Autor:

Bramborový karásek, pletenky - kynutý

Snadné
Těsto
Vařené brambory
ve slupce, vychladlé, oloupané, jemně nastrouhané
200 g
Hladká mouka 500 g
Mléko 150 ml
Máslo
- rozpuštěné, vlažné
80 g
Cukr krupice 100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Droždí 30 g
Sůl
na špičku lžičky
 
Hnědý rum 2 lžíce
Citronová kůra 1 lžička
Vejce 1 ks
Žloutek 1 ks
Dále
Bílek
na potření
 
Rozinky  
Mandle - loupané
, nasekané ...
 
Pečící papír  
Bramborový karásek, pletenky - kynutý

Postup přípravy:

Do vlažného mléka se lžící cukru rozdrobíme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, vanilkový cukr, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru a promícháme. Přidáme nastrouhané brambory, vejce, žloutek, vlažné máslo, rum a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple nakynout.
Do těsta před promícháním můžeme přidat rozinky, mandle nebo kandované ovoce, ale není to vůbec nutné.
Po nakynutí těsto opět propracujeme a rozdělíme na polovinu. Z každé poloviny uděláme tři stejně velké díly, které vyválíme na delší prameny, ze kterých upleteme copy, které přeneseme na plech s pečícím papírem a necháme ještě krátce nakynout.
Po nakynutí potřeme našlehaným bílkem a dáme do předehřáté trouby péct prvních 10 minut na 190 stupňů, pak troubu ztlumíme o dvacet stupňů a dopečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.

Po vychladnutí nakrájíme na plátky, potřeme máslem a medem a podáváme k čaji, bílé kávě... Podávat můžeme jen posypané moučkovým cukrem.

Místo dvou copů můžeme udělat čtyři až šest menších pletenek. Před pečením je můžeme ještě posypat ořechy nebo mandlemi.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 12 x
1-
4.75 12 5 1
Kolik toho víte o kávě? Články z

Komentáře k receptu: Bramborový karásek, pletenky - kynutý

Komentáře

  1. Erika   08.02.2017 | 19:36 | reagovat |

    Je to luxusní vláčné pečivo podobné loupáčkům. Děkuji za recept.

  2. Věra Blažková   23.09.2016 | 13:38 | reagovat |

    Výborné a snadné.

  3. Magda   07.07.2014 | 9:59 | reagovat |

    Taky jsem zkusila ty housky a musím říct že jsou vážně skvělý a vůbec ne těžký a měla jsem jich 18

  4. Dagmar Beznosková   04.03.2014 | 13:52 | reagovat |

    Dělala jsem malé houstičky, které jsem sypala mákem a byly výborný. S těstem se opravdu moc dobře pracovalo a přestože jsem použila zbytek bramborů ze včerejšího oběda které byly i trochu slané, nic se nestalo. Děkuju za recept, brzy ho znova použiju.

  5. Vladka   08.02.2014 | 13:52 | reagovat |

    Mam stejny recept od babicky meho manzela jen bez rumu a s obycejnym tukem a delam z neho vsechno dokonce i loupaky. S testem se dobre pracuje a je vyborne i druhy a treti den.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto! Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto!
Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima
Sejroška rekapituluje vztahy Lucky Bílé a radí jí, jak na muže Sejroška rekapituluje vztahy Lucky Bílé a radí jí, jak na muže
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web