Chodský koláč

Hodnocení:

Moje:

45 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka
    • 120
      g tuk
    • 100
      g moučkový cukr
    • 20
      g droždí
    • 0,3
      l mléko
    • citronová kůra
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks bílek
  • Náplň
    • maková náplň
    • tvarohová náplň
    • ořechová náplň
    • povidla

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Uděláme kvásek - droždí, lžíci cukru a mouky, trochu mléka. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, tuk, sůl, zbytek cukru a mléka, citronovou kůru a štávu, žloutky, zaděláme vláčné těsto a dáme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílků a vyválíme koláče, okraje musí být zvýšené.
2
Plníme libovolně nádivkou (doporučuji používat cukrářský sáček s ozdobnou koncovkou), potřeme okraje bílkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180-210 °C asi 20 minut.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • TERCIE
    TERCIE |

    2. 1. 2013 17:05

    Těsto bylo strašně lepivé. Koláček nebyly nic moc. :-(

  • Erika
    Erika |

    13. 8. 2012 19:51

    Koláče jsou báječné,každý kdo ochutnal neodlolal a dal si další kousek <3 . Manžel když viděl takovou dobrotu,snědl půl koláče ještě skoro za tepla :-) . Opravdu výborný recept. Teď jdu zkkoušet další,už teď se těším,jak budu mít opět úspěch ;-) .

  • nitramhe
    nitramhe |

    25. 4. 2012 19:31

    Ořechovou náplň jsem nikdy v chodském koláči neviděla. Prababička je polévala 1x během pečení a 1x po upečení zkysanou šlehačkou smíchanou s vanilkových cukrem a rumem. Sice už to není tak krásný pohled, ale o to lepší chuť!!! Dnes nenecháváme šlehačku zkysat, ale ředíme zakysanku šlehačkou, rumem a dle chuti osladíme vanil. cukrem.

  • Markéta Šašková
    Markéta Šašková |

    20. 2. 2010 09:40

    Dělala jsem koláče tohoto typu úplně poprvé a musím říci, kvásek se povedl a koláče potom také. Jsou vynikající. Jen jsem byla překvapená že těsto docela dost vykynulo jeste v troube.Druhý den koláče zůstaly vlhké.

  • Ivana K.
    Ivana K. |

    19. 3. 2007 11:35

    Pravý domažlický koláč, který se dělá na svatby, má ještě v těstě šlehačku, potírá se nejdřív celý tvarohovou náplní, na kterou se pak kreslí ostatními " barevnějšími". Povrch se ještě pocáká zakysanou smetanou. Pokud ještě doma najdu "zaručeně" pravý recept od manželovy tety, tak ho přidám. Pekla jsem je jen jednou, byly vynikající, ale té práce a kilojoulů....

  • MartinV
    MartinV |

    17. 3. 2007 08:18

    Mému oku lahodí i vyfocený krasavec :-)

  • Sona
    Sona |

    17. 3. 2007 02:37

    Adelo, nevim jestli muj mail dojde. Prilozila jsem fotku nasich kolacu, tak jak je delavala babicka a teta.

  • Anonym
    Anonym |

    16. 3. 2007 14:57

    Adél,tak pošlete vy recept na pravý chodský koláč :0),ráda vyzkouším!

  • Adéla(Domažlice)
    Adéla(Domažlice) |

    16. 3. 2007 14:19

    pravý chodský koláč není tak buchtovitý, jako na této fotce. Jsou tenké a mají na sobě z povidel, máku a tvarohu různé tvary, jsou oku lahodící :-) Okraje se potírají nikoli bílky, ale žloutky či celým rozkvedlaným vajíčkem. Přesto děkuji za fotku