Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády

Hodnocení:

Moje:

90 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na těsto
    • 40
      g sušenky (máslové, esíčka, derby)
    • 150
      g hladká mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 100
      g máslo (změklé)
    • 50
      g cukr krupice
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • žloutek
  • Na krém
    • 300
      ml mléko
    • 1
      balení puding (37 g)
    • 1
      ks vanilka
    • 50
      g bílá čokoláda (nalámaná)
    • 50
      g cukr krupice
    • 2
      ks žloutek
    • 200
      g smetana ke šlehání
  • Na dokončení
    • 250
      g borůvky
    • 2
      lžíce moučkový cukr (na poprášení)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
1) Sušenky vložte do plastového sáčku a najemno rozdrťte válečkem (případně je rozmixujte). Dejte do mísy spolu s moukou, solí, máslem, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte žloutky a nejlépe elektrickým hnětačem zpracujte na drobtovité těsto.
2
2) Těsto vsypte na plech o rozměrech 29 x 20 cm a hezky ho upěchujte.
3
Vytvořte okraj a dno těsta několikrát propíchejte vidličkou. Plech s těstem vložte na 30 minut do mrazáku. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech dejte na střední příčku a pečte asi 15 minut. Vyjměte, nechte zchladnout ve formě a pak těsto opatrně uvolněte a vyndejte, nechte zcela vychladnout.
4
3) Teď si připravte krém. Z celkového množství mléka odeberte 7 lžic a promíchejte je s pudinkovým práškem. Zbylé mléko, dřeň vyškrábnutou z vanilky i její kůru zahřejte v kastrůlku. Kůru vanilky vyjměte, do kastrůlku vmíchejte pudinkový prášek a za stálého míchání uveďte do varu. Vsypte čokoládu a nechte rozpustit. Přidejte cukr a žloutky a za důkladného prošlehávání nechte jednou přejít varem. Nechte vychladnout, dobře prošlehejte a pak zlehka zatřete ušlehanou smetanu.
5
4) Borůvky propláchněte v cedníku a dobře osušte. Na upečený korpus rozetřete krém, uhlaďte ho a poklaďte borůvkami. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
6
=====Know-how=====
7
Koláče na bázi sušenek proslavil americký tvarohový koláč cheesecake. Korpus může být i nepečený, kdy se rozdrcené sušenky spojí rozpuštěným máslem, které po vychladnutí ztuhne. Pokud recept udává pečený korpus, je důležité ho před pečením vychladit, těsto bude pak mnohem méně drolivé. Pudinkový prášek náplň hezky zahustí a dobře se s ním pracuje. Zvolte – stejně jako u čokolády – kvalitní značku s jemnou příchutí.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lůca
    Lůca |

    20. 6. 2014 12:28

    Tak dnes jsem vyzkoušela, pro jistotu jsem přidala ztužovač krému za studena, tak snad to ztuhne!

  • Zuz
    Zuz |

    25. 1. 2014 15:58

    Koláč vypadá parádně, můžete mi ale říct proč je ten krém tak řidký?! :-X

  • Sammythe
    Sammythe |

    10. 5. 2013 17:35

    Kolik těch žloutků? :)

  • Nizi
    Nizi |

    13. 2. 2013 22:56

    Kolac byl vyborny, jen mi ten krem neztuhl a byl trochu ridky. Ale lzickou se to jist dalo :-P

  • Anonymous
    Anonymous |

    17. 10. 2012 22:00

    Nevím proč ale po vmýcháni šlehačky byl krém řídký a už neztuhl.

  • AnneK
    AnneK |

    2. 9. 2012 19:41

    Vypadá to opravdu skvěle :-)