Kořeněné pečené kuře s pečenými bramborami

Hodnocení:

Moje:

110 minut
6
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks kuře asi 1 a půl kilové
    • 5
      lžíce olivový olej
    • 3
      lžíce citronová šťáva
    • 600
      g brambory nové mrňavé, neloupané
    • 2
      stroužek česnek
    • 3
      ks cibule střední
    • 150
      g zelené fazolky
    • 3
      ks mrkev střední
  • Kořenící směs
    • 1
      lžička fenyklová semínka
    • 1
      lžička drcený kmín
    • 1
      lžička červená chilli paprička sušená
    • 1
      lžička oregáno
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 2
      lžička rozmarýn čerstvý
    • 1
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kuře zbavené vnitřností omyjte a potřete olivovým olejem - budete potřebovat asi polovinu uvedeného množství.
2
Všechno koření rozmělněte v hmoždíři (pokud nemáte, můžete použít mixér), aby vznikl hrubší prášek. Dvě třetiny kořenicí směsi vetřete na celé kuře. Umístěte na rošt nebo do pekáče (pokud dáváte na rošt, pekáč by měl být pod ním, aby do něj mohla kapat šťáva z kuřete). Volně zakryjte alobalem a pečte v rozehřáté troubě asi 40 minut na 190°C. Do pekáčku bude nutné přidat trochu vody, aby se šťáva/kuře nepřipálilo.
3
Mezitím umyjte brambory a předvařte se solí a snítkou rozmarýnu (pokud máte). Oškrábejte mrkve a nakrájejte na osminy. Cibule oloupejte a rozčtvrťte - ale nerozebírejte.
4
Po čtyřiceti minutách pečení do pekáčku přidejte brambory, mrkev, cibuli a česnek (nemusíte loupat). Přidejte zbývající olej a pořádně promíchejte, aby všechno bylo pomaštěné. Sundejte alobal z kuřete, zakápněte troškou šťávy z citronu, pokud vám zbylo trochu oleje a koření - přidejte na kuře. Vraťte do trouby a pečte dalších 40-50 minut. Můžete propíchnout kůži u stehýnek, aby vám vyteklo šťáva. Pokud by se vám zdálo, že koření hnědne víc, než by se vám líbilo, v průběhu pečení přikryjte znovu alobalem.
5
V průběhu druhé části pečení obraťte 1-2x brambory a zeleninu. Krátce povařte zelené fazolky a přidejte k bramborám. Posledních 5 minut můžete zapnout gril, aby vám zhnědla kůžička.
6
Po upečení nechte 5 minut odpočinout a naporcujte. Zbytkem citronové šťávy můžete pokapat na talíři či ještě v troubě před dokončením.
Zařazení: Maso Drůbeží

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.