Borůvkový koláč s ořechovou posypkou

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g polohrubá mouka
    • 1
      kostka droždí
    • 60
      g máslo
    • 100
      g cukr krupice
    • 2
      ks vejce
    • sůl
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • mléko dle potřebz
  • na posyp
    • 200
      g vlašské ořechy
    • 170
      g máslo
    • 170
      g polohrubá mouka
    • 120
      g cukr
    • skořice

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vykynutým kváskem zaděláme běžným způsobem volnější kynuté těsto. Po vykynutí rozprostřeme na plech, posypeme hustě borůvkami a překryjeme posypkou. Na posypku všechny přísady prsty rozdrobíme v míse a rovnoměrně nasypeme na borůvky.
2
Necháme ještě asi 30 minut kynout a potom upečeme v předehřáté troubě. Pečeme asi 30 minut při 180 °C. Místo borůvek můžeme použít švestková povidla rozředěná rumem.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • ivulech
    ivulech |

    15. 3. 2014 13:10

    Vynikající těsto i všechno dohromady :-) Ořechy jsem dala půl vlašáky a půl lískáče :-)

  • Simča
    Simča |

    16. 8. 2013 22:48

    Tento koláč má 1 s hvězdičkou a ještě podtrženou.Je opravdu vynikající,nemá chybu,vlastně má.Je velmi brzo snědený.Můj muž už jiný nechce.Ten oříškový posyp nemá chybu.Vřele doporučuji.

  • pippiva
    pippiva |

    10. 3. 2011 12:17

    Delala jsem dopoledne,nemohla jsem neochutnat jeste pred obedem,vyborne!Testo krasne nakynulo,orechova posypka je super napad,pouzila jsem mrazenou lesni smes s boruvkama a protoze ji bylo malo,tak jsem testo nejdriv namazala boruvkovou marmeladou.Dobruuuutka. :-*

  • Marie Krobotová
    Marie Krobotová |

    23. 10. 2008 00:16

    Včera jsem dělala koláč. Vše jsem dala přesně podle receptu, jenom jsem koláč ještě těsně po vytažení z trouby lehce postříkala rumem - jsme doma už jenom dospěláci:-)))Měla jsem obavy, protože s kynutým těstem bojuji se střídavými úspěchy, ale tento recept mohu jenom doporučit. Je senzační. Borůvky jsem použila mražené (80 dkg) a plech 31x44 cm jsem vyložila papírem na pečení. Pekla jsem zvolna na necelých 200 stupňů 40 minut. Výborný!!! Dávám 1***

  • Eva M.
    Eva M. |

    21. 1. 2008 13:06

    Včera jsem tento koláč upekla= vynikájící dávám 1

  • Anonym
    Anonym |

    5. 7. 2007 18:53

    m

  • Aja
    Aja |

    12. 10. 2006 21:57

    Se švestkami fakt výborné

  • Fleur
    Fleur |

    7. 10. 2006 12:29

    Letos mám hodně švestek, tak podle tohoto receptu dělám švestkový koláč a je skvělý. Dělám nejraději žmolenku ořechovou (vlašské), ale teď jsem podle diskuse vyzkoušela i žmolenku z buráků a taky je výborný, někdy místo otřechů dělám kokosovou žmolenku. Prostě tento koláč se výborně dělá a je možný naplnit všemi způsoby, ovoce různých druhů je nejlepší, i když jsem ho dělala již i s povidlama a mákem

  • Alisia Z.
    Alisia Z. |

    30. 7. 2006 16:55

    Výborný koláč

  • juppigi juppigi
    juppigi juppigi |

    20. 6. 2006 11:32

    MOC DOBRÝ KOLÁČ, MÍSTO VLAŠSKÝCH OŘECHŮ JSEM DO POSYPKY DALA NAMIXOVANÉ NESOLENÉ BURÁKY. BYLO TO SKVĚLÉ !!!

  • Marsí
    Marsí |

    25. 4. 2006 14:05

    Tak....zkusím to s těma povidlama a protože už došly ořechy, sypnu to kokosovou posypkou jakou dávám na švestkový koláč.

  • Vlaďka Kohútová
    Vlaďka Kohútová |

    21. 4. 2006 09:20

    koláč byl úžasný, moc nám chutnala ta drobenka, ale vím, že příště musím přidat více borůvek. Dala jsem 1 balík mražených a chtělo by to více.

  • Vlasta Linhartová
    Vlasta Linhartová |

    18. 4. 2006 13:52

    Vynikající!!! A protože mi zbylo trochu těsta místo borůvek jsem použila mražený černý rybíz. Trochu kyselejší, ale taky dobré. Vlasta

  • Heda
    Heda |

    24. 3. 2006 14:23

    Tak jsem neoddolala a recept vyzkoušela. Má jen jednu chybu velmi rychle ho rodina sní. ¨Pekla jsem ho z mražených borůvek a mohu jen doporučit.

  • Irena
    Irena |

    13. 3. 2006 13:06

    Zkuste také místo drobenky nebo ořechové posypky dát strouhaný perník posypaný ještě trochu cukrem. Dělala to tak moje babička a musím říct, že už mi ani jinak borůvkový koláč nechutná.

  • Ivana K.
    Ivana K. |

    7. 3. 2006 11:35

    Koláč jsem dělala s kombinací červeného a černého rybízu, ořechová posypka je super nápad. Je moc dobrý a vyjde na celý plech.

  • Anonym
    Anonym |

    5. 3. 2006 15:35

    Žmolenka ořechová je vynikající!!!!!!!

  • Hildegarda J.
    Hildegarda J. |

    26. 2. 2006 23:30

    Koláč mi vyšel na celý velký plech, udělala jsem ho s mraženým černým rybízem a ořechovou posypkou, byl výborný

  • Jarmila Butulová
    Jarmila Butulová |

    26. 2. 2006 18:17

    Koláč jsem zkusila,povedl se,je zajímavý ořechovou posypkou.Chutnal nám.

  • XY
    XY |

    25. 2. 2006 11:55

    Marcelo, nevím co můžete čekat extra od ovocného kynutého koláče. Tenhle koláč je dobrý tou kombinací ořechové drobenky s ovocem, jinak je to normální kynutý ovocný koláč, nám ale chutná, ale samozřejmě od něj nečekám že bude nějaký luxusní, když to není žádný dort

  • Marcela Šepsová
    Marcela Šepsová |

    25. 2. 2006 07:33

    Tak jsem ho zkusila a musím napsat, že jsem byla hodně zklamaná. Čekala jsem něco extra.Těsto krásně vykynulo a na půlku jsem dala borůvky a na druhou půlky jablka.Musím říct,že to ty jablka zachranily celý koláč.Do oblíbených ho určitě nedám.

  • XY
    XY |

    24. 2. 2006 22:23

    Dávám jen 3 dkg droždí a stačí to, je výborný, dnes jsem ho dělala s mraženými meruňkami, byl trochu kyselejší, protože meruňky při tepelné úpravě kysnou, ale i tak nám chutnal

  • Alina
    Alina |

    23. 2. 2006 16:19

    Koláč dělám ráda, droždí z nej necítím. Vyběhne však dost. Když dáte méně, tak se nic nestane

  • Monika S.
    Monika S. |

    23. 2. 2006 10:11

    Na uvedené množstvo prísad sa mi zdá toho droždia trochu veľa. Je to uvedené správne a ak áno, nie je koláč cítiť po droždí?

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    23. 2. 2006 06:56

    Lenka, chyba mohla byť aj v nekvalitnej múke. Aj mne sa už raz dávno stalo, že som robila knedle ( u nás sa robie kysnuté ako príloha ) a neboli to knedle, ale pagáče. Tiež som si myslela, že som to pobabrala ja, ale s tým istým problémom sa priznala aj suseda. A v obchode potvrdili, že sa na vtedy kúpenú múku sťažovalo viac ľudí. Skúste to urobiť ešte raz.

  • E.
    E. |

    22. 2. 2006 23:48

    Lenko, každému se někdy něco nepovede, nic si z toho nedělejte. To se stane naprosto každému

  • Lenka Zavřelová
    Lenka Zavřelová |

    22. 2. 2006 23:08

    Prostě záhada. Dělala jsem vše jako obvykle u kynutého těsta. Vše pokojovou teplotu, mléko vlažné....Tak já ho snad budu muset udělat ještě jednou, když jsem jediná, komu se nedařilo. Každopádně jsem asi něco vymňoukla já.

  • Emila
    Emila |

    22. 2. 2006 22:36

    Lenko, je to divné, že Vám nevykynulo, toto těsto vždy kyne až moc - je ho hodně a někdy si myslím, že mi uteče z mísy. Nezadělávala jste nějakými studenými nebo zase horkými surovinami (mléko, vejce z lednice atd?)

  • Lenka Zavřelová
    Lenka Zavřelová |

    22. 2. 2006 22:10

    Dala jsem vše správně. Já dělám těsto na velké koláče stejně-pouze místo másla dávám 150 ml oleje a hlad. mouky 600g. Ale ty jsou...! Tak nevím,proč se mi nedařilo. Kvásek mi vzešel, ale je fakt, že těsto mi po hodině skoro vůbec nenakynulo. No, není každý den posvícení. Ale i tak chutnaly a nic nezbylo.

  • Petra Š.
    Petra Š. |

    20. 2. 2006 21:34

    Lenko, to je divné, to těsto řídké nebylo. Bylo to klasické kynuté těsto. Dala jste všechny ingredience správně?

  • Lenka
    Lenka |

    19. 2. 2006 14:11

    Koláč je dobrý,ale těsta jsem se lekla,protože jsem nevěděla jak ho mám "naplácat" na plech-strašně řídké.Dělám často kynuté koláče,tak jsem dle nich přidala asi 20 dkg mouky a vyválela.Dala jsem na 2 plechy (taky mám 30x40).Na moji el.troubu je 30 min. hodně,vytáhla jsem po 20 min. jako u svých koláčů a bylo to na poslední chvíli. Možná proto, že těsto bylo tenčí na 2 plechy. Dala jsem povidla a kousky mraž. jahod. Chutnal, ale ze zbabělosti příště použiju svůj starý recept na těsto.

  • Eva Furianová
    Eva Furianová |

    17. 2. 2006 02:03

    p.Vlastičko, včera som ho piekla, a tak som ho poctivo vymiesila, že mi skoro z plechu vyskočil. Veľmi chutný!-)).Dávam 1.

  • Petra
    Petra |

    16. 2. 2006 21:13

    Díky za odpověď. Příště to dám tedy na větší plech nebo na ten stejný a zbytek do koláčové formy. Jinak ještě musím napsat že jsem to dělala se sušeným droždím,ale tím to zřejmě nebude.

  • Vlasta V.
    Vlasta V. |

    14. 2. 2006 23:44

    Petro Š. dávám na plech do sporáku šířky 60 cm (to je ten širší sporák), někdy hodně těsto vytáhnu a zbyde mi ještě do kulaté menší koláčové formy, nebo dělám střwední kulaté koláče na plechy a to mám čtyři koláče

  • Petra Š.
    Petra Š. |

    14. 2. 2006 22:11

    Nedalo mi to když jsem četla tolik chvály a koláč jsem taky zkusila. Těsto se povedlo, jen ho bylo na můj vkus mnoho, možná jsem zvolila malý plech, protože i půlka drobenky mi zbyla. Poradíte kuchařinky na jak velkém plechu jste koláč dělali? Já měla asi 30x40. Jinak byl ale koláč dobroučký, těsto jemné, borůvky jsem dala mražené a chuť ořechů v drobence - vynikající. Dávám jedničku.

  • Anonym
    Anonym |

    30. 1. 2006 15:21

    S povidly nebo se švestkami je moc dobré

  • olča
    olča |

    30. 1. 2006 07:52

    Pekla jsem v sobotu ráno, dala borůvky z mražáku a výsledek? Po obědě nezůstalo vůbec nic - výborné, vyvážená chuť ovoce a ořechů. Až nebudu mít borůvky určitě zkusím i s povidly.

  • Anonym
    Anonym |

    30. 9. 2005 22:54

    JEDNA s hvězdičkou

  • Fleur
    Fleur |

    19. 9. 2005 18:57

    Vyzkouším také s jablky, musí být skvělé jablky a ořechovou žmolenkou

  • Margita
    Margita |

    19. 9. 2005 10:26

    Koláč bol skvelý. Ja som ho robila s čerstvými posekanými jablkami, ktorých je tento rok dosť a chcela som tie napadané zúžitkovať. Bol síce trošku suchší, ale výborný. Nebol až tak moc sladký, čo mi tiež vyhovuje. Po spracovaní cesta som sa trošku naplašila, čo z toho bude, pretože to cesto bolo na môj vkus redšie. Ale po upečení, bolo dosť nadýmané a chuťove OK. Tiež som nevedela, či plech pomazať, alebo nie. Ale už som našla odpoveď v komentároch, že treba papier. Takže ďakujem. Na žmolenku som trošku pridala viac múky, pretože som dala HERU a v tom prípade je maslo trošku mastnejšie. Ešte raz hodnotím veľmi dobre.

  • Stáňa
    Stáňa |

    14. 9. 2005 19:06

    Tenhle koláč je také výborný a takový voňavý tou ořechovou drobenkou. Nemusí se dávat jen borůvky, se švestkami nebo švestkovými povidly je také výborný

  • Aja
    Aja |

    13. 9. 2005 19:25

    Špičkové, dala jsem borůvky z mrazáku a ořechovou drobenku, bylo to žúžo

  • A´TA
    A´TA |

    23. 8. 2005 21:13

    Senzační

  • aja
    aja |

    22. 8. 2005 18:22

    na plech dejte pečící papír

  • marti
    marti |

    22. 8. 2005 12:21

    L. Marková: já dávám pod všechny koláče pečící papír. Jdou potom krásně z plechu a hlavně se plech lehce umyje :-)

  • L. Marková
    L. Marková |

    21. 8. 2005 22:39

    Páni, po přečtení receptu i příspěvků, bych tento koláč taky moc ráda vyzkoušela..:o)Ale ještě jsem nic z kynutého těsta nikdy nepekla,tak prosím o radu,zda není třeba plech před pečením vymazat a vysypat?V receptu to není uvedeno,ale nějak si nejsem jistá..Díky moc za odpověď od kohokoliv-těším se až vyzkouším a taky ochutnám :o)

  • Anonym
    Anonym |

    11. 8. 2005 22:18

    V čase borůvek je to JEDNIČKA!!!!!

  • Jana Han
    Jana Han |

    11. 8. 2005 01:40

    Marcelko dekuji za odpoved.Jana Han

  • Fleur
    Fleur |

    10. 8. 2005 20:32

    Borůvek jsem měla z víkendu dost, ořechy zbylé ještě od Vánoc, tak jsem vyzkoušela, i když na kynutá těsta moc nejsem. Koláč byl však snědený za půl hodiny, vynikající, posypka ořechová je moc fajn, budu dělat i na jiné koláče, zvýrazní chuť.

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    10. 8. 2005 20:21

    Kostka drozdi je 42g.

  • Jana Han
    Jana Han |

    10. 8. 2005 18:28

    v predpisu uvadite 1 kosticka drozdi. Muzete, prosim upresnit, kolik je jedna kosticka v gramech. Moc by mne to pomohlo. Uz jsem 2x psala tento dotaz, ale nikdy nebyl uverenen . Dekuji predem. Jana

  • Jana
    Jana |

    4. 8. 2005 11:19

    Vcera jsem kolac pekla a musim rict, ze je vynikajici.Testo, i kdyz ho nemam moc tenke, je vlacne rozplyva se na jazyku a posypka s orechy nema chybu.Super!!!!!!Dekujeme autorce za recept.

  • Alina
    Alina |

    15. 7. 2005 22:30

    Těsto musí být slaboučné, koláč se jen "pije", vynikající

  • Gabča
    Gabča |

    14. 7. 2005 23:31

    tak jsem HO konečně!upekla.Od začátku až po konec výroby jsem byla silně otrávená "neúspěchem" mého počínání. Je normální,že těsto téměř nevykyne?Ale veškeré mé obavy se rozpynuly s prvním ochutnáním. Fakt bašta!!!

  • Alis
    Alis |

    12. 7. 2005 22:15

    Koláč dělám pravidelně a je moc dobrý

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    12. 7. 2005 07:57

    Zdá se mi ta celá kostka kvasnic moc na to množství mouky a tuku. Není to cítit za koláče?!

  • Gabča
    Gabča |

    11. 7. 2005 19:22

    Po pěti letech jsem se přemluvila a vyrazila na borůvky do lesa.Hladala jsem nějaký recept,jak je zpracovat a narazila jsem na tento.Vzhledem k Vašim komentářům to vypadá senzačně,tak jdu do toho!!!Až bude "po něm" ozvu se!

  • Kája
    Kája |

    6. 7. 2005 15:21

    Je to výborný koláč, dělala jsem s čerstvými borůvkami a prostě ta ořechová drobenka dělá koláč naprosto dokonalým.Příště zkusím se švestkami. To bude určitě také super!!!

  • Janina
    Janina |

    23. 5. 2005 16:40

    Měla jsem zbytek směsi mražených malin, jahod a borůvek, dala jsem na koláč, no prostě pohádka!!! Ořechy v žmolence velmi zvýrazní chuť. Doporučuji

  • Kája
    Kája |

    27. 3. 2005 18:18

    Dělala jsem tenhle koláč s kompotovanými broskvemi, výborné!!

  • tomas hasto
    tomas hasto |

    26. 3. 2005 07:43

    velmi chutne lahke proste delikateska

  • h
    h |

    26. 3. 2005 07:42

    dobry kolac

  • Alis
    Alis |

    24. 3. 2005 22:16

    Dělám tento koláč i s jiným ovocem - meruňkami, vypeckovanými třešněmi, rybízem, rebarborou a vždy nám chutná

  • Alis
    Alis |

    24. 3. 2005 22:14

    Pro Janu Condíkovou - z těsta uděláš požadovaný tvar koláče, na to namažeš ochucená povidla a na to žmolenku. Nám to tak chutná, vyzkoušej Dobrou chuť!

  • Jana Condíková
    Jana Condíková |

    24. 3. 2005 20:31

    Alis, dočítala som poriadne recept až do konca, takže povidla až na cesto

  • Jana Condíková
    Jana Condíková |

    24. 3. 2005 20:29

    Alis, povidlá dáš do cesta alebo až na cesto a až potom sypeš drobenkou ?? Prezradíš ?

  • Alis
    Alis |

    14. 10. 2004 20:26

    Dělám se švestkovými povidly, do kterých přidám nasekané, v rumu namočené fíky a na to ořechovou žmolenku, doporučuji vyzkoušet těm co mají rádi povidla, je to dobrá kombinace

  • Hana Janů
    Hana Janů |

    11. 10. 2004 19:06

    Výborné se švestkami!!!!!!

  • Anonym
    Anonym |

    27. 7. 2004 19:18

    Tento recept bych oznámkovala jedničkou 2 x podtrženou, s borůvkami a ořechovou žmolenkou super, žmolenka tomu dává zvláštní výraznou chuť

  • Stáňa Nová
    Stáňa Nová |

    21. 7. 2004 18:45

    Kláč dělám pravidelně, vždy se povede je jedno s jakým ovocem, moc dobré jsou vypeckované třešně

  • Hana Janů
    Hana Janů |

    21. 7. 2004 18:27

    Koláč jsem dělala s rybízem, do žmolenky jsem dala asi o 5 dkg cukru víc, bylo výborné, doporučuji vyzkoušet

  • Stanislava Novotná
    Stanislava Novotná |

    23. 6. 2004 20:40

    Dělala jsem s mraženými půlenými švestkami, výborné, moc nám chutnala ořechová žmolenka dala jsem jí hodně, aby vzala vodu ze švestek. Myslím že by to šlo s jakýmkoliv ovocem a bylo by to dobré