Bezinková šťáva

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      l převařená voda
    • 250
      g cukr krystal
    • kyselina citronová
    • 5
      ks bezové květy velké
    • droždí

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Cukr rozpustíme v ještě teplé vodě, já ho dávám podle chuti, citrony oloupeme a nakrájíme na kolečka a s bezové květy vložíme do zchladlého nálevu, pak přidáme kousek kvasnic velký asi jako menší hrášek. Lahev přikryjeme ubrouskem a zagumičkujeme. Šťáva je hotová do 2 dnů a navíc obohacená o vit. B - není cítit kvasnicemi.
Zařazení: Nápoje

Komentáře k receptu

  • a.mikanova@seznam.cz
    a.mikanova@seznam.cz |

    10. 8. 2015 09:53

    Dobrý den, trochu starší, ale o to víc skvělý příspěvek. Bezinek dělám tolik, abych měla asi 1 větší nebo menší květ na osobu a týden. Takže 60 květů mi může stačit skoro na rok pro 1 nebo dvě osoby. Jen bezinkové květy vařím v tolika vody, aby byly ponořené. Ovoce za studena rozmačkám, zaleju vodou tak nastejno nebo dvojnásobkem a cukru dávám hodně, na 2 litry výluhu dám po dvou dnech 2 kg cukru. Ochutím kys.,citr., skořicí, silnou kávou. Dávám hotový sirup do láhve platové, skleněná by byla lepší a v zimě pak střídám s ovocným sirupem, ale i černý bez používám na přípravu nápoje studeného i teplého. Mám tu i pampelišky, ty používám jako léčivější med. Ale na pravý med opravdu nemá. Přeji Vám všem pěkně mlsné jazýčky. Mgr.Bc. Mikanová

  • Ivana Nelešovská
    Ivana Nelešovská |

    14. 6. 2013 14:00

    Vážená paní Laďko, dělám ten váš bezinkový recept a zaráží mne, že budu mít jen půl litru šťávy plus cukr a citron. J e to tak správně?...žádná voda navíc?

  • Jana Pátková
    Jana Pátková |

    15. 6. 2008 09:48

    Už mám natrháno a jdu na to. Moc děkuji za rychlou odpověď, ony ty bezinkové květy už dlouho nebudou, musíme spěchat.Zdravím.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    14. 6. 2008 21:31

    Paní Jano,píšu recept,který mám od své babičky z Podkrkonoší,dělala mi ho jako malé holce,já po letech jsem si ho loni a i letos chci (už to spěchá :-)) udělala a je pořád vynikající: 60 květů bezu opereme a pak v hrnci svařujeme s litrem vody,až se voda odpaří na polovinu, odstavíme do chladu,necháme louhovat 1 den,pak přidáme kilo cukru (krystal),šťávu z 1 a půl citronu a sváříme na nit (sirup se musí svařit do zhoustnutí,až se táhne).Vychladíme,slejem do lahví (nutné dobře uzavřít.) Že je skvělý na kašel a pocení ani nemusím dodávat.Tak honem,než nám to odkvete!:-))Laďka

  • Jana Pátková
    Jana Pátková |

    14. 6. 2008 19:25

    No tak, děvčata, jak ale děláte tedy sirup z beznikových květů, jde to ? Prosím o radu.

  • Alena Tarabová
    Alena Tarabová |

    6. 6. 2007 15:25

    Já zas dělám 30 květů do litru převařené vychladlé vody namočit na 24 hodin. po slití na litr šťávy 1,10 kg cukru, míchat za studena dokud se cukr nerozpustí. Nalít do vyvařených láhví, uzavřít a dát do chladu.

  • Bláža ----------
    Bláža ---------- |

    6. 6. 2007 13:54

    Toto já také dělám, ale to je limonáda, ono se to pije vychlazené, po přecezení. To není sirup, který popisuje paní Salome.

  • Salome
    Salome |

    6. 6. 2007 11:38

    Není na 4 litry vody 5 květů málo? Já dávám 30 květů na 24 hodin do 3 litrů převařené (vychladlé) vody se 70 g kyseliny citronové. Druhý den svařím 1,5 kg cukru v litru vody a po vychladnutí smíchám se šťávou z vymačkaných květů. Dělám ji už roky a nikdy dlouho nezbyde. :)