Autor:

Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády

90 minut PT0H90M
Střední
Na těsto
Sušenky
(máslové, esíčka, derby)
40 g
Hladká mouka 150 g
Sůl 1 špetka
Máslo
(změklé)
100 g
Cukr krupice 50 g
Vanilkový cukr 1 balení
Žloutek  
Na krém
Mléko 300 ml
Puding
(37 g)
1 balení
Vanilka 1 ks
Bílá čokoláda
(nalámaná)
50 g
Cukr krupice 50 g
Žloutek 2 ks
Smetana ke šlehání 200 g
Na dokončení
Borůvky 250 g
Moučkový cukr
(na poprášení)
2 lžíce
Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády

Postup přípravy:

1) Sušenky vložte do plastového sáčku a najemno rozdrťte válečkem (případně je rozmixujte). Dejte do mísy spolu s moukou, solí, máslem, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte žloutky a nejlépe elektrickým hnětačem zpracujte na drobtovité těsto.

2) Těsto vsypte na plech o rozměrech 29 x 20 cm a hezky ho upěchujte. Vytvořte okraj a dno těsta několikrát propíchejte vidličkou. Plech s těstem vložte na 30 minut do mrazáku. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech dejte na střední příčku a pečte asi 15 minut. Vyjměte, nechte zchladnout ve formě a pak těsto opatrně uvolněte a vyndejte, nechte zcela vychladnout.

3) Teď si připravte krém. Z celkového množství mléka odeberte 7 lžic a promíchejte je s pudinkovým práškem. Zbylé mléko, dřeň vyškrábnutou z vanilky i její kůru zahřejte v kastrůlku. Kůru vanilky vyjměte, do kastrůlku vmíchejte pudinkový prášek a za stálého míchání uveďte do varu. Vsypte čokoládu a nechte rozpustit. Přidejte cukr a žloutky a za důkladného prošlehávání nechte jednou přejít varem. Nechte vychladnout, dobře prošlehejte a pak zlehka zatřete ušlehanou smetanu.

4) Borůvky propláchněte v cedníku a dobře osušte. Na upečený korpus rozetřete krém, uhlaďte ho a poklaďte borůvkami. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Know-how

Koláče na bázi sušenek proslavil americký tvarohový koláč cheesecake. Korpus může být i nepečený, kdy se rozdrcené sušenky spojí rozpuštěným máslem, které po vychladnutí ztuhne. Pokud recept udává pečený korpus, je důležité ho před pečením vychladit, těsto bude pak mnohem méně drolivé. Pudinkový prášek náplň hezky zahustí a dobře se s ním pracuje. Zvolte – stejně jako u čokolády – kvalitní značku s jemnou příchutí.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1-
4.75 4 5 1
Reklama
Francouzský jablečný koláč s mandlemi Jak zpracovat bohatou jablečnou úrodu? Články z

Komentáře k receptu: Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády

Komentáře

  1. Lůca   20.06.2014 | 12:28 | reagovat |

    Tak dnes jsem vyzkoušela, pro jistotu jsem přidala ztužovač krému za studena, tak snad to ztuhne!

  2. Zuz   25.01.2014 | 15:58 | reagovat |

    Koláč vypadá parádně, můžete mi ale říct proč je ten krém tak řidký?! :-X

  3. Sammythe   10.05.2013 | 17:35 | reagovat |

    Kolik těch žloutků? :)

  4. Nizi   13.02.2013 | 22:56 | reagovat |

    Kolac byl vyborny, jen mi ten krem neztuhl a byl trochu ridky. Ale lzickou se to jist dalo :-P

  5. Anonymous   17.10.2012 | 22:00 | reagovat |

    Nevím proč ale po vmýcháni šlehačky byl krém řídký a už neztuhl.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

30 nejtrapnějších vět, kterými se s námi rozcházejí: Kolik z nich jste slyšela i vy? 30 nejtrapnějších vět, kterými se s námi rozcházejí: Kolik z nich jste slyšela i vy?
Jarní květinové dekorace za pár korun: Z vajíčkových plat Jarní květinové dekorace za pár korun: Z vajíčkových plat
Proč vás často bolí hlava? Kdy už musíte jít k lékaři? Proč vás často bolí hlava? Kdy už musíte jít k lékaři?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web