Autor:

Flammekueche aneb Ohnivý koláč

90 minut PT0H90M
Obtížné
Těsto
Polohrubá mouka
typ 550
500 g
Mletý kmín 1 lžička
Voda
vlažná
300 ml
Řepkový olej 3 lžíce
Sůl
trochu
 
Droždí 20 g
Náplň
Créme épaisse 400 ml
Domácí náplň
Créme fraiche
nebo alternativně 0,2 l šlehačky a dvě lžíce podmáslí
200 ml
Zakysaná smetana 0,2 l
Šlehačka
trochu
 
Olej 1 lžíce
Cibule 500 g
Anglická slanina 150 g
Máslo
kousek
 
Sůl  
Muškátový oříšek  
Flammekueche aneb Ohnivý koláč

Postup přípravy:

Vzhledem k tomu, že na náplň potřebujeme Créme épaisse, což je u nás nedostupný produkt podobný kysané smetaně, ovšem s obsahem tuku kolem 22-28%, musíme si ho vyrobit sami. K tomu potřebujeme u nás již známější Créme fraîche, který ovšem také zdaleka není dostupný ve všech obchodech u nás v ČR. Kdo tedy nesežene Créme fraîche musí začít DEN DOPŘEDU. Výroba Créme fraîche je ovšem jednoduchá. Smícháme 0,2 l šlehačky s dvěma lžícemi podmáslí a necháme stát zhruba 24 hodin při pokojové teplotě (asi 22 °C). Kdo Créme fraîche v obchodě sežene, ten si to může ušetřit a začít následovně:
Prvně si připravíme těsto. K tomu smícháme rozdrolené droždí s troškou vlažné vody a necháme 10 minut stát. Mouku přes síto, nasypeme do velké mísy, přidáme již odstáté droždí s vodou a zbytek z našich 300 ml vlažné vody, 3 lžíce oleje, trošku soli a kmín. Vše uhnětáme do hladkého těsta, které nesmí příliš lepit na prstech. Popř. přidáme trošku mouky. Mísu s těstem přikryjeme a necháme 30 minut kynout. V mezičase si připravíme již zmíněný Créme épaisse. K tomu vezmeme 0,2 l (buď nášeho po domácku vyrobeného - viz. výše - nebo kupovaného) Créme fraîche a smícháme ho s 0,2 l zakysané smetany a trochou šlehačky (cca 3-4 lžíce). Ve francii kupovaný Créme épaisse je mnohem hustší, čehož by šlo možná dosáhnout delším odstaním v teple, k našim účelům to ovšem není třeba. Na kousku másle mírně podusíme na polokroužky nakrájenou cibulku a přidáme ji do Créme épaisse. Poté trošku opražíme anglickou slaninu a rovněž ji přidáme do Créme épaisse, zamícháme, řádně osolíme a ochutíme nastouhaným muškátovým oříškem. Řádně zamícháme.
Těsto vyválíme na moukou mírně posypané ploše co nejvíce natenko. V případě, že vlastníme pizza kamen tvoříme tradičně oválný tvar, v případě, že vlastníme nepřilnavý plech (s dírkami) na pizzu kulatý. Takto mi těsto stačí alespoň na 6 „Flammekueche“. Na vyválené těsto naneseme směs připravenou z Créme épaisse a ostatních ingrediencí. Okraj o šířce 1-1,5 cm necháme bez náplně. Dáme do na absolutní maximum rozehřáté nejlépe horkovzdušné trouby (s pizza kamenem, pokud jej vlastníme) a pečeme 10-15 minut, přičemž třetinu času pečeme uprostřed, další třetinu dole a poslední nahoře v troubě, aby těsto bylo křupavé a náplň rovněž hotová. Jíme nejlépe vlažné.
„Flammekueche“ pochází z alsasko-lotrinské tradiční kuchyně a dá se považovat za alsaskou odpověd na pizzu, poněvadž tvarem připomíná právě tento slavný italský pokrm. Alsaské slovo „Flammekueche“ se dá do češtiny přeložit jako „ohnivý koláč“ nebo přesněji „koláč z plamenů“. Ve zbytku Francie je tento pokrm známý pod pojmem „Tarte flambée“. Dá se říct, že původně byl „Flammekueche“ spíše užitková zaležitost, jelikož sloužil jednak pro zjištění spravné teploty pro pečení chleba a také jako využití času prvního žáru kdy pekařská pec ješte neměla žádanou teplotu. V takových pecích byly „Flammekueche“ hotové během nekolika vteřin.V dnešní době je to kulinářská specialita, která je oblíbená hlavně v burčákové sezóně jelikož se chutě burčáku a tohoto pokrmu náramně doplňují. Není-li burčák tak se „Flammekueche“ zapíjí především rýnským ryzlinkem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
1
4.83 6 5 1
Na vdolky i do buchet. Skvělá domácí povidla ze švestek a hrušek Články z

Komentáře k receptu: Flammekueche aneb Ohnivý koláč

Komentáře

  1. cuoco   07.10.2011 | 9:16 | reagovat |

    To snad nie je ani pravda vyborny recept podrobne napisany , a ako odmena 3 strany zvastov. :-|
    Nabuduce tam daj kecup a vegetu a bude z toho najlepsi recept na receptoch, tomu budu rozumiet
    ked sa to bude volat "Flammekueche ala Vegeta."
    PS:
    Super recept poznam od hranic mal som to v Colmar. ;-)

    1. Hanka   07.10.2011 | 9:54 | reagovat |

      Cuoko, odpustte, ale jste jak moje matka :-( , ta mě taky nutila do věcí, které se mi nelíbily ;-) . Já třeba vařím podle toho na co mám a co se dá koupit v našem krámku ;-) .

    2. pippiva   07.10.2011 | 10:45 | reagovat |

      Ja sice take nejsem milovnikem vegety ani kecupu, ale nema smysl se stale rozcilovat. Na strankach si kazdy vybere, jaky recept se mu libi-proti gustu zadny disputat,ne? ;-) A hlavne ono se take jedna o inspiraci, pokud nekdo sleduje recept do pismene anebo si ho upravi podle gusta, casu a penezenky tak je to prece jeho vec. Co chutna Vam, nemusi chutnat jinym a samozrejme naopak. Tak uz se porad nerozcilujte, misto toho muzete pridat recept dle Vaseho dokonaleho kucharskeho umu, ;-) . Krasny den a slunce v dusi, pane Cuoco 8-) ;-)

  2. m k   01.08.2010 | 16:36 | reagovat |

    Do Štrasburku občas jezdím služebně a tarte flambée si nikdy neopomenu dát, je vynikající! Recept rozhodně zkusím a děkuji autorovi i za historický exkurs (a přeji hodně trpělivosti s některými "komentátorkami"). Jen drobnou poznámku ke tvaru: ve štrasburských restauracích (alespoň v těch, do kterých chodím) je podáván tarte flambée nikoli kulatý, ale obdélníkový, na dřevěném prkénku místo talíře.

  3. Blanka Suarezova   16.06.2010 | 1:47 | reagovat |

    Uz me opravdu rozesmejou jiste komentare kolem tohoto receptu asi ho zkusim take ale verim, ze bude dobry.

  4. Patrick Schmitt   15.06.2010 | 23:50 | reagovat |

    No, byt si rad vyslechnu nove recepty pane Otakare, nemohu si prece jen odpustit komentar. Za prve: Cibulovy kolac je neco zcela jineho nez Flammekueche, jelikoz se jedna skutecne o kolac a ne o placku pripominajici tvarem spise pizzu. Za druhe: ten recept, ktery zde citujete, je zse takovy ten pocesteny, protoze by si clovek z Alsaska koupil jednoduse Créme épaisse a tim by bylo vystarano a kdyz je to pouze ze zakysane smetany tak to chutove vedle originalu ani nestalo. Za treti: Kdybyste si byl vzal ten cas a muj recept si alespon precetl, tak byste videl, ze neni vubec slozity, pouze detailne popsany, aby jej zvladl i laik. Navic obsahuje i dalsi informace o puvodu. Celkem tedy musim rict, ze me docela rozciluje, kdyz tady nekdo zacne delat chytreho, aniz by vedel o co se jedna a aniz by si alespon precetl, k cemu to vlastne pise. Nikomu nerikam, ze musi varit podle mych receptu, ale toto povazuji za totalni neslusnost.

  5. otakar pospíšil   15.06.2010 | 16:31 | reagovat |

    Na jednom nejmenovaném "žracím" webu je jiný recept, mnohem jednodušší. Pro ilustraci jej připojuji:Cibulový koláč (Flamekueche)Suroviny:těsto: 400g hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 sáček sušeného droždí, 250ml vlažné vody, 1 lžíce soli,cibulová směs: 100g špeku, 750g cibule, 2 kelímky zakysané smetany, 2 vejce, kmín, sůl, pepř, muškát Postup:Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme vykynout.Na cibulovou směs oloupeme cibuli, kterou nakrájíme na větší kostičky, špek nakrájíme na menší kostičky a na pánvi osmažíme 5 minut. Poté přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Necháme trochu vystydnout a přidáme zakysanou smetanu a vejce. Pořádně zamícháme a přidáme koření. Větší plech si vyložíme pečícím papírem, těsto na něj zpracujeme a propícháme vidličkou. Cibulovou směs rozetřeme a dáme péct na 180°C zhruba 45 minut.

1 2 3 4 5 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Dcera Cindy Crawford vypadá jak její matka! Podívejte se na další děti slavných Dcera Cindy Crawford vypadá jak její matka! Podívejte se na další děti slavných
Gábi se nebojí zeptat: Podívejte se, jak sexkoučka učí masáž penisu Gábi se nebojí zeptat: Podívejte se, jak sexkoučka učí masáž penisu
Elegantní i bláznivé: Jaké nehty budou letos trendy? Elegantní i bláznivé: Jaké nehty budou letos trendy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web