Autor:

Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Snadné
Těsto
Polohrubá mouka 500 g
Sůl 1/2 lžička
Cukr krupice 60 g
Vanilkový cukr 1 ks
Hera
- rozpuštěná, vlažná
125 g
Žloutek 2 ks
Mléko 250 ml
Droždí 1 kostka
Dále:
Švestky
- vypeckované, pokrájené, cca
500 g
Skořice - mletá  
Cukr krupice  
Moučkový cukr  
Pečící papír  
Rozšlehané vejce  
Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Postup přípravy:

Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme krupicovým cukrem a přilijeme trochu vlažného mléka, mírně promícháme a necháme vzejít kvásek.
Až droždí nabyde, přidáme vanilkový cukr, žloutky, sůl, zbylé mléko a vlažný tuk. Vše propracujeme do vláčného, nelepivého těsta. Čím déle mícháme, tím lépe nám nakyne, jelikož do něj mícháním vháníme vzduch.
Na teplém místě necháme těsto v míse zakryté utěrkou nakynout. Až o více než polovinu zvětší svůj objem, opět ho dobře propracujeme, rozdělíme na dva díly, které na pomoučněném stole rozválíme na obdélníky, posypeme pokrájenými švestkami, dle kyselosti švestek posypeme cukrem a dle chuti skořicí. Použít můžeme i skořicový cukr (nebo vanilkový).
Oba záviny srolujeme, přeneseme na plech s pečícím papírem potřeným trochou oleje a necháme ještě chvíli odpočinout (10-15 minut).
Záviny pečeme v předehřáté troubě na střední teplotu dozlatova, před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vejcem. Před podáváním můžeme záviny pocukrovat moučkovým cukrem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 7 x
1
4.86 7 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 7x)
Sýrové koláčky se salsou Podzimní vegetariánské menu Články z

Komentáře k receptu: Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Komentáře

  1. maruska73   24.09.2016 | 14:58 | reagovat | závadný

    Z těsta dělám velké bochánky plněné švestkami smíchanými s mletým mákem a moučkovým cukrem. Velikost podle toho zda chceme jeden na jednu porci, či větší bochánky před jídlem rozkrájíme na trojúhelníčky. Pečeme do zlatova tak, se nedotýkaly.

  2. Naty   15.08.2015 | 17:46 | reagovat | závadný

    Vynikající štrůdl co zmizel jen co trochu vychladl :-) .

  3. Hanka   27.07.2014 | 9:36 | reagovat | závadný

    Výborné, nepřeslazené a šly na dračku sotva stačily vychladnout. Dokonce jsem musela připravit další těsto a právě mi kyne tak čekám a děkuji za recept.

  4. jitka   25.10.2013 | 13:51 | reagovat | závadný

    velmi dobry :-* :-*

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty! Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty!
Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda
Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům! Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web