Autor:

Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Snadné
Těsto
Polohrubá mouka 500 g
Sůl 1/2 lžička
Cukr krupice 60 g
Vanilkový cukr 1 ks
Hera
- rozpuštěná, vlažná
125 g
Žloutek 2 ks
Mléko 250 ml
Droždí 1 kostka
Dále:
Švestky
- vypeckované, pokrájené, cca
500 g
Skořice - mletá  
Cukr krupice  
Moučkový cukr  
Pečící papír  
Rozšlehané vejce  
Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Postup přípravy:

Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme krupicovým cukrem a přilijeme trochu vlažného mléka, mírně promícháme a necháme vzejít kvásek.
Až droždí nabyde, přidáme vanilkový cukr, žloutky, sůl, zbylé mléko a vlažný tuk. Vše propracujeme do vláčného, nelepivého těsta. Čím déle mícháme, tím lépe nám nakyne, jelikož do něj mícháním vháníme vzduch.
Na teplém místě necháme těsto v míse zakryté utěrkou nakynout. Až o více než polovinu zvětší svůj objem, opět ho dobře propracujeme, rozdělíme na dva díly, které na pomoučněném stole rozválíme na obdélníky, posypeme pokrájenými švestkami, dle kyselosti švestek posypeme cukrem a dle chuti skořicí. Použít můžeme i skořicový cukr (nebo vanilkový).
Oba záviny srolujeme, přeneseme na plech s pečícím papírem potřeným trochou oleje a necháme ještě chvíli odpočinout (10-15 minut).
Záviny pečeme v předehřáté troubě na střední teplotu dozlatova, před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vejcem. Před podáváním můžeme záviny pocukrovat moučkovým cukrem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1
Jahody sladké a milované. Vyzkoušejte úžasné a originální recepty Články z

Komentáře k receptu: Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Komentáře

  1. maruska73   24.09.2016 | 14:58 | reagovat |

    Z těsta dělám velké bochánky plněné švestkami smíchanými s mletým mákem a moučkovým cukrem. Velikost podle toho zda chceme jeden na jednu porci, či větší bochánky před jídlem rozkrájíme na trojúhelníčky. Pečeme do zlatova tak, se nedotýkaly.

  2. Naty   15.08.2015 | 17:46 | reagovat |

    Vynikající štrůdl co zmizel jen co trochu vychladl :-) .

  3. Hanka   27.07.2014 | 9:36 | reagovat |

    Výborné, nepřeslazené a šly na dračku sotva stačily vychladnout. Dokonce jsem musela připravit další těsto a právě mi kyne tak čekám a děkuji za recept.

  4. jitka   25.10.2013 | 13:51 | reagovat |

    velmi dobry :-* :-*

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web