanu nebo měkký smetanový sýr, případně v kombinaci s dobrým bílým jogurtem (ne Danone a jiné uměliny) a okořenit podle chuti, případně dolít trochou mléka.

  • Daniela
    Daniela |

    23. 1. 2007 15:31

    Jani,moc dekuji za skvely recept.Bylo to naprosto vynikajici a jestli nekdo nekdy tuto skvelou omacku musel vylit,to patrne proto,ze ztratil chutove bunky.Davam za 1*****

  • sonets
    sonets |

    5. 11. 2006 17:57

    Receptík jsem vyzkoušela a moc mě potěšil přítel zdlábnul skoro celý kastról :))

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    10. 9. 2006 14:35

    Právě jsme měli tuto "obyčejnou" omajdu k obědu a mohu říct, že je jedinečná. Manžel si ji dal s bramborovým knedlíkem, já s dcerama s těstovinou. Při vaření jsem cibulovou jíšku rozředila 1/2 litrem vody, ve které jsem rozpustila 1 kostku houbového Masoxu, do mléka jsem už mouku nepřidávala. Při kořenění jsem kromě kmínu přidala i špetku sušeného česneku (my česnek můžeme na všechno) a porce posypala sekanou petrželovou natí.... A bylo to mňááááám!!!!

  • Tomáš P.
    Tomáš P. |

    28. 8. 2005 12:21

    JaniTou to cestou vám chci poděkovat za dobrej receptdnes jsem ho vyskoušel a moc dobrej.Děkuji Tomáš P.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    23. 8. 2005 09:41

    Kritizovala bych, až vyzkouším, ne?

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    22. 8. 2005 18:33

    Jani, nic si z toho nedelejte. Vsak vite jak to tu obcas chodi... Jakmile se dostanu k houbam, vyzkousim.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    22. 8. 2005 17:22

    lMám to chápat tak, že jste to vyzkoušel a vylil? Kdo nemá rád obyčejné jídlo, může si tam dát vývar jak radím a promě za mě místo mléka i šlehačku.A pokud vím, dělají se i houbové omáčky úplně bez mléka.

  • Vilém Besser
    Vilém Besser |

    22. 8. 2005 15:37

    Zkuste dát podle receptu vodu a ne mléko, jak je obvyklé a vznikne vám cosi, co okamžitě po dodělání vylijete. Tohle opravdu není to pravé.